fredag 17 december 2010

Den Kinesiska skriftens historia


Hur gammal är den Kinesiska skriften?

Det har hittats sköldpaddeskal i Kina som är 8 600 år gamla med 11 symboler som "har likheter med skrivtecken". Det finns även en 8 000 år gamla inristning i en grotta i Kina av ungefär samma kvalité. Om detta är Kinesisk text eller inte är forskarna inte överens om.

Dock har det hittats en del 4 800 gamla ben och sköldpaddeskal med skrivtecken som definitivt har kopplingar till dagens skiftspråk. Dessa fynd kallas Orakelben 甲骨文 (jiǎgǔwén) har en intressant historia som jag ber att få återkomma till i separat inlägg.
Den större delen av dessa Orakelben är ca 3 000 - 3 600 år gamla och är den första kända generationen kinesisk skrift.

Ett Orakelben 甲骨文. Här är det inte lätt för mig att känna igen något skrivtecken, även om man möjligen kan gissa något.

Det finns mycket skriftfynd som är ca 2 500 - 3 000 år gamla med text på t ex bronskrukor. Denna 2:a generationens text kallas Bronsskrift 金文 (jīnwén). Jämför med Orakelbenstexten så är Bronsskriften lite mindre vinklad och kurvig, men likheten är stor.

En utskrift från ett avtryck av Bronsskrift 金文 i en bronsgryta. Här kan jag tyda några enstaka tecken.

För ca 2 500 år sedan började det bli populärt att göra stämplar och sigill, och då började Stämpelskrift 篆书 (zhuànshū) användas Denna skrift användes högfrekvent i ca 500 år, men lever kvar är i dag och man ser den oftast form av stämplar och logotyper.

Stämpelskrift 篆书 . Här kan jag läsa och även gissa en del tecken. Jag tror jag har lättare att läsa 2 500 år gammal Kinesisk text än 250 år gammal Svensk text.

För ca 2 200 år sedan började man "massproducera" skrift och hade då behov att att göra skriften lite "kantigare" för att underlätta skriftarbetet. Representationsskrift 隶书 (lìshū) skapades och skrivtecknen fick tydligare streck och blev bredare mot de tidigare lite höga tecknen.

Representationsskrift 隶书. Stora delar av dessa tecken är för mig läsbara även om det är lite ansträngt.

För ca 1 800 är sedan så intog skrivtecknen det utförande som de har idag. Den sk Standardskriften 楷书 (kǎishū) tog form. Mer eller mindre är det så här Kinesiska skrivtecken ser ut idag.

Standardskriften 楷书. Denna typ av text kan jag läsa någotsånär ledigt.

Det sista(?), eller iallafall senaste förändringen av de Kinesiska skrivtecknen gjordes under 1900-talet då de Förenklade skrivtecknen 简体字 (jiǎntǐzì) skapades för att göra det enklare att skriva fort. Förändringen innebär enkelt uttryckt att endel frekvent använda komplicerade tecknen fick färre streck och enklare utförande.

Den undre raden är de Förenklade skrivtecknen 简体字 och raden övan visar de motsvarande Traditionella tecknen 繁体字. Från vänster 国/國"Rike", 饭/飯"Mat" och 爱/愛"Kärlek"

Sammanfattning över de olika generationerna Kinesisk skrift uttryckt i användande i antal år från idag.
❏ Orakelbenskrift 甲骨文, 4 800 - 3 000
Bronsskrift 金文, 3 000 - 2 500
Stämpelskrift 篆书, 2 500 - 2 000
Representationsskrift 隶书, 2 200 - 1 800
Standardskriften 楷书, 1 800 - 50
Förenklade skrivtecknen 简体字, 50 - 0

Vad som är världen äldsta skriftspråk har forskarna inte kunnat enas om, men av de skriftspråk som fortfarande används än idag är det ingen tvekan om att Kinesiskan är äldst. Till och med en nybörjare på Kinesiska som jag kan tyda mer än 2 000 år gamla skrivtecken.

2 kommentarer:

  1. Men Krister...
    Jag trodde högre om dig.

    Den översta är en annons på dåtidens "Blocket". Som du ser liknar ett tecken en fågel och det är helt enkelt en snubbe som tröttnat på sin burfågel. Den skräpar ner för mycket.
    Normalt sett skrevs dessa tecken på större stenar i anslutning till gångstråk som användes av många.

    Jag kan dock inte tyda vad han önskar i utbyte mot fågeln, den biten fattas tyvärr.

    Så nu vet alla det!

    I övrigt stämmer det ganska bra med vad du skriver.

    ;-)

    SvaraRadera
  2. Tack snälla för en jättebra bloggsida. Jag har nyligen hittat den och läser allt med stort intresse. Vi ska till Kina och Peking för första gången i april och jag längtar verkligen efter denna resa. Skriv på så vi kan läsa och längta.

    SvaraRadera