torsdag 14 januari 2010

Wangfujing


Wangfujing, 王府井, är sannolikt Beijing's mest kända gata, och jag gissar att de flesta som besökt Beijing har promenerat här. Det är ett "turist-måste" att gå hit, men gata har egentligen inget speciellt att erbjuda som inte finns någon annan stans.

Det är den delen av Wangfujing som är gågata som är känd, och den börjar vid klassiska Beijing Hotel, 北京饭店, (en kilometer öster om Himmelska fridens torg) och sedan en knapp kilometer norrut.

Gatan är livlig, och full av affärer, och jag upplever en övervikt av klockförsäljare. Det finns även några stycken riktigt stora bok-affärer. Många av ställena säljer västerländska varor till fantasipriser - betydligt dyrare än i Europa. Det varuhus som jag tycker är trevligast, och mest städat, är Intime LOTTE Department store som ligger i norra änden av gågatan. Här finns nästan samtliga "fin-märken", och flera trevliga restauranger - som inte är speciellt dyra.

I de mindre avsticks-gatorna till Wangfujing hittar man lite billigare shopping. Här är det mer marknads-likt, och en del enklare restauranger. Man får inte missa "Night Market" som kvällstid hålls direkt västerut från LOTTE-varuhuset (på Donganmendajie, 东安门大街). Här serveras alla tänkbara och otänkbara djur i form av snabbmat på grillspätt. Tex skorpioner, skalbaggar, sjöhästar och fågelungar. Även om du inte vågar smaka, så kan det vara kul att bara titta. Kanske det intressantaste att se kring Wangfujing!

Gågatan Wangfujing, 王府井 - ett "turist-måste", utan att ha något speciellt att erbjuda.

Intime LOTTE Department store - ett städat och trevligt shoppingcenter på Wangfujing - men allt utom maten är tok-dyrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar