tisdag 30 mars 2010

Oss blogg-kollegor i mellan


Min blogg-kollega Jessica är en sväng i Beijing nu för att förbereda sin flytt hit under sensommaren för att bland annat lära sig Kinesiska. Jessica kanske är mest känd för sin medverkan i bio-aktuella filmen "Änglavakt", men även för sin Keramik, som kanske får en mer Kinesisk touch i framtiden efter att ha studerat här ett tag.

Det är alltid trevligt att få besöka från Sverige, och det är behagligt och avkopplande att prata Svenska ett tag. Eftersom Jessica är en van Beijingbesökare så slapp man bränna av Muren, Förbjudna staden och Tiannamen igen. I ställer hade hon en massa roliga idéer på platser och marknader jag aldrig varit på.

Jag är själv inte så aktiv (som Jessica) att söka upp andra Svenskar här i Beijing, men de finns gott om dem om man bara letar lite.


Min blogg-kollega Jessika, som "realtids-bloggar", dvs nästan "Twittrar" in minut-aktuella inlägg på sin blogg.

måndag 29 mars 2010

Te, Te, Te och Te-tillbehör


Att köpa Kinesiskt Te, 茶, (chá), är nära på ett måste vid ett besök i Kina. Hela staden är full med Te-butiker i alla storlekar, så det är aldrig svårt att hitta.

Söder om Västra Järnvägsstationen, utanför västra 2:e ringvägen ligger gatan 马连道路, Maliandaolu. Kring denna gata finns det i princip bara försäljning av Te och alla tänkbara tillbehör till Te. Flera stora varuhus, väl i klass med NK, med uteslutande Te-försäljning! Det går inte att greppa storleken på denna marknad om man inte har sett det själv. Detta påstås vara Kina's (världens?) näst största te-marknad, men jag vet inte vilken den största är.

Det är garanterat ingen överdrift att påstå att det finns många tusen olika Te-försäljare koncentrerade på samma plats.

Alla som säljer Te har sitt eget provsmakningsbord, och vill mer än gärna ge dig ett smakprov. Du kan dricka hur mycket gratis-Te du vill här, och de bjuder även på deras exklusivaste sorter - och det finns VERKLIGEN exklusivt Te. Naturligtvis är det ganska svårt att låta bli att köpa något när man suttit en stund och pratat och provat.

För den vanliga novisen så räcker vilken lite gatu-butik som helst för att du ska hitta lite bra Te, men har du lite extra intresse för Te, då är detta ett paradis. Det är inga problem att gå en heldag utan att ha sett allt.

Två en flera stora varuhus längs 马连道路, Maliandaolu, som bara säljer Te och tillbehör.

På en del våningsplan är det öppna planlösningar för Te-försäljningen...

...och ibland är det likt "Siden Marknaden" små bås där alla Te-försäljare har var sitt rum.

Utöver Te, så finns det oändligt utbud av tillbehör. En Te-kanna kanske?

söndag 28 mars 2010

eXpat Show Beijing 2010


Lite tidigare än vanligt så var det nu denna helgen eXpat Show Beijing 2010 för tredje året i rad i China World Trade Center.

Mässan väder sig alltså till oss "Expats", det vill säga utlänningar som bor i Beijing. Liksom de tidigare årgångarna så är det stor fokus på olika skolor. Detta året inte så mycket språkskolor som tidigare, utan mer olika sk "Internationella skolor" för Expat's barn. Kan det vara något för min dotter kanske?

Utöver skolor så tyckte jag att olika varianter av lyxiga kliniker vägde tungt i år. Man kan verkligen vårdas med stil och klass i Kina om man betalar. Dessa sjukhus är som SPA'n. Flera Massage center var också där och gav gratis smakprov som man naturligtvis utnyttjade. Jag tycker överlag att mässan är klenare än vanligt - och den har varit ganska klen tidigare år också.

Jag kånkar runt på alla broschyrer som de energiska utställarna sticker till en.

Ständigt pågående marknadsundersökning av alternativa språkskolor.

lördag 27 mars 2010

Vit Tursam Drake


Som någon uppmärksamt kommenterade igår, så har jag bytt (Kinesiskt) namn.

Mitt tidigare namn, 克瑞斯特, är ett så kallat uttalsöversatt namn, vilket innebär att man valt ut några ord som tillsammans uttalas ungefär som mitt svenska namn - "Kèruìsītè". Uttalsöversatt namn är lite fånigt och turist-aktigt, så jag tyckte det var hög tid att skaffa mig ett riktigt Kinesiskt namn nu.

