lördag 8 december 2012

Det skulle varit ett "gästinlägg"


För några månader sedan fick jag förfrågan att "gästblogga" på en reseblogg, men av någon anledning så publicerades aldrig mitt inlägg, så nu publicerar jag mitt verk här i stället.

Texten är som nämndes ovan anpassad för att passa in i en "allmän" reseblogg, så ha det i åtanke när ni konstaterar att delar av innehållet redan skrivits här i bloggen tidigare.

Here we go:

"Kina?…men varför åker du inte till Thailand i stället?"

Jag har sedan ca 10 år tillbaka haft ett stort intresse för Kina. Intresset uppkom lite av en slump, och sedan dess har gjort otaliga resor till Kina och i två perioder i totalt över tre år varit bosatt i Beijing.

På grund av mitt stora Kina-intresse så händer det ibland att jag hamnar i en försvarssituation angående valet av Kina som turistmål.
"Har du varit flera gånger i Kina? Men varför åker du inte till Thailand i stället?",

är en fråga som jag förvånande många gånger fått.

Nu skulle det vara öppet mål att här raljera över den sannolikt smala reseerfarenhet som de som ställer denna typ av fråga troligen har, men jag försöker i stället ge ett seriöst svar. Jag tänker dock inte ställa Kina mot Thailand eftersom min allt för korta reseerfarenhet i Thailand är långt ifrån tillräcklig för att göra en seriös jämförelse. Så jag omformulerar frågan:
"Varför ska man som turist åka till Kina?"

Det tyngsta argumentet måste vara kulturen.
Den kinesiska kulturen är extremt gammal. Det existerade andra samtida civilisationer i världen i tiden för när Kina föddes, men undantaget den kinesiska, så har de andra gått under genom årtusendena. Den kinesiska kulturen och civilisationen har en kontinuerlig (om än brokig) historia som startade flera tusen år innan Romariket.
Denna långa och rika historia har satt sina spår i en gigantisk mängd historiska turistattraktioner som är nog många för att inte ens med flera år av boende i Kina med mycket turistande har jag sett en bråkdel. Jag har naturligtvis hunnit se både de självklara (t ex Muren, Terrakottaarmen etc) och även otroligt mycket mer som man normalt i västvärlden inte känner till. Det finns inget spår av möjlighet att som turist se alla Kinas historiska sevärdheter även om vi lägger ribban högt av vad som är sevärt.

Man märker inte bara av den långa kulturella historien i form av fysiska sevärdheter utan även i den moderna kinesens levnadssätt och tanke. Detta är nog den största förklaringen till att vårt västerländska tankesätt inte alltid är så lätt att implementera i Kina.

Många förknippar även turism i Kina med shopping, och de flesta blir minst sagt som galna när de för första gången upplever en kinesiska turistmarknad. Det finns de som lägger flera heldagar av sin ibland korta vistelse i Kina på att handla, även om jag personligen tycker det är en felprioritering av den dyrbara turist-tiden.
Men visst är det billigt i Kina och utbudet är hissnande. En mycket stor del av världens konsumentprodukter tillverkas ju här så naturligtvis är utbudet av varor till låga priser gigantiskt.

Det finns även massor av vacker natur i Kina såsom fantastiska berg och exotiska djur, men även om detta är fint på många sätt så skulle jag inte vilja påstå att naturen skulle vara en huvudanledning att turista i Kina.


Kina är kontrasternas land. Man kan hitta allt från extremt modern arkitektur och tunnelbanor i glas och marmor i städerna till rena stenåldern om man ger sig ut på landet. Det är en attraktion i sig att se hur dessa båda världar ibland möts på ett påtagligt vis även centralt i städerna där extrema skyskrapor i bland står granne med slum eller historiska tempel. Jag tycket att "Kontrasternas land" är en beskrivning som passar bra på Kina.

Troligen inte förvånande så kan jag med gott samvete rekommendera en resa till Kina. Högst sannolikt kommer du hem helt proppfull med upplevelser och en helt annan bild av Kina än du hade innan.


Jag, som här turistar i Hangzhou

1 kommentar:

  1. En gång kina,sen e man såld,förresten kul bild på dig i hangzhou ,spännande stad som jag också har besökt/tack för all info on kina Jonas

    SvaraRadera