söndag 12 februari 2012

Bosniska pyramider


Jag har tidigare skrivit om både historiskt höga byggnader och om tidiga civilisationer, och om man spinner vidare på dessa teman så är det inte helt ointressant att nämna de relativt nyligen upptäckta Bosniska pyramiderna.

Så sent som 2005 började det pratas om att världshistoriens största (och äldsta) pyramid finns precis utanför Sarajevo i Bosnien! Det handlar om en gigantisk pyramidformad kulle som påstås innehålla en minst sagt förhistorisk Pyramid övertäckt av jord och vegetation. Pyramiden fick namnet "Pyramid of the Sun"
2006 gjordes den första "vetenskapliga" undersökningen som då visade att pyramiden var "hand-gjord", och flera mer eller mindre etablerade arkeologer har även senare slagit fast att pyramiderna sannolikt är skapade av mänskliga händer. (och andra har hävdat motsatsen)

Pyramid of the Sun är ca 220 meter hög vilket är betydligt högre än Cheops (Egypten) 147 meter. Det som jag tycker är än mer intressant är pyramiden möjligen skulle kunna vara över 10 000 år gammal! (även om tidsbestämningen hittills har stora variationer) Ett annat intressant faktum är att pyramiden ligger nära på exakt orienterad mot vädersträcken. (mindre än en grads avvikelse)

Straxt efter upptäckten av "Pyramide of the Sun" så hittades flera liknande pyramidformationer i närheten. T ex "Pyramide of the Moon" och "Pyramid of the Dragon" som tillsammans med sol-pyramiden faktiskt står med topparna placerade i en perfekt liksidig triangel med mindre än 2% avvikelse.

Man är ännu bara i sin linda av utgrävningarna kring pyramiderna, men det man har hittat hittills har varit mycket intressant. Man har grävt fram något som kan liknas vid urtida "betong" som formar sluttningen av pyramiden under jordlagret i murliknande formationer. Runt pyramiderna har man grävt ut terrassliknande "gator" med mycket väl formade rektangulära plattor.
Det finns även ett stort tunnelsystem mellan pyramiderna där man hittat en hel del intressant arkeologiska fynd.
Ett annat intressant fenomen är att de elektromagnetiska fälten runt pyramiden kraftigt avviker från vad som är normalt.

Ska man koppla dessa pyramiderna till någon känd kultur så skulle det vara Vinča-kulturen kan ha existerat för ca 7 000 - 5 000 år sedan i dessa trakterna.

Det är viktigt att betona att det även finns stora skeptiker som hävdar att det bara handlar om naturligt, om än märkligt, formade kullar. Ingen vet ännu säkert om kullen (kullarna) faktiskt innehåller en "riktigt" handjord pyramid. Historier tenderar ofta att framstå mer fantastiska än de kanske är när man presenterar dem så här.
Men visst vore det kul om de visar sig vara "på riktigt" (dvs skapade av människor)

För den som vill fördjupa sig i ämnet kan jag rekommendera följande videoklipp:

Pyramid of the Sun vid Visoko i Bosnien. Kullen former en nära på perfekt pyramid, och om den visar sig innehålla en "man-made-pyramid" så är den både större och äldre än Cheops-pyramiden i Egypten.

Topparna av de tre pyramiderna Pyramid of the Sun, Pyramid of the Mood och Pyramid of the Dragon former en närmast perfect likformig triangle.

Stenbeläggningen som grävts ut runt pyramiderna anses av många vara lite för geometriskt perfekta för att kunna ha en "naturlig förklaring" vilket en del skeptiker hävdar. Den naturliga förklaringen skulle kunna vara att området består av ett ganska extremt multi-lager sedimentär sandwich

11 kommentarer:

 1. Spännande! Nu blir jag nyfiken på att läsa lite mer om det där. Iofs kan jag hålla med om att man ibland tycker att en teori är så spännande att man gärna VILL att den ska vara sann, och liksom förbigår att det kan finnas en annan förklaring... intressant i alla fall!

  SvaraRadera
 2. Kul om jag har väckt ditt intresse. ;-)

  Jag har kompletterat inlägget med länkar till en intressant föreläsning som ger en fördjupad bild av pryamiderna.

  Mvh

  SvaraRadera
 3. kul ska åka ner,om en vecka för att uppleva o se allt med egna ögon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter mycket intressant!

   Jag hoppas du kan återkomma med en kommentar här när du har inspekterat och bildat dig en uppfattning.

   Mvh

   Radera
 4. Hej !

  Alltså jag är absolut ingen expert..men förra året var jag där och tog bilder. Jag måste säga att det ser onekligen ut att vara hand gjort. Vissa saker är helt otroliga. Var i dom där tunnlarna och det konstiga är att ju djupare du gick så blev luften bara bättre istället för som vanliga hål att det blir sämre. Sen var det några energi experter ifrån Österrike samtidigt och dom sa att om man höll händerna ovanför dom här stora stenblocken i några minuter så märkte man att någon slags energi flödar genom dig osv. Jag trodde inte på det men så testade jag...märkte inget speciellt men när vi kom ut så gick det inte att trycka ihop handflatorna mot varandra pga den energin. HELT SJUKT !!

  Tunnlarna var inte slumpvis byggda utan dom hade någon slags helande effekt genom den där energin dom talade om. Alla stenar var lagda på ett speciellt vis. Kände man på dom var dom kalla. Höll man kvar handen någon minut sen lyfte var handflatan plötsligt varm. HAHA jag vet helt sjukt !!

  SvaraRadera
 5. Senudin,

  Tack för dina erfarenheter.

  Själv börjar jag mer och mer ställa mig till den skeptiska skaran. Dock bara baserat på vad jag läser. Jag har ju dessvärre aldrig varit där.
  Här finns en intressant artikel:
  http://irna.lautre.net/Geology-of-the-Bosnian-pyramids.html

  Mvh

  SvaraRadera
 6. Hej! Finns det mer nyare info om pyramiderna? Finns det motbevis? Att tex pyramiderna är skapade av naturen`?

  SvaraRadera
 7. Anonym,

  Jag har inte någon ny information att tillföra, men om du t ex följer länken i min kommentar precis ovan så hittar du en del stöd för teorin om att pyramiderna är skapade av naturen.

  Mvh

  SvaraRadera
 8. Hej! Vad jag förstår så är pyramiderna i Bosnien nu totalt bekräftade av ca 160 pyramidexperter värden över. Och att den största solpyramiden är runt 25000 år gammal. Vilket är fantastiskt.
  Med vänlig hälsning Robert S

  SvaraRadera
 9. Bosnien kommer att få mer turister

  SvaraRadera