torsdag 4 augusti 2011

White Peacock Art World


Ett problem när man handlar konst (och mycket annat) i Kina är att det är mycket svårt att veta värdet på det man köper om man inte är expert i ämnet. När man kommer som västerlänning så klipper handlaren normalt till med ett riktigt högt utgångspris inför den kommande prutningen. Ett annat problem kan vara att bedöma kvalitén på det man köper.

En väg att komma runt detta problemet är att handla i de statliga butikerna. Där hittar man inget "skräp" och priserna är något så när rimliga. I den mån det går att pruta så är det några få procent det handlar om.

Precis norr om norra andra ringvägen, dvs ganska nära där många turisthotell ligger finns White Peacock Art World 白孔雀艺术世界 som är just en statlig konsthandel som har "lite av mycket". Här finns t ex Keramik, Mattor, Kalligrafi, Siden, Jade mm mm.
På alla varor finns det prislappar och det är ingen försäljare som sliter i dig. En betydligt behagligare miljö att handla i än vad som är vanligt i Kina. Det är inte billigt, men jag tror man kan vara så trygg man kan bli i Kina om att varorna är av bra kvalité. Det är försäljning i tre våningsplan där hela första våningen är mattor.

White Peacock Art World, DongBinHe St. 3 Deshengmen
白孔雀艺术世界,德胜门外东滨河路3号
39°56'54.07"N 116°22'50.30"O

Entren till White Peacock Art World som man ser från norra andra ringvägen.

Keramikvaser och annat pråligt.

Siden broderier inramade i träramar med stativ. I mitt första "Kinesiska hem" hade vi en av dessa dyrgripar stående på golvet och jag körde på den med dammsugaren så den gick sönder. Det var inte populärt.

2 kommentarer:

 1. Du borde åka hit Krister har hört att man kan hitta snygga cloisonne ägg osv där ganska billigt.
  Har själv ett helt underbart rött ägg därifrån.
  http://www.beijingimpression.com/beijing-shopping/beijing-enamel-factory.shtml

  SvaraRadera
 2. Carl

  Tack för rekommendationen. Jag skriver upp stället på min "att besöka"-lista.

  Mvh

  SvaraRadera