fredag 19 augusti 2011

MAMMA MIA i Beijing


Kina, och framförallt Beijing, har en gedigen lokal teater- och operakultur, men nu har för första gången en "Smash Hit"-musikal från västvärlden översatts till Kinesiska och satts upp i Kina. Det är inget mindre än vår Svenska stolthet Mamma Mia som nu fått namnet 妈妈咪呀 (Māmāmiya).

Premiären var i Shanghai 8 juli, men den spelas numera i Beijing fram till 8 september. Därefter flyttar den vidare till Guangzhou (där den spelas från 28 oktober till 24 november). 2012 ska den sedan flytta vidare till en hel rad platser t ex Hong Kong, Macao, Taiwan och Singapore och även till lite mindre kända städer på fastlandskina.

Att se Mamma MiaKinesiska var både konstigt och inte. Att se en massa Kineser i den Grekiska miljön känns definitivt felplacerat, men man vande sig snabbt. Att höra de klassiska ABBA-låtarna på Kinesiska är ju naturligtvis även det lite speciellt, men efter att ha bott i Kina ett tag så är man ganska van att höra kinesspråkiga "covers" på det mesta. Ett speciellt exempel som vi Svenskar bruka reagera på är t ex Lena PH/Orup's "Det gör ont" som låter ganska kul på Kinesiska.

Mitt samlade omdöme av Mamma MiaKinesiska är definitivt positivt. Det är inte helt oväntat mycket välgjort och jag tycker de har gjort en värdig version. Ska man se den så underlättar det nog om man har ett hum om handlingen innan, om man inte ledigt kan följa Kinesisk konversation. ;-)


Ett potpuri från Mamma Mia i Beijing - så bra som det blir när man filmar med en mobiltelefon. ;-)

4 kommentarer:

 1. Så häftigt! Det kanske är dags att inse denna grupps storhet när de tom hamnar på den kinesiska scenen!

  SvaraRadera
 2. Kommer vara i Beijing i början av nästa vecka, hade varit kul att se Mamma Mia... var spelas den? Kan man få tag på biljetter? ca pris?

  Tack för en jättebra blogg :-)

  SvaraRadera
 3. Häftigt och om man känner till innehållet räcker det ju att man hör att bitarna presenteras bra, vilket jag tycker att de gör.

  SvaraRadera
 4. Marina
  Ja, det är ingen tvekan om att Björn och Benny tillhör världseliten.

  Malin
  Den spelas vid teatern precis norr om shoppingcentret Solana vid Chaoyang-parken.
  Det finns biljetter kvar som man enklast köper vid biljettcentralen som ligger vid norra porten till Gongrentiyu-stadion.
  Biljettpriserna är beroende på klass: 99 / 280 / 480 / 680 / 888 RMB

  Inger
  ja, det fungerar nog acceptabelt att se den även om man inte kan språket.

  SvaraRadera