torsdag 7 augusti 2014

TRB - Västerländsk mat i kinesisk historik miljö


Sannolikt är det fler än jag som efter typ en vecka med endast kinesisk mat längtar efter något västerländskt. Efter en stark rekommendation så begav vi oss igår till  TRB - Temple Restaurant Beijing som påstås vara ett mycket intressant alternativ för finsmakaren både vad det gäller mat och miljö.

TRB finns precis nordost om den Förbjudna staden i en gammal "courtyard" med ett tempel i centrum. Under uppförandet av den Förbjudna Staden inhyste gården konstnärer och andra lärda som arbetade med palatset under tidigt 1400-tal. Templet är till synes nära på i originalutförande och alltså nästan 600 år gammalt. Även baren till restaurangen har takbalkar med samma ålder även om restaurangen i övrigt är i modernt utförande. TRB ligger mycket oansenligt och nära på omöjligt att hitta om man inte vet vad man letar efter. I slutet på en tämligen stökig och trång hutong kan man finna den diskreta entrén som leder in till den betydligt finare innegården.

TRB's meny är att jämställa med exklusiva finkrogar i Europa, och det är tydligt att de har höga ambitioner. Maten är "fransk-europeisk" och deras avsmakningspaket (Chef Tasting Menu) inklusive vinpaket, vatten och kaffe går loss på ungefär 1 800 RMB/person (ca 2 200 SEK) så vi hade riktigt höga förväntningar.

Miljön och servicenivån är definitivt på topp. Däremot var jag dock en aning besviken på maten och på vissa detaljer. Rätterna var bra, men hade inga extrema smakupplevelser och gav inte den där "wow"-känslan som jag tycker man har rätt till med denna prissättning. Även saker som att vi fick åtta olika sorters vin serverade i exakt samma typ av vinglas och att brödet inte var nybakat av är detaljer som drar ner intryckt en aning. TRB gör sig nog bäst om man beställer mer anspråkslöst så att man kan koncentrera sig mer på miljön och servicen vilket är restaurangens staka kort.

Till restaurangen hör även ett litet galleri och mindre hotell med rummen placerad runt gården mot templet. Rumspriser från 2 000 RMB/natt.

No.23 SongZhuSi, Shatan Beijie, Dongcheng District.100009
北京市东城区沙滩北街嵩祝寺23号.100009
http://www.trb-cn.com
+86 10 8400 2232


Baren (till höger) och en del av restaurangen (till vänster).


Det 600 år gamla templet som ligger precis bakom baren. Hotellrummen ligger i de gårdsbyggnader som omsluter templet med egna ingångar mot gården.


Ett ett kollage av de rätter som igår i Chef Tasting Menu. Utöver detta serverades även några smakretare.

5 kommentarer:

 1. Tråkigt att smakupplevelsen inte levde upp till priset men miljön ser trevlig ut.

  SvaraRadera
 2. Jag minns att min mamma längtade efter västerländsk frukost efter nån vecka i Kina. När vi beställde in det fick vi tre wienerbröd var... Sedan blev det kinesisk frukost resten av tiden för oss ;) Kul att se lite aktivitet här på bloggen förresten! :)

  SvaraRadera
 3. 1800 RMB är ju ca 2000 SEK (kursen har ändå gått upp rejält senaste tiden till 1,12 idag 2014-08-07)! Dyrt nog ändå ;)

  SvaraRadera
 4. Freedomtravel
  Ja, frukost är något som jag tror att många är "konservativa" med. Jag lyckades dock lära mig att trivas med kinesisk frukost efter en tid i Kina, även om det var tungt i början.

  Anomym
  Du har rätt om kursen. Det var inklusive dricks som jag läste av mitt svenska kontoutdrag. My misstake!

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Jag har varit där två gånger och delar delvis Kristers synpunkter. Ambitionen är dock hög och lokalerna fantastiska. Man strävar efter att överträffa gästernas förväntningar - och kunder med pengar finns det gott om i Beijing. Och visst måste det finnas utrymme för minst en fine dining-restaurang i en 20 miljonersstad!?
  TRB ligger f n (140824) etta på TripAdvisors ranking av restauranger i Beijing.

  SvaraRadera