måndag 30 maj 2011

Världen största hamn


Vilken är värdens största hamn? är en fråga vi alla ställer oss dagligen, och nu reder jag äntligen ut begreppen.

Det vanligaste sättet att mäta storleken på hamnar är antal container (Annual TEU) som hanteras varje år. Ett annat vanligt sätt är att mäta den totala mängden last som passerar hamnen (Cargo Tonnage). Det kanske inte förvånar någon att Kina totaldominerar dessa listor.

Världens största hamn baserat på årligt antal containers (Annual TEU)
Detta är den mest prestigefyllda titlen i hamnranking. Förra året bröts Singapore's mångåriga dominans då Shanghai knep förstaplatsen. På världens 10-i-topp listan tar Kina 6 platser och Europa kan glädja sig åt att Rotterdam tar en 10:e plats.
1 - Shanghai, 29 miljoner TEU
2 - Singapore, 28 miljoner TEU
3 - Hongkong, 24 miljoner TEU
(10 - Rotterdam 11 miljoner TEU)
(Göteborg 0,9 miljoner TEU)

Världens största hamn baserat på årlig lastvikt (Cargo Tonnage)
På denna listan är Kina än mer dominanta med 7 av världens 10 största hamnar, och förstaplatsen har varit ohotad i många år. Här kan Europa stoltsera en 3:e plats.
1 - Shanghai, 650 miljoner ton
2 - Singapore, 500 miljoner ton
3 - Rotterdam, 430 miljoner ton
(Göteborg 44 miljoner ton)

Shanghai, som i alla relevanta avseenden är världens största hamn, expanderas ständigt och den nya djupvatten-hamnen Yangshan Port 洋山港 som ligger på en ö söder om Shanghai är det senaste tillskottet. 2010 öppnade 3:e fasen av hamnen men det är först 2020 som hamnen planeras att vara färdig(?) då 4:e fasen öppnas.

Hamnen trafikeras över en imponerande bro, Donghai Bridge 东海大桥, som i 3 år var världens längsta bro (32,5 km) innan Hangzhou Bay Bridge 杭州湾大桥 (35,7 km) öppnade 2008.

Beijing, som inte är en kuststad, "servas" av Tianjin's hamn 天津港 med 413 miljoner ton last och 10 miljoner TEU dvs ungefär samma siffror som Rotterdam.

(Alla siffror i inlägget gäller för år 2010)

Shanghai's nya djupvattenhamn Yangshan Port 洋山港 som ligger ute på en ö söder om Shanghai. Kajkanten som syns på bilden är 3km lång.

Bron, Donghai Bridge 东海大桥, som leder ut till Shanghai's djupvattenhamn var världens längsta när den stod klar. Den är 33 km lång (Öresundsbron är ca 8km lång)

1 kommentar:

  1. Nihao!
    Läste just idag i gp.se (göteborgsposten) om ett nästan 400 m långt fraktbåt som är i Göteborg med 15 000 st Containers!!!
    Vilka fartyg, vilka hamnar...jag blir imponerad!

    SvaraRadera