lördag 21 november 2009

El-moppar


När jag startade min Beijing-"karriär" för snart 8 år sedan så var faktiskt staden full av cyklar, helt enligt den traditionella bilden av Kina. I dag finns det fortfarande mycket cyklar kvar men absolut inte så många som tidigare.

Något som mer och mer börjat dyka upp de sista åren är mopederna. Inte lika extremt många som i tex Taipei/Taiwan, men de är på stark tillväxt. Den dramatiska skillnaden mot tex Sverige är att det är EL-mopeder, och inte bensin-mopeder som vi är vana vid i väst. Det är extremt ovanligt att hitta en bensinmoped i Beijing.

Hemifrån är man ju van vid att allt som rör sig lite fortare låter, men här är det bokstavligen livsfarligt tyst. Helt ljudlöst kommer de farande, så det är mer än en gång man har varit nära att bli påkörd när man tar ett oförsiktigt steg i sidled på någon hutong.

Elmopederna finns i alla varianter, från de som ser ut ungefär som en vanlig cykel till mera sportigt utseende likt de bensin-mopederna vi har i Sverige. De är inte så farligt dyra. De enklare kostar typ 1 500 RMB, och för 2 500 till 3000 RMB får man en riktigt tuff.

Hjälm-trenden är fortfarande helt fjärran här borta!

Lite olika varianter av el-moppar i Beijing. Notera på de två vänstra bilderna att det finns integrerade handskar fastsatt på styret.

2 kommentarer:

  1. Åh nu blir jag sjukt sugen. Pekinganka är nog nåt av det absolut bästa jag vet. De har riktigt bra Pekinganka på restaurang Mooncake i Stockholm. Men det är förstås betydligt dyrare, så det är ju inget man äter varje dag...

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa om dina upplevelser i Kina. Har nyss kommit hem från därifrån och har blivit helt förtjust i det landet! Angående el-mopparna så är jag sedan ett halvår involverad i ett företag som ska sälja moppar här i Sverige, samt Spanien, Tyskland och England. Spännande!

    Ska snart dit igen och besöka fabriken som ligger en timmes flygresa från Shanghai.

    /Mats

    SvaraRadera