lördag 25 juni 2011

Doggybag - ingen skam


Att ta hem ej uppäten mat från en restaurang i Sverige, dvs att be om sk "Doggybag" är ett ovanligt fenomen, och oftast kopplat till en viss skam. Jag har endel erfarenhet av krögarlivet i Sverige, och det är mycket sällan som någon ber om att få sin överblivna mat packad, och de gångerna det sker är det uppenbart att den som ber om det skäms, och måste komma med ursäktande förklaringar:
"Ja, men det är ju synd att så god mat ska slängas"
...eller någon annan "ursäkt".

I Kina är det absolut ingen skam, utan ett helt vardagligt fenomen som man ser i varje restaurang, varje dag. Här är det helt enkelt en naturlig sak att man tar med sig det som blivit över, och det finns definitivt ingen skam inblandat.

Man kan naturligtvis tro att det har med fattigdom att göra, men jag har många gånger sett fruktansvärt rika människor be att få matresterna packade här i Kina.

Jag upplever det som en djupt rotad kulturell Kinesisk egenhet att man inte slösar med naturresurserna, och detta sitter i själen oavsett hur rik man blir. Jag har sett många exempel på rika Kinesiska personer som gärna slösar med sina pengar till absurdum, men som reagerar kraftigt om man slösar med någon naturresurs, t ex att starta diskmaskinen innan den är full eller att slänga mat.

Överbliven mat packad för hemtransport. En mycket vanlig företeelse i Kina som inte på något sätt är kopplad till skam.

3 kommentarer:

  1. I USA är det också vanligt, man t o m erbjuds en doggy bag. Jag skulle applådera den svenska krögare som inför det här hemma!

    SvaraRadera
  2. Vilken trivsam blogg du har! Är ett stor Kina-fantast :)

    SvaraRadera