fredag 31 juli 2009

Mao Zedong - Tyrann eller Hjälte?


När jag för första gången kom till Kina var det för mig en mindre chock att man kunde köpa souvenirer på Mao Zedong-tema i alla former. Jag hade ju blivit lärd i skolan att Mao Zedong var en fruktansvärd tyrann som alla hatade, och med den vetskapen var det ju helt absurt att det överallt i Beijing säljs tavlor, banderoller, klockor och allt annat tänkbart med Mao's porträtt. Ungefär lika orimligt som att köpa vackert inramade tavlor på Hitler i Berlin.

Nu har jag med tiden lärt mig att detta bara är ytterligare ett exempel på vår stora okunnighet i västvärlden om Kina.

För en stor del av Kinas befolkning är Mao Zedong den stora landsfadern och hjälten. Han som för 60 år sedan skapade och utropade Folkrepubliken Kina. Han som fick ordning på det oroliga landet. Ibland när jag pratar med Kineser om Mao och kallar honom just "Mao" så rättar de mig och säger "Du menar väl ordförande Mao". Det finns även många unga Kineser som inte bryr sig särskilt mycket om Mao och inte har någon direk åsikt om honom, men för den stora massan, och framför allt bland de äldre, är han fortfarande hjälten och landsfadern.

I Guinness Rekordbok kan man läsa de obekräftade uppgifterna att Mao Zedong är världshistoriens största massmördare. Det kan säkert stämma, och räknar man även med de som svalt ihjäl på grund av hans extrema politiska experiment typ "Det Stora Språnget" så blir siffrorna långt mycket värre.

Om man (hypotetiskt) skulle göra en världsomspännande omröstning om vem som är världshistoriens "största" eller "viktigaste" närtids-person så är det inte omöjligt att Mao Zedong skulle knipa si sådär en miljard röster, dvs troligen vinna med gigantisk marginal. Detta är en ganska intressant teori om man väger in att han troligen även är historiens största massmördare.

Svaret på frågan i rubriken är absolut inte något självklart. Det gigantiska porträttet på Tiananmen lär nog hänga kvar ett tag till.

Plansch av Mao Zedong på väggen i mitt hotell - helt naturligt inslag överallt i Kina

Urklipp från Guinness Rekordbok

1 kommentar:

  1. Den politiska kulturen i Kina är mycket konformistisk och jag tror inte du lärt dig tyda koden än. Det finns många kineser - särskilt äldre - som fullkomligen hatar Mao och det han gjorde, men det är inte kutym att säga det högt eller att uttrycka sig direkt negativt om en ledare. Ett sätt att kritisera Mao är istället att lovprisa en annan ledare, till exempel Zhou Enlai, som släppte in Deng Xiaoping från kylan i början på 70-talet och kom på kollisionskurs med Mao. Håll ögonen öppna på skillnaderna i hur folk uttrycker sig och du kommer att lära dig.

    SvaraRadera