onsdag 4 maj 2011

Kinas huvudstäder genom historien


Genom årtusendena har Kina haft många huvudstäder. Lite oklart hur många eftersom historien bitvis varit brokig och ibland har huvudstäder överlappat när landet har varit delat, med vi pratar om storleksordningen ett 15-tal olika huvudstäder lite beroende på definition.

Dock är det fyra städer som har dominerat och dessa kallas 中国四大古都 vilket betyder "Kinas fyra stora antika huvudstäder". Städerna är:
Luoyang 洛阳
Beijing 北京
Xi'an 西安
❏ Nanjing 南京
Växelvis från dessa fyra platser har Kina huvudsakligen kontrollerats genom historien, dock med inhopp från andra städer t ex 960 - 1219 AC då Kaifeng 开封 och Hangzhou 杭州 hade sina storhetstider under Song-dynastin.

I bilden nedan har jag gjort en översiktsbild över varifrån Kina har styrts de senaste två tusen åren. Under de perioder som Kina varit delat och haft flera huvudstäder har jag valt att illustrera den huvudstaden som jag som amatörhistoriker bedömt varit "starkast"

Tidslinje som visare  huvudstäderna i Kina de senaste två tusen åren. Varje färg representerar en stad, som listas i nederkant på bilden.

6 kommentarer:

  1. Hej Krister! Vill tacka för en otroligt intressant blogg som jag följt ett bra tag nu, även fast jag besökt Kina ett flertal gånger har jag hittat massor med bra tips på ställen jag skrivit upp inför mitt nästa besök.

    Har även en fråga jag hoppas du kan besvara. Jag funderar på att studera i Beijing men känner mig lite lost om var och hur, vilket universitet skulle du rekommendera om jag vill studera endast kinesiska? (Avslutar snart 1 års studier mandarin på college.) Är det svårt att bli antagen till universitet?

    Keep up the good work!

    SvaraRadera
  2. Först och främst vill jag göra det komplicerat genom att föreslå dig att tänka över om du ska plugga på universitet eller provat. Läst följande för lite mer info om vad jag menar:
    http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/11/kinesisk-universitetstempo.html
    http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/01/klass-vs-1-to-1.html

    Var det gäller val av universitet så finns det massor av alternativ. De två "tyngsta" i hela Kina är Tsinghua University 清华大学 och Peking University 北京大学, men det universitet som har mest utlänningar är Beijing Language and Culture University BLCU 北京语言大学. Alla dessa finns i Wudaokou 五道口 i Norra Beijing.
    Vilket universitet som i praktiken är bäst tror jag faktiskt handlar mest om att ha tur att få bra lärare.

    Själv tillhör jag den grupp som tror att man lär sig bättre genom att använda privatlärare i stället för att gå i klass.

    Nu gissar jag att jag rörde till det lite för dig. ;-)

    Kul att du uppskattar det jag skriver. Lycka Till!

    SvaraRadera
  3. Tack för det snabba svaret!

    Just nu pluggar jag på ett college i USA och har redan fått en smärre "chock" över hur många studietimmar jag måste lägga ner om dagen till skillnad mot vad jag gjorde i Sverige, framförallt vad det gäller kinesiskan. Tillbringar vanligtvis fyra timmar innan lektionen åt att plugga, tror du att jag fortfarande kommer få det tufft på ett universitet i Beijing?

    Om det endast är kinesiska jag vill studera, vilket universitet skulle du rekommendera av dessa?

    Blev en hel del frågor, men slutligen, vad kostar en termin på universitet? Tack igen!

    SvaraRadera
  4. Det är definitivt högt tempo på universiteten i Kina. Hur tufft du kommer att få det vågat jag inte gissa, men ställ in dig på mycket studietid.

    Efter min tid som krögare i Wodaokou så känner jag svenskar som läst både på de tre ovan nämnda universiteten och på flera andra. Min bild är att man kan bli nöjd på de flesta universiteten. Jag vågar inte påstå att det ena är bättre än de andra. Dock har Tsinghua University och Peking University högst status, vilket är viktigt i Kina. Dvs planerar du att söka jobb i Kina i framtiden så ska man inte underskatta vikten att vara examinerad från de tyngsta universiteten.

    Ett helt års studier (tot. ca 30 veckor) på dessa universiteten kostar i storleksordningen 25 000 RMB.

    SvaraRadera
  5. Tack! Du läste enbart kinesiska, ellerhur? Det här kanske är en dum fråga men fungerar det som så att man kan ta en examen i endast kinesiska? Eller vad tar svenskar oftast examen i där?

    Är nämligen väldigt intresserad av språket men är fortfarande ung så har inte bestämt mig vad jag vill göra med det...

    SvaraRadera
  6. Jag är ganska överytgad om att en dominerande del av alla svenskar som pluggar i Kina läser enbart kinesiska språket. Dock har jag några bekanta som även läser andra ämnen, men det krävs nog typ två års studier i kinesiska för att kunna hänga med i undervisning i andra ämnen. (eftersom kurserna håll på kinesiska)

    SvaraRadera