onsdag 18 maj 2011

Volvo vs Dröm


(för er som inte har hela bilden av mig så är snabbresumén i detta sammanhang att för två år sedan flyttade jag till Kina för att lära mig Kinesiska, vilket har varit "min dröm" några år)

"Du kan vara lycklig som kunnat förverkliga din dröm"
...eller något liknande får jag ibland höra när jag pratar med folk om mitt "projekt" jag gjort i Kina.

Ja, visst är det sant. Jag kan vara lycklig som gjort detta, men det är inte så omöjligt att uppfyla en dröm som många tycks tro. Mitt intryck av många är att det finns en massa drömmar i liknande dignitet som den som jag förverkligat men de anses ouppnåeliga av olika skäl. Kanske drömmer du om att:
❏ "Köra runt hela USA på en HD"
❏ "Segla till Godahoppsudden"
❏ "Utbilda sig till Advokat"
❏ "Starta ett hotell i Nordkap"

Men hur svårt är det egentligen?
Oftast tycks det vara pengar som upplevs som stora problemet. Men är det ett så stort problem?

Nästan alla familjer har en och ibland två fina Volvo-bilar som man utan större problem har råd att finansiera tillsammans med allt annat. Få drömmar kostar mer än en vanlig Volvo, men de flesta väljer Volvo'n, och inte så många förverkligar sina drömmar. Om man ersätter den fina Volvo'n med en 10 år gammal Mercedes så kan många ha råd med den "ouppnåeliga" drömmen.

Volvo'n är naturligtvais bara ett exempel i mängden, men poängen är att med bara en marginell ändring i prioriteringarna så har man råd att göra väldigt mycket. Man kan t ex även välja ett hus för 2½ miljoner i stället för 3, så blir det mycket pengar över.

Alla har olika drömmar, men inte så många förverkligar dem. Man har (troligen?) bara ett liv, så det är nu man ska passa på om det någonsin ska hända. Och vad är det som är viktigt att göra i livet? Nu vet jag naturligtvis att förutsättningarna är olika för alla, men jag tror att betydligt fler kan förverkliga sina drömmar än de som verkligen gör det.

Visst är det så enkelt?

7 kommentarer:

 1. Hej Krister.
  Tänkvärda ord, många av oss är väldigt fästa vid matriela ting tyvärr.
  Sen är ju steget att åka i väg för många kanske väldigt stort om man har familjen kvar hemma.
  Anita

  SvaraRadera
 2. Håller med dig. Gäller att sätta sig själv i förarsätet och fråga sig vart jag vill. Inte låta passagerarna ta över kommandot. Därmed inte sagt än att man ibland måste jämka. Ha dé!

  SvaraRadera
 3. Bra och tänkvärt inlägg. En dröm jag hade länge var att bo och jobba i Asien.

  Nu har jag varit här i fyra år, vilket är något av det bästa jag gjort.

  SvaraRadera
 4. Att "nästan alla" har en eller två fina volvo-bilar är nog att ta i, i malmö t.ex. så finns det en väldig massa familjer som bor i hyresrätt och åker buss, alternativt begagnad bil.

  man måste komma ihåg att det är långt ifrån alla förunnat att kunna åka till kina eller förverkliga något annat projekt av den storleken. men visst har du en poäng, många kan välja sina prioriteringar och uppnå mycket som verkar "omöjligt". jag och christian är ju studenter som levt på studiemedel, men vi lyckades ändå spara ihop ett startkapital för vår kina-flytt och sedan hitta jobb här. för många handlar det nog mest om att våga ta steget :)

  SvaraRadera
 5. Jag behöver ingen Volvo ;)

  Hur gjorde du med sjukförsäkring i Kina? Det är en sak som bekymrar mig lite med mina drömmar att flytta...

  SvaraRadera
 6. Anonym

  Jag har under mina år i Kina aldrig haft någon försäkring utöver vad som möjligen ingår i min hemförsäkring från Sverige.

  Det har hänt några gånger att jag har behövt använda sjukvården i Kina, och den har då varit så otroligt billig att jag tror man får vara väldigt mycket sjuk för att kostnaden för vården ska börja närma sig vad en försäkringspremie för en speciell sjukförsäkring för utlandsboende kostar.

  Dock vill jag inte påstå att man inte ska försäkra sig, men jag tror att folk överlag försäkrar sig allt mycket, och för allt för dyrt.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera