onsdag 21 april 2010

Nattåg i Kina


Kina är världens tredje storsta land till ytan, så det är ordentliga avstånd mellan många städer. Ett intressant alternativ till att flyga inrikes är att ta nattåg mellan städerna. Jämför man med flyget finns faktiskt en hel del fördelar.

Framför allt är det tidseffektivt. En två timmars flygresa kräver typ sex timmar från "dörr till dörr" vilket i praktiken blir nästan hela dagen. Nattågen går normalt ganska sent på kvällen, och kommer fram i gryningen. Tågstationerna ligger ofta mycket centralt i respektive stad, så det krävs inte så tidsödande "transfer", och man förlorar minimalt av dag-tid.

Själva biljettpriset är dock inte särskilt billigt. I samma storleksordning som flygbiljetterna om man köper den lyxigaste tågbiljetten, vilket jag rekommenderar. Dock tjänar man lite "sekundära" kostnader. Efter som du sover på tåget så spara man kostnaden för en hotellnatt. Transporten till och från tågstationen är också billigare än till flygplatser som normalt ligger en bit från centrum.

Det finns lite olika klasser på tågbiljetter, och är du inte en äventyrlig "backpacker" så lär du vilja ha den finaste. Normalt är "soft sleeper", 软卧 (ruǎnwò) det bästa, men på de lite längre sträckorna finns även ännu lyxigare alternativ. I soft sleeper-klassen så sover man fyra pesoner i samma rum, och standarden är ganska bra. Nu för tiden har man sin egen TV/radio, och en relativt mjuk säng. Det fungerar alldeles utmärkt att sova i denna miljön.

Ett sista argument för att ta nattågen är att det är lite roligt att göra något annorlunda. Det är en lite speciell miljö, och det kommer att bli en extra upplevelse till resan som man inte får på en "vanlig" flygtur. Har man inte varit på en Kinesisk tågstation så är även det en intressant erfarenhet. Många tågstationer är mycket stora. Väl i klass med flygplatser, och ett mycket intressant folkliv.

Softsleeper-kupe i ett Kinesiskt nattåg. Jag har inte vidvikel nog i min mobil-kamera för att ta bra bilder, men det ger i iallafall en "hint" av hur det ser ut.

15 kommentarer:

 1. Det här låter väldigt intressant. Du har inga ungefärliga prisxemepel?

  SvaraRadera
 2. Senast jag åkte var Shanghai-Beijing, och då betalade jag 730 RMB för enkel resa. Normalt går det att hitta billigare, tex ca 500 RMB, men det var ganska slutsålt när jag åkte.

  SvaraRadera
 3. Tack, det var intressant!

  SvaraRadera
 4. Tycker helt klart att tågen är bästa sättet att resa inom landet, somna i Peking, vakna i Shanghai. Soft sleeper är skönast men man bör också prova hard sleeper 硬卧 för upplevelsen. Alltid massor med människor, mer än platser, alla är vänliga, nyfikna och bjuder gärna på konstig mat de har med sig. Tänk bara på att välja platsen högst upp annars vaknar du med en bunt kineser som står och tittar på dig.

  SvaraRadera
 5. Låter super. Hur bokar man???

  Laila

  SvaraRadera
 6. Som turist är det enklast att be ditt hotell boka åt dig. De brukar ha denna servicen mot en kostnad på några 10:or.
  Om inte det går så hittar man här och där i stan agenter som har skyltar på engelska om att de säljer tåg- (och flyg-) biljetter.
  Vill man vara äventyrlig så kan man bege sig till tågstationen och ställa sig i den långa kön och försöka reda ut vad man vill i biljettkassan. Inget jag rekommenderar för nybörjaren.

  SvaraRadera
 7. Tack för dina tips Krister!
  Jag och min kille satt just här o undrade hur vi skulle lägga upp vår resa i veckan till Peking o Shanghai!
  Strålande då att hitta din sida.

  Hoppas att du får många sköna turer till Kina.

  Må gott
  / Sofia

  SvaraRadera
 8. Håller med fullt! Rekomenderar verkligen att resa så här! Vi åkte Beijing - Xian med nattåg. Var jättesmidigt! Var dock medveten om att Beijing har flera stora tågstationer, och var säker på att ni åker till rätt när ni ska iväg =) Det gjorde inte vi! =) Vi var dock i så god tid att vi hann åka till rätt station i tid!

  SvaraRadera
 9. Jätte bra inlägg! Tack! /Kumiko flashback

  SvaraRadera
 10. Hej Krister,
  Vi är två stycken som bokat en resa till Beijing i juni. Vi tänkte därifrån ta oss till Shanghai och har funderat lite över alternativen. Vi såg att det numera finns snabbtåg som tar 5,5 timmar. Vi funderar lite kring vad som är smartast - att i förväg boka via Internet eller att boka på tågstation/via hotell på plats. Vad skulle du rekommendera? Har du någon hemsida att tipsa om?
  Mvh Joel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joel,

   Själv har jag alltid köpt alla mina tågbiljetter på plats i Kina och i nära anslutning till avresan och det har överlag gått bra. Enklast är att ni ber ert hotell fixa biljetten vilket de gör för någon 10:a eller så i provision.

   Eftersom jag aldrig bokat tågbiljetter på internet i Kina så har jag ingen erfarenhet av det, men om ni lyckas boka dem i förväg på någon trovärdig site så är nog det bra.
   Dock brukar inte tågbiljetter släppas så långt i förväg så det kan nog vara svårt om ni är ute i allt för tidigt.

   Mvh

   Radera
  2. Hejsan, Lite tips från oss. Vi har nyss åkt den resan och det gick inte att boka direct på http://www.12306.cn/mormhweb/ med utlänskt kort. Men vi bokade där och tog G1 tåget från södra tågstationen. Biljetterna kunde man köpa och få utskrivna på vilken tågstation som helst. Vi köpte på Norra tågstationen när vi ändå var där för att vi skulle ta tåget till Badaling. Där hade dom dessutom en tågguide som pratade engelska (hjälpligt). Ett tips, vi köpte surfkort till mobilen på China Mobiles kontor på flygplatsen när vi kom, dom installerade och såg till att allt funkade, massor med teltid, 500 MB surf för 170 SEK, fungerade suveränt när vi ville kolla kartor (vart vi var) etc.
   /Lena

   Radera
 11. Tack för informationen Krister och Lena!
  Mvh Joel

  SvaraRadera
 12. Tack för informationen.

  Ska i sommar tillsammans med en kompis tågluffa igenom kina från Peking till Hong kong. Min fråga är hur mycket de billigaste nattbiljetterna kostar, eftersom vi är mer backpackers och är ute efter det billigaste. Är standaren ok fortf?

  Tack för alla tips. Lär mig massa bra, att taxichaufförerna inte kan engelska, att det är viktigt att veta vilket tågstation i Peking man ska till osv.

  Mvh Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linnea,

   Om du kan acceptera en vanlig sittplats i stället för en säng så blir biljetten naturligtvis billigare. Kanske typ hälften eller en tredjedel mot en sängplats. Dock vet jag inte exakt, och det är svårt att generalisera då det finns olika typer av tåg på olika sträckor, så både pris och standard varierar.

   Mvh

   Radera