För att det inte skulle bli "fel", så drog jag i gång ett stort projekt för att välja ut ett bra namn till mig. Kravspecen var följande:
# Namnet ska var ett genuint riktigt Kinesiskt namn
# Namnet ska ha någon koppling till mitt Svenska namn
# Namnet ska på något sätt beskriva mina egenskaper
Projektgruppen, under ledning av mig, bestod av två språklärare och en Kinesisk bekant.

Projektet föll väl ut (mycket på grund av stark projektledning) och jag har nu glädjen att presentera mitt nya namn:

白瑞龙 = "Den vita tursamma draken"
som uttalas: Bai Ruilong

白 (bái) = "Vit" - Kineserna är väldigt fascinerade av min vita hud.
瑞 (ruì) = "Tursam/Fördelaktig" - Detta tecknet ingår i "Sverige" på Kinesiska, och är ett allmänt "bra" tecken.
龙 (lóng) = "Drake" - Uttalet påminner i någon mån uttalet av "Blomberg" och matchar även mina starka fysiska egenskaper väl.

Jag tackar projektgruppen för ett väl genomfört arbete, och förklara projektet avslutat. Nu är det dags att skaffa nya stämplar och visitkort.

Den vita tursamma draken, bakom min nya namnstämpel.

fredag 26 mars 2010

Arbetsnostalgi


Mitt intresse för Kina vaknade år 2002 när jag träffade min Ping, och vi gjorde flera rundresor i landet. Det speciella intresset för just Beijing kom 2005/2006 då jag fick ett jobb här att starta ett designcenter för mobiltelefonantenner. Detta var en fantastiskt roliga tid, och jag fastnade verkligen för denna stad då. Efter att jag kom tillbaka till Sverige så kunde jag aldrig riktigt "landa" utan åkte då och då tillbaka hit för att återuppleva Beijing.

Min arbetsplats låg i 上地, (Shàngdì) vilket är utanför norra 5:e ringvägen och alltså ganska långt från centrum, så det var flera år sedan jag var där. På den tiden satt jag nästan två timmar i taxi varje dag eftersom jag envisas med att vilja bo i centrum.

Förra helgen gjorde jag en nostalgisk utflykt till 上地 och besökte området runt mitt gamla kontor. Eftersom det var helg så var industriparken ganska öde, och jag kunde inte komma in och hälsa på mina gamla kollegor, men det är ändå en behaglig nostalgikänsla att gå runt och titta på byggnaderna och parkerna som väcker en massa trevliga minnen.

Jag i nutid utanför min tidigare arbetsplats. (Flextronics)

Jag 2006 på mitt kontor i 上地. Som ni kanske ser så hade vi en "Clean Desk"-policy.

torsdag 25 mars 2010

Världens bästa städer


I tisdags publicerades The Wealth Report 2010. Denna rapport är tänkt att spegla världsläget med avseende på bland annat hälsa, ekonomi och fastigheter. Mycket tyngd är på de ekonomiska värdena. Rapporten innehåller en mängd data varav ett område är att ranka Världens bästa städer. Man ska naturligtvis inte ta denna typ av listor på för stort allvar, men jag tycker det i alla fall är lite roligt att Beijing är med på 10-i-top-listan och har nu hoppat upp på 9:e plats. (Det finns en rad andra listor som utser "Världens bästa stad" med helt andra resultat)

Om man i stället tittar på politisk makt, så är Beijing nu på 4:e plats (efter Washington, New york och Bryssel). En annat område där Beijing verkligen utmärker sig är "Lyx-Bostads-Prisindex" där Beijing är 2:a (efter Shanghai) med en prisökning på +47%. I denna kategorin så ägs hela topplistan av Asien. (förändring av priser på lyxbostäder)

Dagens Industri skriver om rapporten, och där hittar jag en rolig kommentar från en av läsarna:
"Hur kan en stad i en stenhård kommunistdiktatur (Peking) få något annat än 0 poäng vad gäller inflytande och livskvalitet?"
Uppenbarligen skrivet av någon med mycket begränsade Kina-kunskaper och som sannolikt aldrig varit i här.

