lördag 11 april 2009

Köp med dig hem..


Det kan ibland, konstigt nog, vara svårt att hitta bra resepresenter i Kina. Det finns helt enkelt så mycket "kraffs"-souvenirer att de fina sakerna drunknar i mängden. Min favoritgåva till hemmavarande när jag är i Beijing är att skapa en bild från ett foto i en massiv glasbit som då blir till en vacker prydnadspjäs. Det har alltid varit mycket uppskattat. Med någon form av laserteknik "bränns" bilden in INUTI den tjocka glasbiten. De kan till och med göra en scanning av dig så du får en tredimensionell modell av ditt huvud i en glaskub. Det är svårt att få 3D bilderna att bli bra - man är helt enkelt inte så snygg som man tror. Jag rekommenderar att ha med digitala (2D) bilder som underlag.

2006 så gjorde jag en glasbild på min dotter Ammie från ett foto. Vid första försöket blev det något mindre kosmetiskt fel, så de fick göra en andra modell. Två år senare skulle jag visa min fru stället där de tillverkade glasprydnaderna, och när vi tittar oss omkring hittar vi (lite förvånade) min dotter stående i utställningsmontern.

Foto på min dotter Ammie från 2006

Glasmodell av fotot ovan i utställningshyllan i Beijing 2008

3 kommentarer:

 1. Glasprydnaderna som jag skriver om finns att köpa i på Sidenmarknaden. Stället är placerat i trappan i södra delen av byggnaden. Jag tror det är mellan våning 2 och 3.

  SvaraRadera
 2. Hej Krister

  Jag läser din blogg med stort intresse och känner igen mycket. ;-)

  Nu ska jag iväg till Beijing på fredag och såg detta tips. Det var ju en jättebra present!

  Jag kommer att ha ont om tid i Beijing - görs de på "direkten" eller tar det flera dagar? Och ungefär vad kostar de?

  Tack på förhand och tack för en bra blogg!
  /Petas

  SvaraRadera
 3. Hej Petas,

  De görs på direkten - brukar gå på under en timme. Priset är från ca 50 RMB för de enklaste (kubiskt glasblock) och kanske 150- 200 RMB för den du ser på bilden - men det är som vanligt en hårt prutkamp med ett ibland fånigt högt startpris.

  Lycka Till!

  SvaraRadera