onsdag 13 juli 2011

Dyrt att leva - som Expat


Finanskonsulten MERCER har rankat 214 av världens städer med avseende på var det är dyrast att leva som Expat, dvs som temporärt boende främling. Undersökningen påstås ta hänsyn till över 200 olika aspekter som t ex boende, transport, mat och kläder.

När man läser resultatet av undersökningar som denna är det svårt att inte höja en aning på ögonbrynen åt att städer från Afrika håller två av de tre översta positionerna med Luanda och N'Djamena tillsammans med inte lika otippade Tokyo. Den kloka Hans Rosling har i sina intressanta föreläsningar bland mycket annat försökt lära oss att inte generalisera Afrika, och detta är ännu ett exempel på hans poäng.

Om vi fokuserar på denna blogs tema så ser man att Beijing ligger på 20:e plats (på väg ner) precis före Shanghai (på uppgång) och båda ligger före t ex Paris och New York och aningen efter London. Jag har en acceptabel erfarenhet av kostnadsläget för dessa städer, och det är svårt att förstå de Kinesiska städernas position. Vi kan även konstatera att Guangzhou ligger precis före Stockholm.

Hur kan det var så här?

De Kinesiska städerna KAN vara vansinnigt dyra om man vill söka lyx. Jag gissar att det som huvudsakligen spelat in i denna undersökning är priset på de lägenheter som många företag hyr till sina anställda när de blir utlandsplacerade. Det är inte alls ovanligt att dessa kostar 40 eller 50 tusen RMB (=SEK) per månad. Någon annan rimlig förklaring kan jag inte se.

Har man för avsikt att vara iallafall lite kostnadsmedveten tror jag inte listan är representativ. I allt väsentligt är Stockholm betydligt dyrare än Guangzhou.

Världens dyraste städer att bo i för Expat's enligt MERCER. De fösta 10 positionerna plus ett urval under.

2 kommentarer:

 1. Ja den där listan kan tyvärr inte stämma angående de kinesiska städerna.

  Taxi kostar ju från 10kr+, buss/tunnelbana 2-3kr. Mat på restaurang och kläder är billigare än Sverige. Detta gäller alla städer ifrån Guangzhou till Beijing.

  Att Stockholm skulle ligga i samma nivå kan inte stämma. :)

  SvaraRadera
 2. Fast just när det gäller de afrikanska städerna som ligger högt på listan, handlar det ju mycket om kostnader för att bo och kunna röra sig säkert.

  Det kostar självklart mer om man pga av rån- och kidnappningsrisker som vit västerlänning får hålla sig till vissa områden, som naturligtvis prissätts därefter.

  SvaraRadera