onsdag 12 oktober 2011

Papperstillverkning och Handynastin


En av "Four Great Inventions of ancient China" 四大发明 är Papperstillverkning 造纸术 (zàozhǐ shù).
Jag har även skrivit om Kompassen, Boktryckarkonsten och Krutet.

Pappersliknande material har funnits i både Kina och Egypten även före vår tidsräkning, men det var runt år 100 e.Kr som Cai Lun 蔡伦 uppfann det vi idag kallar papper och dokumenterade dess tillverkningsmetod. Först 1 000 senare nådde konsten att tillverka papper Europa.
Det visade sig att provisen Anhui 安徽 har de optimala förutsättningarna för tillverkningen av högkvalitativt rispapper, så det är härifrån det finaste Kalligrafi-pappret kommer.

Efter att kejsaren Qin Shi Huang 秦始皇 dog 210 f.Kr så faller Qin-dynastin och ger plats för "den gyllene" Han-dynastin 汉朝 som varade under 426 år mellan 206 f.Kr till 220 e.Kr. Det var i denna dynastin som Papperstillverkningen uppfanns, och även Porslin började ta plats i det Kinesiska hantverket.
Handynastin pågick parallellt med det Romerska riket som var ungefär lika stort både avseende yta och folkmängd, och det debatteras i historiska forum om vilket av dessa riken som var "mäktigast" i olika avseenden.

Precis som för Zhou-dynastin så delas Han-epoken i först Västra Han (206 f.Kr – 9 e.Kr) som styrdes från dagens Xian och gick sedan över till Östra Han (25–220 e.Kr) med Luoyang som huvudstad. I många avseenden så var Han-dynastin viktig för Kinas historia, och idag kallar sig mer än 90% av Kinas befolkning för Hankinser 汉族. Även det Kinesiska språket kallas ofta för "Han-språket" 汉语.


En del av mitt Kalligrafi-papper. När jag handlar papper till Kalligrafi är det naturligtvis bara rispapper från Anhui som gäller. Inget annat duger när man är på min nivå. ;-)


Karta som visar Kinas utbredning under Han-dynastin. Utbredningens variation över tiden i kombination med motstridiga uppgifter gör att jag ritar i olika nyanser av rött där mörkare färg symboliserar mer samstämmighet mellan olika källor.

2 kommentarer: