torsdag 24 maj 2012

Att planera sin resa själv


Troligen så köper en stor del av förstagångsresenärerna till Kina en färdig paketresa där "allt" ingår. Man blir på dessa resor omhändertagen en stor del av resans alla vakna timmar, och man behöver i stort sett inte tänka eller planera något själv. Dessa resor har definitivt sina fördelar då det annars kräver en hel del av den som inte känner Kina att planera och administrera en resa med ett bra resultat. Man får ofta även en bra guide vilket man inte ska förringa.

Naturligtvis finns det även nackdelar med dessa färdigpaketerade resor. Den mest uppenbara är nog prislappen då det kostar betydligt mer än om man skulle planera motsvarande resa själv. Själv gillar jag vanligen inte "paketresor" och då huvudsakligen för att jag värdesätter friheten att själv bestämma vad jag ska göra på min resa, och inte minst vilken restaurang jag ska äta på.

Dock är det ganska tidsödande och i bland riktigt svårt att planera en resa till Kina om man inte är väldigt påläst och/eller erfaren Kina-resenär. Jag vill tro att denna blogg kan ge ett betydande bidrag om man tar sig tid att läsa.

Nyligen har det dykt upp ett trevligt alternativ/komplement för den som vill planera sin resa själv. Bolaget Kinaupplevelser som finns på sidan http://www.kinaupplevelser.nu/ håller på att bygga upp en utförlig gratis turistinformations-site med avsikt att göra Kina mer tillgänglig för den som vill resa på egen hand. Utöver allt som är gratis så kan de även förvånande kostnadseffektivt sätta ihop helt eller delvis kompletta reseprogram till den som vill resa på egen hand men ändå få hjälp att planera sin resa. Reseprogrammet inkluderar personligt anpassade utflyktsplaner med lämpliga restaurangrekommendationer, hotellrekommendationer och bokningshjälp, transportplaner, besöksmål på kinesiska, och mycket annan praktisk information. Se här för detaljerad information.
Det är för övrigt en kinesisk bekant till mig som driver sidan, så jag vet att det finns gedigen kunskap i ämnet och att tanken är att fler ska hitta till "Det riktiga Kina"  med avseende på t ex val av utflyktsmål och restauranger som man kanske inte har så lätt att hitta på egen hand.

Skärmdump från http://www.kinaupplevelser.nu/ där man kan få hjälp att planera sin "på egen hand"-resa till Kina.

24 kommentarer:

 1. Låter som en bra idé! Jag tycker själv att det är lite trist med paketresor. Nu har jag iofs lite begränsad erfarenhet, men jag hör en hel del från mina kollegor. De har bland annat rest en del i Kenya och Tanzania med paketresor. Vi har ju också rest en del i Kenya och Tanzania så vi har kunnat jämföra... Prisskillnaden är enorm. Sen tror jag att jag gillar den typen av upplevelser man får när man reser på egen hand. Men självklart kan man behöva lite hjälp på vägen!

  SvaraRadera
 2. @Freedomtravel,

  Ja visst är det dramatisk prisskillnad.
  Utöver vad som nämnts ovan ska man även inte glömma alla "shopping-stop" (där researrangören tar provision) som vanligen ingår i paketresorna. Vissa kan uppskatta detta, men jag gör det definitivt inte.

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Är det din egen kreation eller vem står bakom sidan? Det verkar väldigt anonym.

  SvaraRadera
 4. Rickard

  Nej, sidan är inte min. Som jag skrev i inlägget så är det en bekant till mig som driver den.
  Jag håller med om att den är en aning anonym. Jag har själv fört fram denna åsikten, så det är tänkbart att det kommer att dyka upp lite mera kontaktuppgifter framöver.

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Hej Krister!

  Generellt håller jag med dig om priset, men det stämmer inte alltid. Ibland finns det paket till Beijing till priser som marginellt överstiger vad man själv köper flygbiljetten för, och då får man inte glömma att transfer, visum och inte minst oftast ganska bra hotell ingår. Dessutom är ju allt klappat o klart, bara att sätta sig på planet... utflykter od behöver man ju inte välja till eller följa med på.

  SvaraRadera
 6. Stephan,

  Det jag tror du menar är typ "Peking på egen hand", dvs inga aktiviteter på resmålet ingår i priset, och dessa "paket" håller jag med dig om kan vara riktigt prisvärda ibland.
  Det är dock inte dessa resor jag i inlägget syftar på som "paketresor". Inlägget handlar huvudsakligen om planeringen av aktiviteterna på resmålet.

  Mvh

  SvaraRadera
 7. Hej! Nu kommer en fråga som inte tillhör ämnet alls, eller det tillhör ju kina men inte ämnet. Ska tatuera in "fånga dagen" p kollat runt länge, man vill ju itne ha något fel som lätta fel som tex spegelvänt.. Jag ska ha på rad på insidan av underarmen... Hur ser det ut då? Har sett ett gäng olika tecken men man vet ju aldrig..Vilket håll ska man börja från? Vore super bra om du kunde hjälpa mig..

