torsdag 16 december 2010

Gojibär 枸杞子


Den "Nya Trenden" inom hälsokost i Västvärlden har jag förstått är att käka Gojibär.

Denna "trenden" är inte lika "ny" här i Kina utan har pågått i några tusen år. Bären heter 枸杞子 (gǒuqǐzi) och det råder nog ingen tvekan om att det finns en väldans massa hälsomässiga fördelar att knapra i sig dessa russinliknande bär. Det finns många fantastiska historier om vilka underverk bären gjort i många avseenden. De verkar helt enkelt vara ett under av hälsosammet. Särskilt bra för ögonen och för den manliga sexualförmågan påstås det, men listan är lång på andra fantastiska effekter.

När bären marknadsförs i Sverige beskrivs det ibland "romantiskt" att de kommer från Himalaya's bergssidor i Tibet, och det är möjligt att det finns några enstaka bär där, men det är absolut inte där de kommersiella bären produceras. Det flesta produceras i mellersta Kina, i Ningxia 宁夏 eller från västra Kina i Xinjiang 新疆.

Priset på Gojibär här i Kina är inte oväntat betydligt lägre än i t ex Sverige. 斤-priset (dvs priset för 500 gram) är ca 30-50 RMB (=SEK). Jag rekomenderar att köpa i det övre kvalitetsläget för det är en märkbar smakskillnad. De finare är betydligt sötare i smaken.
I Sverige kan man beställa en mycket hög kvalité av Gojibär av RUILONG International till ett mycket humant pris.

Man kan äta bären lite hur man vill. Här är det vanligt att man lägger bären i hett vatten och dricker det som te, och slutligen äter upp bären i botten på koppen (som russin i glöggen). En del gör även 枸杞子酒 = "Goji-sprit" vilket innebär att man lägger bären i vanligt risbrännvin som efter ett tag får färg och smak av bären. Mycket nyttigt! Jag tycker bären har en del smaklikheter med russin, så det går kanske att göra hälsosamma Lussekatter med Gojibär. ;-)

"De som vet" här i Kina säger att man bör äta 15-20g per dag vilket gör att ett halvkilo räcker ca en månad.

Bären säljs huvudsakligen på marknader där det säljs te, men de finns även i de större snabbköpen och i apoteken. Ska man hitta de bättre kvalitéerna ska man undvika att köpa i det vanliga snabbköpet som är både dyrare och sämre.

Gojibär som de sälj i vanliga snabbköp. Lite dyrare och lite sämre. Just dessa kostar 49 RMB/斤 = halvkilo och är lite torra och tråkiga i smaken.

Gijibär 枸杞子 av lite högre kvalité på en stor te-marknad.
Till vänster är en ganska fin kvalité som kostar 48 RMB/斤(halvkilo).
Till höger en mellanklasskvalité som kostar 32 RMB/斤.

2 kommentarer:

  1. Jag har hittat Hwa Mu-bär (eöller vad det nu är) här i Sverige, förklarar gärna de också. Gojibär blir perfekt att köpa nästa vinter och ha med sig at knapra på på alla tågfärder runt asien.

    SvaraRadera
  2. "Hwa Mu" är plommon som på kinesiska heter Huàméi 话梅.

    Jag sätter upp dem på önskemålslistan, så får vi se om jag får ihop något i framtiden.

    Dock är dom inte alls lika hälsomässikt intressanta som Gojibären, utan äts mer som vanligt "godis".

    SvaraRadera