Del av The Wealth Report 2010 där världens bästa städer rankas. Beijing nu på 9:e plats.

onsdag 24 mars 2010

Dubbla (Trippla) Budskap


En mycket frustrerande sak med att lära sig Kinesiska språket är att det finns massor med frågor, även på nybörjarnivå, där man får väldigt olika svar på samma fråga om man frågar runt bland olika Kineser och även bland olika lärare. Detta gäller frågor som kan upplevas oerhört "basic", och kan tyckas borde kunna ha ett gemensamt svar.
Innan man insåg att det helt enkelt är så här, så var det väldigt energikrävande och förvirrande, men nu bara småler jag när jag hör två motsatssvar på samma (enkla) fråga.

Detta fenomen beror på att språket är så otroligt stort, och det finns så många lokala varianter. Det beror även på att olika personer helt enkelt uttrycker sig ganska olika för att säga samma sak. När en person säger. "Gäller för A, men inte för B och C" kan en annan säga "Gäller inte så bra för C" och en tredje säger "Gäller för alla varianter" - och alla kan ha rätt på sitt sätt. (och alla "vet" att de själva har rätt och de andra har fel.)

Några exempel på "vardagliga" frågor där det definitivt förekommer olika svar:

# Hur man använder de två vanligaste orden för "gammal", 老 och 旧?
# Hur man använder de två vanligaste orden för "gånger" (ex. tre gånger), 次 och 遍?
# Hur man använder de olika "mätorden" för personer, "stycken", 个,口 och 位?
# Vilket är det huvudsakliga namnet för det Kinesiska språket, 汉语, 中文, 普通话 eller 中国话?
# Hur man använda de olika varianterna att "känna till" i kombination med olika saker? Se nedan under bilden.

Jag tänker göra det enkelt för mig och inte här ta ställning till vad som är rätt och fel, därför att det finns helt enkelt inget rätt och fel. Högutbildare lärare kan träta om dessa enkla(?) frågor, så svaret är inte uppenbart.

Matrisen visar vad EN språklärare anser om hur man kan använda de fyra vanligaste orden för "att känna till" i kombination med person, djur, plats, sak och händelse. Varje Kines som jag visar denna bilden har alltid åsikter om att det är fel här och var - och alla har olika förslag på förändringar.

tisdag 23 mars 2010

Hårda sängar


Jag har alltid gillat mjuka sängar. När jag köpte min första egna "riktiga" säng, så köpte jag med extra mjuk madrass. För åtta år sedan flyttade ihop med en Kines, och då blev det förändring. Kineser älskar hårda sängar - RIKTIGT hårda sängar. Dessbättre finns det inte så extremt hårda sängar att köpa i Sverige, så jag överlevde, och jag lyckades faktiskt vänja mig.

Här i Kina är det skillnad. Här är sängarna hårda. Då menar jag verkligen extremt hårda. Det går inte att vänja sig. Jag har ofta ont i kroppen när jag vaknar på morgonen. Det är mycket sällan man hittar en mjuk säng i Kina. Det förekommer lite mjukare sängar på de riktigt fina lyxhotellen, men där bor jag dessvärre inte så ofta nuförtiden.

I höstas var min dotter och besökte mig här i Beijing. En natt rullade hon ur sängen, och dunsade ner på golvet. Hon vaknade inte ens, och när jag kommenterade detta på morgonen kom det komiska svaret:

"Sängen är ju lika hård som golvet, så jag märkte ingen skillnad"

Min säng, som absolut inte är lika mjuk som den ser ut.

söndag 21 mars 2010

Kinesiskt SPA


Att gå på SPA, 温泉, (wēnquán) i Kina fungerar lite annorlunda mot hur det brukar gå till i tex Sverige. På Kinesiska SPA drar de ibland (ofta!) servicenivån till absurdum. Är man inte van videt så kan det till och men bli jobbigt.

Det första som händer är alltid att de tar dina skor, och ger dig ett par tofflor i stället. Detta händer precis innanför entrédörren, där det brukar vara en hotelliknande reception Därefter hamnar du i omklädningsrummet och möts genast av den massiva personalstyrkan. Servicenivån varierar givetvis, men det är inte ovanligt att de:

- Visar vägen till ditt skåp, och hjälper dig att hänga upp dina kläder fint på galgar.
- Ställer in värmen på duschen åt dig, och står jämte och servar med tvål och schampo.
- Vill du raka dig, eller borsta tänderna, så preparerar de tandborsten (eller rakhyveln), och står redo jämte om du skulle sakna något
- Det finns alltid en "skrubbavdelning" där man på en massagebänk blir brutalt renskrubbad med en sandpapperslik handske.
- Sätter du dig i något bad, eller i bastun, kommer de snabbt med någon dryck eller en handduk.
- De torkar dig torr efteråt, och hjälper dig att klä på dig din "SPA-pyjamas"

Efter detta så har du alltså tagit dig genom "duschrummet", och kommer in i det allmänna utrymmet som är gemensamt för män och kvinnor. Här är det vanligt att det finns:

- Massagerum i alla varianter.
- Matsal/Restaurang. Vanligen ingår någon buffé i grundpriset.
- Mahjongrum, Pingisrum, Schackrum etc.
- Pooler.
- Ansiktsbehandling.
- Avkopplingsrum.
- Sovrum. Ibland likt hotellrum där man kan övernatta. (faktiskt ett kostnadseffektivt och lyxigt alternativ till hotell!)

Det är inte alltid solklart vad som ingår i entrépriset, och vad som kostar extra, så det är säkrast att utgår ifrån att alla "extratjänster" kostar. Om de kommer med något speciellt medel, eller badsalt och vill få bekräftat att du vill använda det så lär det kosta. Dock vanligen inte så vansinnigt mycket, men man ska inte vara säker. Grundregeln att "Saker kan kosta vad som helst i Kina" gäller alltid.

Duschrum med poller, bastu, och personal i mängder.

Avkopplingsrum där man tex kan få fotmassage när man tittar på TV.

lördag 20 mars 2010

Sandstorm


Då och då blir det sandstorm i norra Kina, och det händer att även Beijing drabbas. Det var ganska länge sedan jag kände av en "riktig" sandstorm här, men lite mindre förkommer inte så sällan vid denna tiden.

I natt var det en ganska rejäl sandstorm i Inre Mongoliet (som tillhör Kina). Själva stormen märktes inte så mycket i Beijing, men däremot sanden. Staden är dammig och sandig och himmelen har en gul ton. Även trottoarerna är gula. Liksom med snön, så är de ganska snabba att sopa rent utanför "sin egen dörr", så det städas upp ganska snabbt på gatorna.

Jag tog nyss en morgonpromenad (utan munskydd) i "gula Beijing" och jag fick huvudvärk. Vet inte säkert om de beror på dammet, men Kineserna påstår det.

"Gula Beijing", efter det nedfallande sand-dammet from sandstormen i Inre Mongoliet.

torsdag 18 mars 2010

Närtidsnostalgi


Jag "snubblade" över öppningsceremonin till OS i Beijing 2008YouTube av en slump, och blev genast (närtids) nostalgisk när jag tittade. Jag bryr mig mycket lite om idrott, men såg ganska mycket av Beijing's OS enbart på grund av mitt Kina-intresse.

Inledningen på invigningen är bland de finare showerna jag sett. Om ni missade den så är det ett måste att se den nu, annars så se den igen bara för att återuppleva mästerverket. Trummorna och "fotstegen" i luften är mina favoriter.

Nedan visas det första (och bästa) 10 minuterna.

Inledningen till OS invigningen i Beijing 2008. 10 minuter som ger mig "gåshud".

onsdag 17 mars 2010

Effektivt?


Jag skrev tidigare om att de ibland är väldigt effektiva med snöskottningen i centrala Beijing, dvs de skrapar gatorna helt rena utan ett spår av snö. I ett annat sammanhang avhandlades även att det ofta är absurt mycket personal till vissa tjänster.

I förgår fångade jag en mycket representativ bild för båda dessa företeelserna. 12 (eller möjligen 13) personer står på samma punkt på trottoaren och hackar is och sopar bort snön. Män häpnar över att ingen kan säga till dem att det kommer att gå betydligt bättre om de inte står på varandra.

Effektiv arbetsledning? 12 personer på samma plats och gör samma sak.

tisdag 16 mars 2010

Hur gammal är en Kines?


Till att börja med kan jag nämna att det är ett litet äventyr att fråga om någons ålder på Kinesiska. Det finns en hel rad olika uttryck att välja på beroende på situation, tex om en yngre person frågar en äldre etc. Ska man vara artig och följa etikettboken så kräver det att man har läst på - men det ska jag inte fördjupa mig i nu. Jag ska fördjupa mig i det svaret man får när man frågat.

Det är nämligen så roligt att för tre personer med exakt samma födelsedag så kan man få tre olika svar:

Variant 1 - Åldern räknas upp vid födelsedagen
När man föds börjar man på "0-år", och sedan räknas åldern upp med ett år vid varje födelsedag. Som vi är vana att ange vår ålder i Sverige.

