fredag 1 maj 2009

Vad är världens största byggnad?


Hur definierar man Värdens största byggnad? Begreppet "störst" kan ju betyda olika saker. Videoklippet nedan visar ett flertal exempel på vad som kan vara världens största byggnad lite beroende på definition.


YouTube - The Largest Building In The World


Tre av konstruktionerna som nämns i filmen finns i Kina. Muren är naturligtvis självklar som den längsta strukturen, men de andra är kanske mera oväntade. Casino Venetian i Macao är världens största byggnad (till ytan) och världens största struktur till ytan är den nybyggda Terminal 3 till Beijings internationella flygplats. När man står vid den långa taxizonen utanför incheckning till terminalen är det svårt att se slutet - och då är det ändå kortsidan på terminalen man ser. Designen på terminalen är inspirerad av en drake.


 Beijing Innernational Airport Terminal 3 - Dragonstyle  från ovan

Entrén till Terminal 3 från insidan


En, för mig, högintressant kategori i ämnet är "Världens högsta byggnad". Kinas högsta byggnad, Shanghai World Financial Center, med 492 meter är nummer 2 av färdigställda byggnader idag men halkar snart ner till nummer 5 eftersom flera höga objekt håller på att färdigställes under 2009 och 2010. Burj Dubai kniper strax förstaplatsen med otroliga 818 meter. Kina har aldrig innehaft titeln "Världens högsta byggnad", men har däremot många på topplistan. Av världens 20 högsta byggnader finns 11 i Kina.


2 kommentarer:

  1. Coolt att terminalen ser ut som en drake! Drakar är väldigt fina tycker jag X3

    SvaraRadera
  2. 25 januari så mellan landar jag på terminal 3 för vidare transport till bkk. hoppas jag hittar rätt i denna jätte drake

    SvaraRadera