måndag 5 september 2011

中国尊 - "Kinesiska Statyn"


Om en vecka tas "första spadtaget" till Beijing's nya superskyskrapa som planeras bli över 500 hundra meter hög, och troligen 108 våningar över mark. Än så länge är uppgifterna ganska knapphändiga så något datum för invigning och exakt höjd kan jag tyvärr inte meddela.

Namnet på byggnaden är 中国尊, vilket jag översätter till "Kinesiska Statyn", men skulle också kunna betyda ungefär "Ärofulla Kina", eller något liknande. Det är svårt att översätta denna typ av fraser, så jag är tacksam om någon har en bättre översättning.

Arkitekturen ska i många avseenden avspegla den Kinesiska kulturen och byggnaden har konstrueras efter viktiga kulturella element. Geometriskt är inspirationen hämtad från bambu, och detta på ett lite annat vis än t ex Taipei 101 som också har påtaglig bambu-insprration.
Byggnaden kommer att växa upp precis söder om det spektakulära CCTV-högkvarteret vilket är mitt i CBD-området vid östra 3:e ringvägen.

Eftersom de tre monsterprojekten i Shenzhen, Guangzhou och Tianjin är "On hold" så är det tänkbart att Beijing kommer att ha Kinas näst högsta skyskrapa när "Kinesiska Statyn" står färdig, och då efter 632 meter höga Shanghai Tower som planeras stå klar 2014.

Datorgenererade bilder av 中国尊. Bygget av 500 meter höga "Kinesiska Statyn" påbörjas nästa vecka i CBD-området i östra Beijing.

4 kommentarer:

 1. Spännande!
  Jag ser fortfarande väldigt mycket fram emot att få uppleva "byxan" som öppen. Nu har planket runt om stått där i för många år.

  Om jag passerar gropen där bambun ska stå så ska jag ta upp kameran.

  SvaraRadera
 2. The Last Emperor var himla bra, och det var särskilt kul att se den när man kände så väl igen igen sig! Bra sammanfattning du gjort, nu minns jag allting mkt bättre!

  SvaraRadera
 3. Synd att du är hemma! Kul för dig men...Jag äker till Bejing 16/9 o tänkte besöka din cafe o kanske se dig. Har följt din toppenblogg nu ett tag o fått massa bra tips och det bästa: alla adresser på kinesiska. Tack! Men en fråga bara: Du skriver lammspett, finns inte kycklingspett och vad heter lamm resp. kyckling på kinesiska. Jag äter inte lamm, men kyckling.

  SvaraRadera
 4. TJ

  Kul att det jag skriver kommer till nytta.
  Jag sålde mitt kafé för 9 månader sedan, så där hittar man mig inte längre. ;-)

  De ställen som grillar lammspett brukat oftast även ha grillade kycklingvingar. Även det mycket gott.
  Kyckling uttalas "dji" och Lamm uttalas "jang"
  Skrivet enligt Pinyin blir det "jī" och "yáng“

  Lycka Till

  Mvh

  SvaraRadera