Variant 2 - Åldern räknas upp vid det "västerländska" årsskiftet
När man föds börjar man på "0-år", och sedan räknas åldern upp med ett år vid varje "västerländskt" årsskifte.

Variant 3 - Åldern räknas upp vid det Kinesiska nyåret
När man föds börjar man på "1-år", dvs man är på sitt första år, och sedan räknas åldern upp med ett år vid varje Kinesiskt nyår.

I perioden mellan det Kinesiska nyåret och födelsedagen så ger dessa tre varianterna tre olika åldrar, och det finns ingen tidpunkt där det tre systemen ger gemensamt svar. Variant 1 och 2 är vanligt förekommande i storstäderna, och Variant 3 är lite mera landsbygdssystem.

Bilden nedan visar vilken ålder en person med min födelsedag (1 sep -71) anger vid olika tider för de olika varianterna. I dag är jag 38, 39 eller 40 år beroende på vem man frågar.

Det finns tre olika sätt att ange sin ålder i Kina. Notera att mellan det Kinesiska nyåret och födelsedagen så ger dessa tre varianterna tre olika åldrar. (grå markerat)

måndag 15 mars 2010

Vårväder


Vårfestivalen (det Kinesiska nyåret) firades in unders stor dramatik för en månad sedan i hela Kina, vilket jag anser ska betyda att våren strax ska dyka upp. Jag var nyss en sväng till Sverige och lämnade av all mina vinterkläder, eftersom jag rimligen inte kommer att behöva dem mer på ganska länge.

Jag landade i lördags i ett lite kallt, men fint, Beijing, och när jag vaknade upp på söndagsmorgonen så var staden snötäckt - och det fortsatte att snöa hela dagen. Framåt eftermiddagen, var det nära en decimeter djup snö på sina håll.

Dessbättre är det inte så farligt kallt, och det var faktisk ganska fint - men det skulle vara bra mycket trevligare med riktigt vårväder nu. Rimligen ligger snön inte kvar så många dagar.

Härligt vårväder i Beijing

Sista chansen(?) att göra snögubbar i Beijing denna vintern.

söndag 14 mars 2010

Vegetarian i Kina


Jag har förstått att det är blandade åsikter i frågan om det Kinesiska köket är bra eller dåligt för vegetarianer. Jag är absolut inte vegetarian, så därför inte den bästa att uttala mig i fallet, men jag kan i alla fall parat i ämnet.

Min åsikt/tro är att man kan leva mycket bra som Vegetarian här, även om begreppet inte väger så tungt i den Kinesiska kulturen. I "vanliga" Kinesiska menyer finns det alltid massor av vegetariska rätter. Betydligt fler än i västvärldens menyer. Det är inte ovanligt att de vegetariska rätterna upptar flera sidor i menyn. En vegetarisk rätt som jag aldrig reflekterat över förrän jag kom hit är varm Aubergine, 茄子, (qiézi). Jag gillar verkligen Aubergine serverad på het järnplatta. Det blir nästan som en kötträtt om liknelsen tillåts. Mycket gott!

Vill man äta vegetariskt i extremt elegant format så ska man besöka Pure Lotus, 净心莲, som har två restauranger i Beijing. Maten, service och inte minst miljön är i toppklass, och allt är gjort med finess. Det är en liten show runt alltihop och varje maträtt är serverad som ett litet konstverk, så ett besök på Pure Lotus lämnar nog få oberörda.

Pure Lotus har gjort en grej av att skapa "kötträtter" som är helt vegetariska. Dvs de har "korv", "fisk", "Pekinganka" etc som alla är tillagat med råvaror bara från växtriket - och det smakar verkligen som kött. Man kan ju vara vegetarian av olika skäl, och jag kan förstå att inte alla vegetarianer tilltalas av att äta något som smakar kött.

Adresser till Pure Lotus, 净心莲:
Holiday Inn Lido, 3/F, Jiangtai Lu
丽都, 朝阳区丽都假日饭店三层,首都机场将台路
tel. 8703 6668, 6437 6288

10 Nongzhan Nanli, Chaoyang Park
农展南里10号JVC大厦 文联大厦院内
tel. 6592 3627

"Vegetarisk korv" och "vegetarisk fisk". Alla rätter på Pure Lotus är serverade med finess. Här av ganska stora porslins dockor.

Efter maten bjuds man på en frukt-dessert som serveras i någon form av rök-bad, vilket är effektfullt.