måndag 27 april 2009

CCTV Building


Av världens alla extrema byggnader vågar jag påstå att CCTV Building i Beijing (Peking) är en av de mest komplexa som skapats inom modern arkitektur. Svårigheten att bygga en konstruktion med så stort "överhäng" i ett jordbävningsdrabbat område går långt förbi vad som gäller för en vanlig skyskrapa. Något liknande finns inte att hitta någon annan stans i världen.

Byggnaden ska bli det nya högkvarteret för den statliga Kinesiska televisionen, CCTV, och består av två torn som lutar i "alla" riktningar och längst upp övergår till horisontella kroppar som möts utan något vertikalt stöd underifrån.

CCTV Headquater (eller CCTV Building som den också heter)

Det är inte helt enkelt att ta till sig formen på byggnaden genom att bara se bilderna. Filmklippet nedan visar geometrin lite tydligare. Även Mandarin Oriental Hotel som brann ner i februari är med i filmen.


Byggnaden ligger vid östra tredje ringvägen, vilket är mitt i CBD området, och har fått smeknamnet "The Big Underpants" av Kineserna.

Under byggnadsfasen kring nyår 2007/2008. Mandarin Hotell syns precis till vänster

Tittar man på bilder, eller även när man står nära byggnaden, är det svårt att uppfatta hur stor den egentligen är. Höjden är nära 240 meter vilket är betydligt högre än Sveriges stolthet Turning Torso. Kommer man på lite större avstånd framgår det tydligare hur väldig konstruktionen är.

CCTV Buildning i höjdjämförelse med Turning Torso

Jag har följt bygget av CCTV Headquaters sedan 2006, och i år kommer den att vara inflyttningsklar. Den yttre strukturen var klar för att visas upp under de olympiska spelen i augusti 2008.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar