onsdag 5 oktober 2011

Marco Polo och Yuandynastin


Under enkelt uttryckt hela 1200-talet växte det kraftfulla Mongoliska riket, och blev mot slutet av århundradet gigantiskt och sträckte sig hela vägen till Europa och även Kina var erövrat. År 1271 flyttade den Mongoliska ledaren Khublai Khan 忽必烈 till Beijing och detta blev starten för den 97 år korta Yuandynastin 元朝.

Detta var ingen rolig tid för Kina vars befolkning halverades under denna period på grund av svält och krigiska Mongoler. De mest nationalistiska Kineserna räknar ibland Yuandynastin som en Kinesisk storhetstid (på grund av det enorma riket som styrdes från Beijing), men jag tycker det känns relevantare att se det som att Kina var ockuperat. Dessbättre så försvagades Mongolerna under 1300-talet och 1368 tog den starka Mingdynastin kontroll över Kina.

Efter tre och en halv år lång resa på Sidenvägen anlände Marco Polo 马可波罗 till Kina 1275 där han mötte Khublai Khan som han kom mycket bra överens med. Marco Polo var långt ifrån den första Europe som reste till Kina, men hans goda relation med Khublai Khan gjorde att han fick se en mycket stor del av den Kinesiska (Mongoliska?) kulturen och riket, och detta kombinerat med hans förmåga att dokumentera sina erfarenheter har gjort att han satt ett tydlig avtryck i historieböckerna. T ex Lugou Bridge 卢沟桥 vid västra 5:e ringvägen i Beijing kallas i västvärlden för "Marco Polo Bridge" efter att han beskrivit dess storslagenhet i sina verk. (bron blev även historisk igen under andra världskriget: 七七事变 "Marco Polo bridge incident" 7 juli 1937)

Under sin tid i Kina stötte Marco Polo på massor av fascinerande saker i stil med Khanens olika palats, men även vardagliga ting som kol, papperspengar och glass imponerade på honom.

Marco Polo lämnade Kina sjövägen 1292 och kom till Venedig 1295 vilket komiskt nog sammanföll med tiden då Italienarna påstod sig uppfunnit pastan, som Marco Polo just käkat i 17 år under sin resa.

De finns intressanta teorier om att Marco Polo aldrig varit i Kina.
Hur kan han tillbringa 17 år kringresande i Kina, och t ex glömma att dokumentera Te-kulturen, Kalligrafin och inte minst den Kinesiska Muren - när han i övrigt dokumenterade alla tänkbara detaljer?

Marco Polo beskrev mycket detaljerat om det fantastiska palatset i Beijing (Där Förbjudna Staden ligger idag), men det finns mycket dåligt med skisser från den tiden. Bilden ovan visar ett av Khanens palats i Mongoliet som troligen är ganska likt i stilen.

"Marco Polo-bron", eller Lugou Bridge 卢沟桥 som finns i västra Beijing som beskrevs av Marco Polo som så fantastisk vacker att det inte finns många motsvarigheter i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar