lördag 15 oktober 2011

Var finns Atlantis?


År 360 f.Kr. skrev den grekiska filosofen Platon ner den minst sagt mytomspunnena hörsägnen från Egypten om det först fantastiska, och sedan sjunkna riket Atlantis.
Om man ska se nyktert på historien så finns det två seriösa grundteorier att välja på:
❏ Historien är bara en fantasieggande uppdiktad saga.
❏ Historien är baserad på sanning - men grovt felbeskriven.

Det är naturligtvis intressant att fundera på var Atlantis fanns om man tänker sig att det ligger någon sanning i historien.
Enligt Platon's (ej kompletta) beskrivning så existerade Atlantis för 9 000 år sedan (dvs typ år 9360 f.Kr) och låg bortom Gibraltar sund (dvs i Atlanten) och var ca 40 x 60 mil stort (200 000 km²) och bestod av flera öar. Riket (eller möjligen huvudstaden) skulle sedan har gått under och sjunkit i havet efter att moralen förföll i det annars perfekta landet. Mycket mer ledtrådar än så finns inte.

Det finns en vansinnig massa förslag på vad som skulle kunna ha varit Atlantis, som t ex Antarktis, Irland, Azorerna, Kanarieöarna, Bahamas och Amerika. T.o.m Sverige har nämnts som en kandidat (vilket står i stor kontrast till det "Ultima Thule" som andra greker vid samma tid kallade Sverige).

Av alla förslag så tycker jag det är ett som sticker ut och skulle acceptabelt kunna passa in i berättelsen, nämligen att Atlantis var grekiska Kreta med omgivande öar.
Om Platons tidsangivelse om 9 000 år är en missuppfattning och det i själva verket var 900 år sedan (dvs 360 + 900 =1260 f.Kr.) så stämmer det relativt hyggligt i tiden för det stora vulkanutbrottet ca 1500 f.Kr som totalt ödelade ön Santorini. Numera är Santorini bara är en stor krater efter naturkatastrofen och omsluter ett stort "hål". Vulkanutbrottet orsakade även en gigantiska tsunami och jordbävningar som man tror även suddade ut civilisationen på Kreta och omgivande öar.
Man har efter utgrävningar på Santorini hittat rester av en väl utvecklad stad vilket alltså skulle kunna varit huvudstaden på Atlantis.

Det som talar mest mot teorin om Kreta/Santoroini är att den grekiska övärlden ur grekiskt perspektiv knappast ligger utanför Gibraltar sund, men man får inte vara allt för petig om man ska kunna hitta en tänkbar förklaring. ;-)

2009 blommade det upp en ny rolig teori om var Atlantis fanns då Google Earth utökades med Google Ocean vilket gjorde möjligt att man även kan se konturen av havsbotten. Utanför Kanarieöarna kan man tydligt se ett rutmöster på havsbotten som minst sagt ser ut att vara skapat av människor, och som numera är en modern kandidat för Atlantis, vars position stämmer utmärkt utanför Gibraltar sund.

Fantasibild över hur Atlantis ser ut efter att riket sjunkit till botten.

Flygfoto av det som finns kvar av den Grekiska ön Santorini efter vulkanutbrottet ca 1500 f.Kr. som ödelade ön och troligen även en hel del av omgivande öars civilisationer. Som synes är ön numera bara i form av en ring runt den krater där vulkanen exploderade. Detta skulle kunna vara den sjunkna staden i Atlantis.

Bild från Google Earth där man kan se havsbotten utanför Kanarieöarna där ett rutmöster tydligt syns. Är det resterna av det sjunkna Atlantis man ser?
Troligen inte, eftersom att linjerna påstås vara resultat av ett fel på de ekolod som använts för att skapa djupkurvorna och i själva verket visar hur båtarna har kört när de mätt vattendjupet.

3 kommentarer:

 1. Låter som en möjlig teori. Myter har ju en tendens att växa och bli alltför fantastiska, men ofta finns ju ett ursprung i verkligheten.

  SvaraRadera
 2. 9000 år före Solon var det väl?
  Dvs, passar då än bättre på hypotesen om Minoiska kulturen. Tror det var ca 570 f.Kr Solon var till Egypten och skulle då hört storyn.

  SvaraRadera
 3. Henke,

  Ja, det är möjligt att du har rätt där. Räknar man 900 år innan 570 f.Kr. så blir det nästan en fullträff i tiden med vulkanutbrottet.

  Nu är det nästan så att historien är helt bevisad ;-)

  Mvh

  SvaraRadera