söndag 17 augusti 2014

Mogaogrottorna (sista delen i "Stein-följetongen")


En mil sydost om Dunhunag-oasen längs en bergsida finns det otroliga 735 stycken konstgjorda grottor utspridda över två kilometer av bergssidan. Alla grottorna är konstgjorda, dvs handgrävda och 487 av dem (de södra) är i riktigt gott skick. Grottorna började byggas på 300-talet och utbyggnad och ombyggnad fortsatte sedan under ca 1 000 år frammåt tills att Sidenvägen successivt övergavs.

Grottorna, som heter Mogaogrottorna (莫高窟) är inredda som buddhistiska tempel i olika storlekar. Från flera våningar höga till mycket små. De är mycket färgglatt målade på insidan och många har olika skulpturer och altare. Eftersom de byggts av en mängd olika dynastier genom historien, och även av förbipasserande på Sidenvägen så finns det ett myller av olika stilar blandat. T om kan det vara både taoism och buddhism i samma grotta.

Mogaogrottorna har genom historien blivit ett bibliotek för en extremt stor samling betydande skrifter. Som nämndes i ett tidigare inlägg så var det här som Aurel Stein för en struntsumma lyckades köpa stora delar av det som i dag kallas Dunhuang-manuskripten, och som bland annat även innehöll världens äldsta existerande tryckta bok. Som så mycket annat av världens flyttbara skatter så finns även detta nu i London.

Som turist måste man besöka Mogaogrottorna i grupp med guide, och man får inte fotografera inne i grottorna. En tråkighet är att varje grupp bara besöker åtta(!) grottor och det tycks vara slump vilka man får se beroende på vilka grottor som är "upptagna" av andra grupper. Längs med bergssidan cirkulerar det massor med olika grupper, och vi gjorde "fulingen" att hoppa mellan grupperna vilket gjorde att vi kunde se mycket fler grottor. ;-)

Mogaogrottorna är definitivt en tung turistattraktion som är ett måste att besöka om man är i Dunhuang.

Jag utanför den högsta av grottorna. Där inne finns en Buddha i Tang-stil som är sju våningar hög.

Så här kan det se ut i grottorna. Detta är en av de större.


 Det var ur denna grottan (Nr. 16/17) som Stein köpte loss Dunhuang-manuskripten. Dörrarna man ser på olika höjd längs bergssidan leder alla till olika grottor.


 Delar av Dunhuang-manuskripten som Stein köpte år 1907. Stein återkom även år 1914 och köpte ännu fler av den korkade munken. Totalt har Stein fått med sig nästan 20 000 dokument och målningar från Mogaogrottorna.

5 kommentarer:

 1. Hej, kul att läsa om lite annorlunda ställen än Peking.
  Jag ska ju åka ner 1 sept. och undrar vilken vpn tjänst som du använder just nu? Den verkar ju fungera ialla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ove,

   Jag använder dold.se. En månad kostar 49 kr. Det fungerar acceptabelt, även om det strular ibland.

   En fördel att ha en liten svensk operatör är dels att den hamnar långt ner på listan av VPN-tjänster som blir spärrade i Kina. En annan är att man kan se all svensk Web-TV. Vissa sändningar går inte annars att se från utländska IP-adresser, så det problemet slipper man. Dock kan det vara energikrävande att titta på SVT-play här eftersom att bandbredden vanligen är usel.

   Lycka Till!

   Mvh

   Radera
 2. Hej,

  Ursäkta att jag fortsätter att ställa frågor, men jag tycker att din blogg har varit en alldeles förträfflig hjälp i planeringen av vår Beijing-resa. =)

  Jag har snickrat ihop ett litet dagsprogram för oss i Beijing, och jag tänkte fråga om du tycker att det är rimligt tidsmässigt det jag har planerat. Har jag tryckt in för mycket (eller för lite?) i planerna? Du kanske har några synpunkter som faktiskt har varit och besökt några (alla?) av dessa platser i verkligheten. =)

  Dag 1:
  Landar 09:40 lokal tid i Beijing (om det inte blir förseningar förstås)
  - Åker till hotellet som ligger i Wangfujing-området.
  - Utforskar shoppingen i Wangfujing
  - Åker till Drum and Bell Tower och tar en tur i hutongerna i Schichachai-området

  Dag 2:
  - Himmelska fridens torg
  - Den förbjudna staden
  - Lunch
  - Temple of Heaven
  - Jingshan Park
  - Donghuamen Night Market (Kanske inte äter middag där, men i alla fall ta en tur och kolla in det).

  Dag 3:
  - Utflykt till Mutianyu och titta på den kinesiska muren.
  Återkommer sen eftermiddag till Beijing.
  - Kanske ta en fotmassage? Eller nåt annat SPA-aktigt.
  - Äter pekinganka (oklart var, men det finns säkert många restauranger att välja på. Tar gärna emot restaurang-tips).

  Dag 4:

  - Åker till Beijing Zoo på morgonen och tittar på pandorna i Panda House. Skippar resten av zooet, och tar istället båten inifrån Beijing Zoo-området och åker med båten till Sommarpalatset.
  - Kvällsaktivitet??

  Dag 5:
  Lämnar Beijing tidigt på morgonen och flyger till Shanghai.

  Jag hade funderingar på att lägga till lite saker i dagsprogrammet, men är osäker på när och hur det skulle vara lämpligt att trycka in mer saker.

  - Silk Market
  - Lugou Bridge (Marco Polo Bridge)
  - Lama Temple
  - CCTV Tower Beijing (fin utsikt?)

  Det hade varit kul att åka till Xian och se Terrakottaarmén, men det verkar vara en alldeles för lång och omständlig resa från Beijing, när vi är där så kort tid.

  Jag tar hemskt gärna emot tankar och tips på hur vi kan maximera vår vistelse i Beijing! =D

  Mvh Sophie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sophie,

   Du har verkligen tänkt till och gjort ett bra program. Jo, jag har besökt alla dessa platser. ;-)

   Några åsikter:
   Dag 3: Besök Jingshan Park direkt efter Förbjudna staden eftersom de geografiskt gränsar till varandra.

   Dag 4: Om du är effektiv kanske du även kan försöka klämma in det Gamla Sommarpalatset efter det nya när du ändå är där.

   Ett besök på OS-området kvällstid när det är belyst är något som jag själv uppskattar.

   Även om du inte tycker om produkterna på Silk Market så tycker jag ändå att du ska göra ett besök. Marknaden i sig är en attraktion om man inte sett denna typ av hysteriska marknader.

   Om du verkligen vill göra ett kortare besök i Xian så kan du ta nattåget dit på kvällen, besöka Terrakottaarmén på dagen, och så ta nattåget tillbaka till Beijing på kvällen. På "kostar" det dig bara en heldag (och närliggande nätter). Om du ska ge dig på detta så se till att boka biljetterna direkt när du kommer till Beijing.

   Lycka Till!
   Mvh

   Radera