lördag 28 november 2009

Elektronikmarknaden Zhongguancun


Vid nordvästra fjärde ringvägen i Beijing ligger vad som kallas Kina's "Silicon Valley", dvs en massa teknikföretag på samma ställe. Platsen heter Zhongguancun, 中关村. Utöver teknikföretag finns här även många universitet och bokaffärer, men för de flesta är nog platsen mest känd för sin gigantiska Elektronikmarknad.

Elektronikmarknaden är lite luddigt odefinierbar eftersom den är utspridd i flera olika hus, och innehåller fem större marknadsplatser, och massor av mindre. Det är mer som en stadsdel med många marknader samlade på samma ställe. Storleken är helt ogreppbar, och man har inte en chans att se allt på ett dagsbesök.

Här finns absolut allt inom elektronik, som datorer, telefoner, kameror etc etc. Huvudsakligen är det massor av små affärer inom varje byggnad, och ibland kan man få lite vibbar av Sidenmarknaden när man går omkring mellan de ivriga försäljarna. Prutning gäller naturligtvis här också, men det är inte lika orealistiska utgångspris som på turistmarknaderna.

Man tar sig enklast hit med tunnelbana linje 4 och hoppar av vid just Zhongguancun, 中关村. Då hamnar man mitt i smeten. Taxi från centrum kostar några tior.

Så här elegant är Elektronikmarknaden Zhongguancun om man kommer söderifrån....

...men den blir mer kaotisk när man kommer fram. Elektronik-försäljningen är utspridd i flera hus likt dessa.

Miljöbilder inifrån Hailong Market, vilket är en av de fem största marknaderna inom Zhongguancun.

14 kommentarer:

  1. Har du något tips när det gäller att inte bli blåst på kassa elektronikprylar? Upplever du att det är bättre kvalitet på Zhongguancun än andra marknader?

    SvaraRadera
  2. Min uppfattning är att Zhongguancun inte riktigt kan jämföras med försäljning på typ Sidenmarknaden, som är helt inriktad mot turister. Marknaderna på Zhongguancun riktar sig huvudsakligen mot lokalbefolkningen, även om en och annan turist hittar hit också. Jag tror därför att det är ganska riskfritt att handla här, men otur kan man ju naturligtvis alltid ha var man än shoppar.

    SvaraRadera
  3. Jag älskar verkligen din blogg! Fantastiskt mycket bra tips.

    SvaraRadera
  4. Har du köpt några bra elektronikprylar? Är ju livrädd för att köpa något som inte funkar.

    SvaraRadera
  5. @Martin

    Själv har jag köpt en hel del telefoner till mig och andra, och även varit med när bekanta köpt både datorer och kameror. Det har aldrig varit några problem.

    Detta är ingen "fejk-marknad" utan platsen där stor del av Beijings lokalbefolkning handlar sin elektronik. Du behöver inte vara särskilt orolig, men naturligtvis ska du ändå kolla noga i butiken på din vara så den är felfri och fungerande.

    Priset är den parameter som de använder för att försöka" lura" en västerlänning, så det är bra att vara påläst på vad som är rimliga priser.

    SvaraRadera
  6. Har du någon känsla över vad man får betala för ett Nintendo DSi i Peking? Tack på förhand.

    SvaraRadera
  7. Tänkte bara fråga lite efter men kan man köpa Mac där??

    SvaraRadera
  8. @Anonym

    Ja visst. Det finns massor av affärer som säljer Mac på dessa marknader.

    SvaraRadera
  9. tjaa har du någon anning om vad en iphone 8/16 gb kan kosta? För ska nämligen åka dit i vinter och tänkte köpa en där istället för här hemma i sverige,gör jag rätt att köpa där istället för hemma i sverige? Sen undrar jag vart bästa stället i Peking är att köpa iphone ?

    SvaraRadera
  10. Jag gissar att de menar 3G/3Gs eftersom du skriver 8/16Gb.
    Sedan iPhone 4 introducerades har jag inte följt försäljningspriset på "3:an". Däremot vet jag att "inbyte pristet" på en begagnad iPhone 3G 8Gb är ca 1 000 - 1 400, och då kan man ju gissa att de säljs för kanske 2 000 RMB.

    Absolut bäst är naturligtvis att köpa iPhone i Apple Store (finns på Xidan och Sanliturn The VIllage). Där är man helt säker på att garanti mm är riktigt.

    SvaraRadera
  11. tack vet du även hur mycket en iphone 4 16gb kostar just nu:D

    SvaraRadera
  12. För två månader sedan kostade den 4,999 RMB och jag gissar att det är något liknande även idag.

    SvaraRadera