söndag 24 juli 2011

Krister i Dalian


Staden Dalian 大连 vid kusten i nordöstra Kina brukar rankas som en av Kinas renare och trevligare städer att bo i. På grund av stadens strategiska läge och fina hamn har staden varit ockuperad flera gånger. Av Storbritannien i slutet på 1800-talet, av Japan i början på 1900-talet och slutligen av Sovjetunionen i mitten av 1900-talet. I dag ärDalian (bland mycket annat) en stor flottbas, så det lär inta vara så enkelt att ockupera staden igen.

Det som man idag som besökare mest märker av ockupationerna är det Ryska inslaget. Man ser t ex en del byggnader i Rysk stil och det finns många Ryska restauranger. En mycket stor del av de utlänningar man möter pratar också Ryska. Ser man ut som mig och är i Dalian tar alla för givet att jag är Ryss. En lite rolig, och ganska "Rysk gata", är Tuanjiejie 团结街 som ligger nordost om tågstationen. Det är en prylmarknadsgata som är omringad av hus i Rysk stil och en del kaffer och restauranger.

"Känslan" jag får av att vara i Dalian har mycket gemensamt med andra Kinesiska kuststäder som t ex Xiamen med framför allt Qingdao. Svårt att beskriva med det är kanske havsdoften i bakgrunden som gör det. Maten kretsar naturligtvis kring "seafood", men inte så påträngande som i de andra nämnda städerna där "allt" kretsar kring seafood.

Staden är lite utspridd men som turist hamnar man troligen på halvön Zhongshan 中山区 där både färjeterminalen och tågstationen ligger. Här fins det finansiella centrumet med många vackra skyskrapor, men det är även nära till de mer natursköna attraktionerna. Längst med sydkusten av halvön finns det vackra kustvägar och här finns t ex den hårt marknadsförda turistattraktion "Tiger Beach Ocean Park“/"Polar Aquarium" 老虎滩海洋公园 som faktiskt är en klass AAAAA-attraktion. Det hör även till att promenera på Xinghai-torget 星海广场 som är ligger vackert vid kusten omringad av nybyggda skyskrapor. Det finns många badständer och även båtturer man kan ta om man vill komma ut på det blå.

Efter nästan en vecka i Dalian är min kortfattade sammanfattning att Dalian en ganska vacker och lite småtrevlig stad. Kan även vara lite tumultig och stökig, men vilken Kinesisk stad är inte det?

Fin utsikt från de slingrande vägarna som går längst sydsidan av Zhongshan-halvön i Dalian.

Jag, vid utsiktspunkten uppe vid Dalian's TV-torn som finns precis söder om Labour Park 劳动公园 som syns i bakgrunden. Inte riktigt som Victoria Peak i Hongkong, men helt klart vackert.

Centrum av Xinghai-torget 星海广场. Bilden är inte riktigt rättvis då torget är vackrare än vad som framgår.

Här grillas det ostron och andra havsdjur. Gillar man "sea food" så trivs man i Dalian.

Denna läckerheten kallades för "Havssvamp" 海蘑菇. Dessvärre(?) var jag proppmätt när jag sprang på den, så jag missade upplevelsen att smaka.

2 kommentarer:

  1. Hur lång tid med tåg tar det att åka dit från Beijing?

    SvaraRadera
  2. Tåget tar ca 12 timmar, så ett nattåg är att rekommendera.

    Ett annorlunda alternativ är att ta snabbtåget till Tianjin, och därifrån ta färja till Dalian. Färjan tar ca 14 timmar.

    SvaraRadera