  SvaraRadera
 8. Anonym

  Det är inte helt uppenbart hur man översätter "fånga dagen" så att den poetiska betydelsen även blir begriplig och till och med vacker på kinesiska. Jag behöver konsultera kineser för att få detta rätt. Översätter man ordagrant tror jag det blir ganska konstigt.
  Klassisk kinesiska skrivs uppifrån och ner, men idag skriver man normalt från vänster till höger. Se även:
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/10/ska-du-tatuera-dig.html

  Jag återkommer med en kommentar när jag konsulterat någon med kinesiskt modersmål.

  Mvh

  SvaraRadera
 9. Nee jag kollade runt på översättning men det blir inte på själva "meningen/betydelsen" utan mer två ord istället, "fånga" OCH "dagen" inte ihopsatta som en mening/betydelse...
  Sånadära misstag vill man ju absolut inte ha... speciellt inte en tatuering som ska vara kvar resten av livet, blir ju ganska brutalt pinsamt om man råkar komma till kina, så är det enorma fel som betyder något helt annat som dom tatueringarna på din blogg..

  Tack! vore jätte snällt!

  SvaraRadera
 10. Anki,

  Nu har jag tre förslag:

  及时行乐 Detta betyder ungefär "carpe diem" och att leva i nuet utan att bry sig om framtiden. Kan uppfattat lite "Hippie" i meningen att man lever oansvarsfullt.

  珍惜时光 Detta är mer "vackert" och betyder att värdesätta tiden.

  把握每一天 Betydelsen är ganska nära "fånga dagen" och betyder att göra något meningsfullt varje dag.

  När du bestämt dig vilken text du tycker om ska du även fundera över vilket typsnitt du ska ha, och om du ska skriva uppifrån och ner eller från vänster mm. - Nu gjorde jag det nog lite svårt för dig ;-)

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ååh tack sååå mycket! Hoppas du inte lurar mig bara;) Tack återigen för att du tog dig tid! Då ska jag bara se hur jag får det på armen:)Ska skriva uppifrån och ner, eller vänster till höger, beror på vad som är snyggast! Här har du ju skrivit från vänster till höger(antar jag) redan så slipper krångla om det blir ganska fel.. Tacktack återigeen!

   Radera
 11. Undrar lite angående en resa till hösten. Jag kommer att mellanlanda i peking och vara där i 15 timmar. 23-14. Jag har ingen avsikt att lämna flygplatsen utan tänkte sova där och fördriva tiden med annat... Behöver jag ansöka om visum??

  SvaraRadera
 12. Jenny,

  Om du stannar på flygplatsen behöver du inget visum (max 24 timmar). Eftersom du har så mycket som 15 timmar tycker jag dock du kan göra ett försök att bli insläppt i landet ändå. Läs detta (inkl. kommentarer):
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2011/12/till-kina-utan-visum.html

  Mvh

  SvaraRadera
 13. Jag läste i China daily att dom tänker tillåta 72 timmars besök utan visum, dock är det inget beslut fattat ännu. Kanske hinner dom införa det innan hösten?

  SvaraRadera
 14. Janne,

  Det låter ju intressant, men förvånande frikostigt. Jag tror det är säkrast att inte ta ut glädjen i förskott förrän det blir skarpt infört.

  Mvh

  SvaraRadera
 15. Hej,
  Jag har sett ett inlägg från dig angående union-pay kort. Jag har problem, har mina pengar på ett kinesiskt bankkonto men kommer inte åt pengarna i sverige, vet du någonstans där man kan ta ut sina pengar från kortet i sverige?
  Tacksam för svar/ Hälsningar

  SvaraRadera
 16. John,

  Jag har själv inte letat efter ställen i Sverige som tar UnionPay, men jag vill minnas att jag hört från andra att det inte är så lätt. Hittar du en lösning så skriv gärna en kommentar och berätta.

  Jag kommer även ihåg att det det var en del strul för oss utlänningar att få VISA/Mastercard kopplade till våra kinesiska konton, och det tycks även bli mer och mer bökigt för utlänningar att överföra större mängder pengar från Kina till Sverige. Det är otroligt mycket lättare åt andra hållet. ;-)

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar krister,
   jag ska hålla utkik

   Radera
 17. Hej Krister
  Kommer du vara i Peking i slutet av Juli?

  SvaraRadera
 18. LaoYou,

  Högst sannolikt inte.
  Det går att gissa varför du frågar, men du får gärna utveckla...

  Mvh

  SvaraRadera
 19. Kommer att va där och jag har för mig att någon av oss är skyldig den andra en öl, minns inte vem ;)
  Åker sen vidare till Changsha, Xianggang för att till sist avsluta med ölfestivalen i Qingdao.

  SvaraRadera
 20. LaoYou,

  Jo, så är det nog. Vi får reglera den skulden vid ett annat tillfälle.

  Ha en riktigt trevlig resa!

  Mvh

  SvaraRadera
 21. Vill berömma dig för en mycket trevlig och intressant blogg. Läser själv kinesiska och ekonomi och gillar verkligen att få läsa om dina tankar och funderingar kring Kina och Beijing.
  Keep up the good work!

  Christofer

  SvaraRadera
 22. Christoffer,

  Tack så mycket.
  Dock kan jag inte med gott samvete säga att jag kan hålla "the good work" på den nivån som jag kunde när jag bodde där. Vi får väl hoppas på att jag snart flyttar tillbaka igen. ;-)

  Mvh

  SvaraRadera