måndag 23 november 2009

Var är lastbilarna?


Har du varit i Beijing och reflekterat över att du aldrig sett någon lastbil på gatorna?

Det är faktiskt så att lastbilar sedan länge inte är tillåtna dagtid innanför 5:e ringvägen. Kl 22 varje kväll släpps förbudet, och då kan det vara lite effektfullt att gå förbi någon byggarbetsplats. Ibland tågar det ut en hel karavan med lastbilar som väntat på att klockan ska slå 10. (likt kön vid stämpelklockan kl 16:00)

北京市公安局公安交通管理局, eller kanske för en del lite enklare "The Beijing Traffic Management Bureau", meddelade nyligen att lastbilsregleringen skärps ytterligare. Nu är grundregeln att fordon över 8 ton som inte tillhör Beijing stad, ALDRIG får köra innanför 5:e ringvägen - bara livsmedelstransporter och fordon med specialtillstånd är undantagna, och de får då bara köra mellan 00:00 och 06:00.

Beijing's myndigheter har en tuff uppgift både med trafik- och miljö-situationen. Sedan OS har även "vanliga" bilister restriktioner så att, beroende på slutsiffra i nummerplåten, har man en dag i veckan körförbud mellan 07:00 - 20:00. Denna regel förlängs då och då och gäller för närvarande till 10 april 2010. En lite "rolig" sak är att myndigheterna på grund av detta återbetalar en del av deras motsvarighet till vår vägskatt till de drabbade bilisterna på grund av den minskade nyttjande-möjligheten av vägnätet.

Var är Beijing's lastbilar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar