måndag 19 september 2011

Krutet


En av "Four Great Inventions of ancient China" 四大发明 är Krutet 火药 (huǒyào).
Jag har även skrivit om Kompassen, Boktryckarkonsten och Papperstillverkning.

Som med många uppfinningar så finns det inget tydligt år när Kineserna skulle ha uppfunnit Krutet. Det finns uppgifter om Krut-liknande blandningar från 300-talet, men på 800-talet vet man med acceptabel säkerhet att Krutet var uppfunnet. Under 900-talet användes Krut praktiskt i krigföring, och under 1 000-talet var tekniken rikligt förädlad i form av kanoner, minor och granater.

År 1 044 "publicerades" boken 武经总要 som var en sammanställning av de viktiga militära teknikerna, och detta är den äldsta publikation där receptet på Krut finns dokumenterat i detaljerad form. Jag gav mig på det för mig övermäktiga projektet att översätta receptet, men jag lyckades i alla fall identifiera några av ingredienserna - Svavel, Salpeter, Kåda och Olja. Se nedan för detaljer.

Uppfinningen av Krutet ska inte förväxlas med Dynamiten som Alfred Nobel patenterade tusen år senare (1 867).

Utdrag från boken 武经总要 från år 1044 om är den äldsta skriften där receptet på Krutet finns dokumenterat. Ett urval av ingredienser som ingår:
硫黄十四两 = Svavel 700g
松脂一十四两 = Kåda 700g
清油一分 = Vegetabilisk olja 0,3g
焰硝二斤半 = Salpeter 1 250g
Tips för Kemisten att prova hemma: Översätt resten av texten och följ instruktionen noga.

2 kommentarer:

  1. Hej Krister, vet du om blogg.se fungerar i Kina? :) Hade hoppats på att blogga därifrån under min semester nämligen. Tack på förhand!

    SvaraRadera
  2. "Förr" har alltid blogg.se fungerat i Kina, och om det inte hänt något nyligen så tror jag nog det fortfarande går bra.

    (Just nu är jag i Sverige så jag kan inte prova)

    SvaraRadera