tisdag 6 september 2011

Qin Shi Huang - Den förste Kejsaren


Jag skrev nyss om Kinas sista Kejsare, men vem var den första?

Under slutet av den Krigiska Perioden (475 - 221 f.Kr) där sju krigsmakter kämpade om "den totala makten" var Ying Zheng 嬴政 kung i riket Qin 秦. Ying Zheng vann till slut kriget, och skapade Kejsardömet Kina, och blev år 221 f.Kr. Kinas första Kejsare, och är därefter känd under namnet Qin Shi Huang 秦始皇. Qin-dynastin 秦朝 var skapad.

Qin Shi Huang var mycket framgångsrik och riket Qin växte och blev mycket rikt. För den stora massan är Qin Shi Huang huvudsakligen känd för att det var han som på allvar drog igång bygget av Den Kinesiska Muren, men kanske mest för sin extremt spektakulära grav 秦始皇陵 (Qín Shǐhuánglíng):
Utanför Xi'an finns ett stort pyramidliknande berg där, och djupt därunder ligger hans väl förseglade grav. Myterna kring denna grav är minst sagt extrema, och det finns många som tror att världshistoriens största antika skatt finns i denna grav.

Det påstås att i en stor sal finns Qin-riket avbildat där vattnet består av kvicksilver och himlens stjärnor av ädelstenar. Graven påstås också vara "bevakad" i värsta "Indiana Jones"-stil med fällor som ska sätta stopp för all framtida plundring. En minst sagt intressant sak är att jorden i "berget" som täcker graven uppvisar en kraftigt förhöjd halt av kvicksilver, vilket stödjer teorin om att det finns en stor koncentration kvicksilver under berget - så sagan kanske är sann.

En del i grav-arrangemanget är den kända Terrakottaarmen 兵马俑 som bevakar kejsaren på östra sidan. Om man kan placera en arme likt denna två kilometer från sin grav så kan man ju fantisera om hur graven ser ut invändigt.

Qin Shi Huang dog 49 år gammal år 210 f.Kr. och det är inte säkerställt hur han dog, men en lite rolig teori är att han faktiskt dog av kvicksilver-förgiftning efter att ha ätit kvicksilver i hopp om att få ett evigt liv.


Flygfoto över det konstgjorda berg som täcker Qin Shi Huang's grav. I dag är pyramiden ca 400 x 400 meter, men den tros ha varit betydligt större för 2 000 år sedan. Möjligen vilar världshistoriens sörsta antika skatt under denna pyramidformade berg.


En fantasibild över hur det kan se ut inne i Qin Shi Huang's gravkammare. Omgivet av extrema skatter är en avbild av Qin-riket med floder av flytande kvicksilver. Komplexiteten att öppna graven gör att vi kanske aldrig får veta sanningen.

Den berömda Terrakottaarmen som bevakar östra sidan av graven. Kan det möjligen finnas liknande ännu ej hittade arméer i de andra vädersträcken också?

Schematisk karta som i rött visar Qin-riket under Qin-dynastin, och i brunt hur riket såg ut under krigsåren innan Kejsardömet skapades.
Kartan visar även hur dåtidens delar av Den Kinesiska Muren först byggdes efter det ursprungliga Qin-rikets norra kant och sedan fortsatte att byggas enligt de nya gränserna efter sammanslagningen.

8 kommentarer:

  1. Kina har ju så fantastisk mycket intressant historia! Jag gillar att läsa skönlitterära eller självbiografiska böcker för att få lite inblick i olika länders historia och kultur. En del av min känsla för Kina bygger på de här böckerna:
    http://www.freedomtravel.se/2009/10/resa-med-bocker-kina/

    SvaraRadera
  2. Jag håller med, och jag har läst några av de böcker du rekommenderar.

    Just nu läser jag något så tungt som 882 sidor "MAO Den sanna historien" som absolut inte är någon självbiografi.

    Mvh

    SvaraRadera
  3. Det var kejsaren Qin Shi Huang som skulle mördas i filmen Hero.

    Jag läste hennes bok "Vilda svanar" men tyvärr kändes det som om hon medvetet vridit till historien för att sälja mer böcker, ingen vill läsa om en lycklig kines, så därför har jag valt att inte läsa "MAO, Den "sanna" historien".

    SvaraRadera
  4. Intressant inlägg om Qin Shi Huang, tack för det! :-)

    SvaraRadera
  5. LaoYou

    Ja, mord är ju en av de övriga teorierna om hans död.

    Även om jag inte kommit så långt ännu så uppfattar jag boken om Mao som ett steg än mer kritisk än Vilda Svanar i avseendet att välja den negativa vinklingen på varje skede.

    Mvh

    SvaraRadera
  6. Man kan ju tycka att med hjälp av dagens teknologi så borde man kunna öppna graven, eller?

    Vet du om det pågår försök att öppna graven eller om man har "fridlyst" den från ytterligare arkeologiska utgrävningar?

    Mvh
    Henrik

    SvaraRadera
  7. Henrik

    Jag är inte uppdaterad på teknikläget, men jag vet att en sak som oroar är vad som händer med innehållet i graven om det kommer in friskluft.
    När man på 50-talet grävde ut Dingling-graven ruttnade ju kejsaren bokstavligen bort ganska fort när den öppnades, så det misstaget vill man nog inte göra igen.

    Vid sidan om det så lär det ju vara allt annat än enkelt att öppna graven då den lär vara kraftigt plomberad och eventuellt "minerad".

    Jag vet inget om dagsstatus i frågan, men det är naturligtvis många som är otroligt nyfikna, och det blir säkerligen en världsnyhet om den skulle öppnas. Det är ju inte långsökt att innehållet i graven är mer storslaget än Terrakottaarmen.

    Mvh

    SvaraRadera
  8. Jättespännande med allt sådant som vi inte vet något om och det kanske är lika bra att det inte går att öppna den så vi kan fortsätta att fantisera...!?

    SvaraRadera