lördag 9 maj 2009

Shanghai ligger före....(ibland)


I dag provade jag det "nya" tåget från Beijing's flygplats till centrum, som blev klart för ett år sedan (OS igen). Det är inget jag rekommenderar. Ganska omständligt på flera sätt. Man måste genom en säkerhetskontroll igen, glest mellan tågen (lång väntetid), tåget går sakta och ska även in och vända på Terminal 1/2 efter Terminal 3. Ändstationen är vid tunnelbanestationen Dongzhimen (nordöstra hörnet av 2:a ringvägen) och där måste du byta tåg eller övergå till taxi (många trappor upp till markplan).

Idag var taxichaufförerna extra jobbiga och ville ha 80 RMB för att köra de sista kilometrarna till hotellet - Efter lite stök fick jag en att köra på taxameter som slutade på 14 RMB. Jag återgår till att åka taxi hela vägen från flygplatsen i fortsättningen.

Ska vi jämföra detta med Shanghai's magnettåg som tar dig till centrum på 8 minuter med hjälp av 430km/h så ligger Shanghai ljusår framför Beijing i detta avseendet. I Shanghai är det en attraktion i sig att ta tåget. I övrigt är Beijing's Terminal 3 fantastisk, men tåget är en skönhetsfläck.

Shanghai's Maglev-tåg från Pudong's flygplats till centrum i 430km/h

1 kommentar: