söndag 15 mars 2009

Intro


Hej,

Jag heter Krister Blomberg och bor normalt i Kalmar. Kommer i Maj att temporärt flytta till Beijing (Peking) för att lära mig Kinesiska. Jag har försökt lära mig språket hemma i Sverige lite till och från, och gör nog en del framsteg, men det går väldigt sakta. Ska man lära sig ordentligt så måsta man vara på plats där språket pratas. Det räcker inte att jag har en Kinesisk fru som verkligen hjälper till på på alla sätt. Nu ska jag lära mig "på riktigt"!

En positiv sida av lågkonjunkturen i världen är att man får en bra anledning att göra äventyr som detta, som man kanske inte "hade tid" till innan. Ett äventyr som är tänkt som en god investering. Nu när den stora ekonomiska Kinesiska hajen håller på att sluka världen så vill det till att man kan prata med dem om man ska överleva i framtiden.

Jag vet inte ännu hur länge jag kommer att stanna i Beijing, men funderar på ca ett halvår med studier - sen får vi se vad fortsättningen blir. Eftersom jag har familjen kvar i Sverige så kommer jag att åka hem då och då - kanske var femte vecka.

Jag har de senaste sju åren varit ganska mycket i Kina - både som turist och i arbetet. Ett understatement är att jag trivs där, och då huvudsakligen Beijing. Jag fastnade för Beijing 2005/2006 då jag jobbade där.

På denna blogg skriver jag om Kinesiska anekdoter och iakttagelser och även om mina aktiviteter inför, och i Beijing.

/Krister Blomberg

2 kommentarer:

 1. Tycker din blogg är riktigt roligt och har följt den ända sen jag var i Beijing i Maj 2010! Nu ska jag tillbaka ner i Juli/Augusti för att studera Kinesiska en månad (så hoppas jag lär mig lite iaf, haha!)

  Hur kommer det sig att du stannat så pass länge? Här skrev du att du skulle kanske stanna i ett halv år, men nu har det juh gått snart 2 år!

  SvaraRadera
 2. När jag planerade mitt utbildningsprojekt för två år sedan hade jag den romantiska bilden av att man skulle kunna lära sig kinesiska på ett halvt år. Det vet jag idag att man inte kan. (Dock tror jag man kan nå en hyfsad nivå efter ett år om man pluggar på heltid och är språkbegåvad.)

  För mig har det blivit så att jag flera gångar tänkt "bara ett halvår till", och nu har det svart gått två år. Dock har det inte varit två år av heltidsstudier. Jag har rest mycket, och även ägnat mig åt andra jippon som att t ex driva kafé.

  Välkommen till Beijing, och lycka till med språket.

  SvaraRadera