måndag 16 november 2009

Hur tar man sig till.....?


Många undrar hur man tar sig till olika platser i Beijing.

Vanligaste frågan är hur man kommer från flygplatsen till sitt hotell.

Mitt definitiva standardsvar till den som behöver fråga (och då rimligen inte hittar i staden) är att ta taxi. Att vara kostnadseffektit "smart" och försöka med de kollektiva transportmedlen kostar mer kraft än man tjänar. Mycket sällan kostar en taxi mer än 100 RMB (=SEK) för att ta dig från flygplatsen till Beijing' s centrum där man vanligen bor som turist. Det blir naturligtvis oftast billigare med buss eller tåg, men ni får stöka en hel del för att komma till en lämplig station, och det blir säkerligen en taxi-resa till slut också för att komma sista biten.
Glöm inte huvudregeln att alltid ha ditt hotells adress på kinesiska med dig. Taxichaufförerna kan vanligen inte Engelska.

Hur kommer man då till Beijing's alla turistattraktioner?

För de inom staden finns det många alternativ. Enklast är alltid att be hotellets personal skriva attraktionens namn på kinesiska åt er, och sedan ta taxi (billigt). Är ni lite hemma med en karta så kan det kanske vara kul att prova tunnelbanan. Nu med linje 4 kan man till och med åka tunnelbana till Sommarpalatset. Att köpa "turist-buss-resor" för platserna kring centrum är naturligtvis en enkel lösning, men det kostar, och är man bara en aning äventyrlig gör man det lätt på egen hand, så jag rekommenderar det inte.

Muren, (och även Minggravarna), ligger en bit från centrum och här rekommenderar jag i stället att köpa de färdiga "turist-buss-paketen". Dessa paket finns att köpa på i princip alla turisthotell. Var medveten om vad "shopping ingår" innebär. Att själv försöka ordna logistiken med buss eller tåg kräver en del planerande och det är inget jag rekommenderar den ovana. Ett acceptabelt alternativ är att be ert hotell hjälpa er ordna med en taxi som kör er i båda riktningarna och väntar på er när ni besöker muren.

(Om ni nödvändigtvis måste till just Badaling så går det sedan ett drygt år tillbaka även ett snabbtåg som går från tunnelbansknuten XIZHIMEN. Har inte provat, men rimligen borde det ju vara enkelt)

Sommarpalatset, 颐和园, Yíhéyuán, dit man numera kan åka tunnelbana.

7 kommentarer:

 1. När man kommer till flygplatsen i Peking så brukar det va en taxikö som avskräcker de flesta och man brukar alltid få erbjudanden om svarttaxi. Kom ihåg att 100 RMB är "normalpriset", de kommer troligtvis att säga 300-500, så är det bara att pruta. ( betalade själv 250 innan jag visste var det borde kosta :(

  SvaraRadera
 2. Hej
  Vi åkte med snbbtåget till Badaling och det var hur bekvämt och bra som helst.
  Priset var runt 15:- beroende på om man ville åka första eller andra klass.
  Tåget går ca 6 gr/dag och vi åkte dit vid 10 tiden och kom tillbaka, fullt nöjda, vid 14.
  Färden med snabbtåget tog ca 45 min.
  mvh/Gunnel

  SvaraRadera
 3. När vi var i Beijing i september så tog vi en taxi från hotellet (Rainbow hotel, nära Himlens palats) till Xidan. Kostade 15:-. När vi skulle ta taxi tillbaka så vägrade de köra oss. Vi fick ta bussen (sent, mörkt, så det var inte så kul. och kartan vi hade var inte så detaljerad så vi gick av alldeles för tidigt...)

  SvaraRadera
 4. Hej Christer!

  Vilken fantastisk informationskälla du är!

  Du skriver att en taxiresa från flygplatsen till centrala Beijing bör kosta cirka 100 RMB. Gäller detta pris fortfarande?

  MVH Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thomas,

   Tack för komplimangen.

   Ja, taxipriset stämmer fortfarande.

   Mvh

   Radera
 5. Airport Express är att rekommendera numera ca 25kr går vart 12:e minut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tåget fungerar.
   Dock tycker jag det är en aning jobbigt med tunnelbanan när man anländer med bagage till sitt hotell. Sannolikt får man ändå avsluta med en taxi-resa sista biten då det troligen inte finns en station precis vid hotellet. Är man även ny i staden är det inte helt enkelt att hamna på rätt station, och bytet i Dongzhimen kan nog göra många förstagångsbesökare lite förvirrade.
   Mvh

   Radera