tisdag 2 augusti 2011

1984 idag?


I den i hög grad datoriserade världen vi lever i lagras det kontinuerligt en fruktansvärd massa information om oss och vårt beteende som man kanske inte alltid reflekterar över.

Ett URVAL av datalagring som pågår idag
Dagligvaruhandlare som Ica och Coop har detaljerade data på vårt köpbeteende genom användandet av deras medlemskort. Var du handlar, När du handlar, och framför allt detaljerat Vad du handlar. Vill man analysera en person skulle denna databas kunna ge mycket information om ens beteende och levnadsätt.

Teleoperatörerna, t ex Telenor och Telia, har detaljerade data om vårt telefonibeteende. Vem du ringer till. När du ringer, men kanske allra intressantast: Var din telefon befinner sig. Att kartlägga hur din telefon förflyttar sig ger en mycket tydlig bild av ditt rörelsemönster.

Sociala medier som Facebook, LinkedIn innehåller ofta mycket kompletta register över våra sociala närverk, dvs vilka är våra vänner och kollegor. Ditt sociala beteendemönster är även i text beskrivet på t ex Facebook och i bloggar. Idag pågår utveckling av mjukvara som skapa personlighetsprofiler baserat på det som en individ skrivit på de sociala medierna.

Banker har detaljerade data om vår inkomst, transaktioner, besparingar etc som berättar en hel del om vårt ekonomiska beteende. För var och en av alla transaktioner på dina konton lagras När och även Var transaktionen görs. I takt med att vi går mot det kontantlösa samhället registreras snart all vår konsumption.

Myndigheterna som hanterar vägavgifter t ex för Öresundsbron och trängselavgifterna i Stockholm har information på vårt körmönster. När, och Var din bil passerar betalpunkterna. Det är inte långsökt att snart alla bilar har RFID-taggar som standard för t ex automatiska parkeringsavgifter etc. Sammantaget ger detta en mer och mer detaljerad bild över våra bilars rörelsemönster.

Fotografier innehåller en hel rad information utöver det grafiska motivet. T ex. När bilden togs, och det börjar bli vanligare att även lagra Var bilden är tagen ("GeoTagging"). Vi blir allt mer benägna att ladda upp våra bilder till olika mer eller mindre offentliga databaser typ flickr, bloggar och Facebook
Beteendet att fotografera och filma ökar i takt med att man vänjer sig att alltid ha tekniken tillgänglig t ex i sin telefon, och därmed skapar detta en gigantisk sökbar informationsdatabas.
Det är högst tänkbart att vi snart kan göra en Google-sökning efter bilder som är tagna vid en viss plats vid en viss tidpunkt med allt vad det skulle innebära.


Några reflektioner om ovanstående
❏ All lagrad data i varje databas beskriver var för sig en hel del om varje enskild person inom dess inriktning, och om de olika databaserna skulle sammanföras skulle det sammantaget ge en otroligt stor mängd information om varje individ.

❏ I dag är dessa databaser separerade på olika serverar och i flera fall svåra att komma åt och långt mycket mer komplicerade att samköra. Dock administreras all data av människor så läckor förekommer naturligtvis, men steget mot enkel samkörning ligger inte i den absoluta närtiden.

❏ Var och en av dessa lagringar finns därför att de tillför något. De är på olika sätt delar i det öppna informationssamhället som brukar betraktas som positivt. Dock brukar det även gå att se negativa sidor. Ex. att telefonoperatören vet var din telefon befinner sig upplever nog endel som obehaglig övervakning medan den som ligger svårt skada mitt ute i skogen och ringer efter ambulans har nog lättare att acceptera att det går att få fram ens position.

❏ Väldigt många (inkl. mig själv) delar frivilligt ut öppen information som mycket väl kan användas negativt av den som vill. Jag upplyser t ex här i bloggen att jag nu är temporärt i Kina och indikerar att mitt hem troligen(?) är obebott och lämpligt för inbrott.


Jag själv har en massa åsikter om ovanstående, men detta inlägg skulle bli för långt om jag skulle utveckla dem här. (och så vill jag vara försiktig så att inte allt för mycket av mina åsikter dokumenteras)

En översiktsbild av GeoTagging av blogg-foton som jag tagit här i Beijing. De röda knappnålarna symboliserar var fotona är tagna.

Boken 1984 av George Orwell skriven 1948. Har verkligheten överträffat dikten ännu?

4 kommentarer:

  1. Krister, vilket bra inlägg!http://www.elpais.com/articulo/opinion/informacion/conocimiento/elpepiopi/20110731elpepiopi_11/Tes
    Läs denna artikeln! Tyvärr är den pâ spanska

    SvaraRadera
  2. Anonym,

    Tack, men den spanskan blev för tung för mig. ;-)

    Mvh

    SvaraRadera
  3. Lägg därtill datalagringsdirektivet som innebär lagring av all vår elektroniska kommunikation i sex månader samt den nya versionen av Swiftavtalet som innebär utlämning av alla våra banktransaktioner kan lämnas ut till USA. Sociala medier väljer vi trots allt själva att delta i och vi väljer också vad vi lämnar ut om oss själva. Statlig lagring av all vår elektroniska kommunikation är inte frivillig på något sätt.

    SvaraRadera
  4. Taggar för automatisk betalning av parkeringsavgifter och annat finns redan i Singapore. Mycket praktiskt

    SvaraRadera