torsdag 8 september 2011

Sidenvägen


Sidenvägen 丝绸之路 (sīchóuzhīlù) är enkelt uttryckt handelsvägen från Europa till Kina, och den började brukas av handelsresande för drygt 2 000 år sedan. I mer än 1 000 år användes vägen inte bara för att handla med Siden, utan även för en rad andra produkter. Att kalla vägen för just "Sidenvägen" är dock ett tämligen nytt påfund.

Vid en snabb tanke kan man tro att det måste finnas många vägar dit, men berg och öken gör att det faktiskt inte finns så många alternativa vägar. Grovt beskrivet går Sidenvägen från Damaskus i Syrien till den antika Kinesiska huvudstaden Xi'an. Det är en resa på ca 700 mil, och på den tiden vägen användes kunde det ta flera år att nå målet.

När man reser på Sidenvägen från Europa och kommer in i det som idag är Kina över bergen så springer man rakt på den stora Takla Makan-öknen. Denna sandöken är helt inklämd mellan bergen, så de realistiska alternativen är att följa norra eller södra kanten av öknen och gå runt den. Brukligt var att man följde norra kanten på sommaren, och den södra på vintern.

När man passerat öknen fortsätter man innanför den Kinesiska Muren, och då måste man passera Jade Gate 玉门关 (Yùmén Guān) eller Yangguan 阳关 (Yángguān). Dessa finns fortfarande kvar nära Dunhuang och kallas ibland för Kinas västra portar.

När Marco Polo på 1200-talet reste Sidenvägen till Kina så hade vägen nästan förlorat sin funktion eftersom Kompassen nu var uppfunnen och vi hade lärt oss att ta den snabbare sjö-vägen till Kina, och det finns även sjö-rutter som senare kallades "Sidenvägen"


Schematisk karta över den klassiska sträckningen av Sidenvägen.
Klicka för större


Den norra av Kinas båda västra portar, "Jade Gate", Yumen Guan, 玉门关, som de som reste Sidenvägen passerade på väg in i Kina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar