söndag 28 augusti 2011

Beijing's egenheter - Maten


Vad gör Beijing till den speciella staden som den onekligen är?
I en "mini-serie" beskriver jag Beijing's egenheter från olika aspekter, och detta är den tredje delen som handlar om Maten. (Även publicerat: Historiska Sevärdheter, "Känslan" och Den Moderna Arkitekturen)

Olika "skolor" delar upp det Kinesiska köket i två, fyra, åtta eller till och med tio olika "kök" och Svenskar tycks vanligen lära sig att det finns fyra Kinesiska kök, och med den indelningen räknas maten i Beijing till Shandong-köket, 山东菜 som även kallas Lu-köket, 鲁菜. Det är inte ovanligt att Shandong-köket klassas som det "bästa" i Kina - hur man nu avgör det, men även om man diskuterar med "Syd-Kineser" så brukar den nordliga maten nämnas som Kinas bästa.

Jag har inte kompetens att göra en gastronomisk djupdykning i tekniken bakom maten, utan nöjer mig med att nämna några absoluta "måsten" vad det gäller mat när man är i Beijing:

❏ "Pekinganka" 烤鸭 (Kǎoyā)
En riktigt genuin Beijing-rätt som numera är att betrakta som en "nationalrätt" för hela Kina. Att missa denna Anka vid ett besök i Beijing är att jämföra med att missa att besöka Hutongerna - du missar en viktig del av kulturen.
Vanligen kommer personalen att hålla en rolig förevisning om hur man äter ankan. Stort plus om man undviker de värsta turistfällorna med stor engelsk skylt.

Lammgrillspett, 羊肉串 (yángròuchuàn)
Beijing's "street-food" number 1. "Överallt" hitter man den karakteristiska skylten som ser ut som ett lysande grillspätt "", som visar att här grillas det grillspett. Lammgrillspetten finns även att beställa på finare restauranger, men jag tycker att de gör sig klart bäst på de riktigt små gatuhaken där man ibland bara får en pall att sitta på och ett knippe spett i ena handen och en Yanjing-öl, 燕京啤酒 i andra. Var inte rädda att prova, även om jag vet att det är en tröskel att ta sig över för att våga sätta sig i dessa "hak".

Hotpot, 火锅 (huǒguō)
En nord-Kinesisk specialité där man själv tillagar sin mat i kokande buljong. Har en hel del gemensamt med det vi kallar Fondue. En mycket trevlig och social matupplevelse. Det kan vara lite svårt att beställa då det är många val man måste gå genom, men vanligen är personalen hjälpsam, så även om man inte kan språket så brukat det sluta lyckligt ändå.

Eftersom att Beijing är både "världsstad" och huvudstad är inte bara hela Kina's alla kök representerad i en salig röra utan naturligtvis även hela världens mat finns att hitta. Om man bara går runt på slump och äter i restaurangerna så kommer man högst sannolikt att äta mat från många olika kulturer, och det är inte alltid lätt att veta vad det är man äter. Många lokala restauranger inleder sitt namn med "老北京“ (Lǎo Běijīng) vilket ska visa att det är traditionell Beijing-mat de serverar.

Beijing's (och Kina's) stolthet nummer 1 - "Pekinganka"

Lammgrillspett när de grillas på gatan någon stans i Beijing.

Kinesisk Fondue, dvs Hotpot. Grytan är ofta delad i mitten så man har en extremt kryddstark sida och en för oss "hyggligt folk".

1 kommentar: