onsdag 11 maj 2011

South Luogu Lane, 南锣鼓巷


South Luogu Lane, 南锣鼓巷 är en av Beijing's riktigt klassika gator och byggdes redan 1267, så den är en gata full med historia. Gatan är en gågata i nyrenoverad hutongmiljö och här huserar massor med små affärer, restauranger och pubar. Stilen är definitivt "turistfälla" men på ett mycket smakfullt sätt. Man blir riktigt sugen på att gå in i alla små mysiga pubar och restauranger. En del har även små uteserveringar på taken, där man kan sitta och kika ut över hutong-taken vilket är mycket vacker.

Hutongerna (Beijing's klassiska byggnadsstil) är fler än många vill tro och när man befinner sig mitt ibland dem så är det svårt tro att man befinner sig i centrum av en av världens största städer. Området innanför 2:a ringvägen norr om Förbjudan staden har massor av små snuttiga mysgator med hutonger, och just South Luogu Lane är en förvånande okänd gata. Bor du i närheten ska du definitivt göra en kväll här. Gatan är ca 800 meter lång.

För vägbeskrivning, se karta nedan.

Miljöbild från South Luogu Lane. En an Beijings äldsta gator.

Utsikten från en takterass på South Luogu Lane. Klassiska Beijing när den är som bäst. Inte lätt att tro att man bara är 3 kilometer från Himmelska Fridens Torg. Det finns många mysiga "smultronställen" att hitta om man letar lite.

Karta som visar var ni hittar South Luogu Lane, 南锣鼓巷. Promenadavstånd från Förbjudan staden.

7 kommentarer:

 1. Längtar tillbaka, måste tillbaka, ska tillbaka!

  SvaraRadera
 2. Där har jag inte varit. Jag ska komma ihåg det till nästa besök.

  Det tar lång lång tid innan man kan säga att man kan staden. Jag brukar ha väldigt ont i fötterna när jag är i Peking och jag har nog ändå bara gått på en promille av stadens gator. :)

  SvaraRadera
 3. mammanonna
  Precis, Jag också ;-)

  Robert
  Ja, även några år i Beijing räcker inte för att hitta alla godbitarna. Det är bara att leta vidare...det finns mycket kvar att hitta.

  SvaraRadera
 4. Hej Krister,

  Har aldrig "presenterat" mig förr men har vart inne en del och läst på tips ang Kina och framför allt Beijing. Min man har rest runt en månad och jobbat i Kina och under hans 11 dagar i Beijing var jag och vår son på besök. Vi hade stor nytta av dina tips och jag vill passa på att tacka så mycket för det fina jobb du gör. Men en sak jag tyckte var konstigt var att jag inte kunde läsa din blogg på plats, blogspot funkade inte. Jag vet att visa sidor inte fungerar i Kina men jag tänkte nog att blogspot skulle göra det men du kanske har ett sätt att gå runt det.

  Tack igen för alla tips!
  Sofie

  SvaraRadera
 5. Sofie

  Kul att det jag skrivit kommit till nytta.

  Ja, många sociala medier är blockerade i Kina, och även de större bloggportalerna. Den vanligaste lösningen för att komma runt detta är att använda en VPN-tjänst. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/10/saknar-du-facebook-i-kina-skaffa-vpn.html

  SvaraRadera
 6. Vill passa på att slå ett slag för 北锣鼓巷, alltså norra Luogu-gatan, där jag själv bor.

  Där finns visserligen inte lika många affärer som på den södra gatan. Men det är istället betydligt mer genuint, med farbröder i pyjamas som rastar sina burfåglar och ett evigt rasslande av kinesiska schackpjäser.

  Det har börjat springa upp en hel rad kaféer under tiden jag bott där, och det är väl bara en tidsfråga innan även den norra gatan "turistanpassas".

  Men tills dess, lägg 20 minuter på att promenera genom "North Luogu Lane", gatan är en nordlig förlängning av den södra - alltså bara fortsätta norrut då den södra gatan tar slut.

  SvaraRadera
 7. jag älskar nanlouguxiang har många fina minnen där ifrån.

  SvaraRadera