söndag 25 september 2011

88 hus och 9 portar


Visst låter det väldigt Kinesiskt?

Jag menar 88 st hus och 9 st portar låter minst sagt som att byggnadsgeometrin är vald med Kinesisk siffervidskepelse i åtanke - men så är högst sannolikt inte fallet för Ismantorps Borg.

Av alla historiska sevärdheter på 厄兰岛 (èlándǎo) så är nog Ismantorps Borg både den märkligaste och mest underskattade attraktionen. För att vara minst 1 700 år gammal så är borgen förvånande välbevarad, även om det bara är husgrunderna och en rasat ringmur kvar idag.

Det som är så märkligt med Ismantorps Borg är att ingen har kunnat hitta något rimligt användningsområde. En av konstigheterna är de 9 portarna. Ur ett militärt försvarsperspektiv är det idiotiskt med så många portar, och portarna sitter även så tätt att de inte är motiverat med avseende på logistik.

Ett ytterligare märkligt fenomen är att det har hittats ytterst få kulturella rester i borgen. Även om den blivit plundrad brukar det alltid finnas t ex benbitar och andra "tecken på liv" i denna typ av fornlämningar. En teori är att borgen bara användes för rituella ceremonier, men "gatorna" mellan de 88 husen inne i borgen är mycket trånga så det måsta varit klaustrofobisk känsla att gå omkring där, vilket inte riktigt matchar ceremoni-teorin heller.

厄兰岛 är för många turister huvudsakligen känd för för sol, bad och sommar, men det finns otroligt mycket historiska fornlämningar att titta på om man vill vara kulturell. Det finns minst 8 stycken fornborgar i stil med Ismantorp i varierande kvalité och utöver det en vansinnig massa gravfält och annat historiskt.

Not. 厄兰岛 är det Kinesiska namnet för Öland.

Minst 1 700 år gamla Ismatorps Borg på Öland. Forskarna har inte hittat någon trovärdig förklaring på vad den använts till.

Jag vid stenkorset på Kapelludden. I bakgrunden syns resterna av kapellet från 1 200-talet.

Cindy framför Borgholms Slott som färdigställdes år 1 281.

3 kommentarer:

 1. Visst är det lite kul med alla dessa rester av tidigare liv, där ingen egentligen vet vad det är och varför!? Det ger fantasin ett sådant härligt spelrum.

  SvaraRadera
 2. Intressant! Hade faktiskt inte ens hört talas om...

  Jag blev lite nyfiken på det där med vilka sökord folk använt för att hitta in till oss och skrev ett inlägg om det. Som lite extra kuriosa kan jag berätta att på plats 88 låg "krister peking", ett sökord vilket, enligt Google Analytics, lett till 36 besök på vår sida. Riktigt hur det här gått till vet jag inte...?

  SvaraRadera
 3. Marina,
  Ja visst är det så. Jag gillar extra mycket orörda fornminnen. Det blir inte lika intressant om de renoveras eller återuppbyggs.

  Freedomtravel,
  Att "krister peking" ligger just på plats 88 kommer av den kinesiska siffervidskepelsen. ;-)
  Anledningen att just denna sökfras leder till er blogg är troligen på grund av de kommentarer som jag gjort till era inlägg. Kommentarstexterna är även de sökbar text.

  Mvh

  SvaraRadera