fredag 22 juli 2011

Pasta - Från Italien?


Det är ju många som känner Pasta som något Italienskt, och Italienarna har ätit pasta i ca 700 år. Många Italienare vill tro att pasta är en Italiensk uppfinning, men de har mer och mer tvingas backa och hävdar numera att Italien uppfann pastan "i denna del av världen"

I Kina har man hittat bevis på att pasta har ätits här i minst 4 000 år och utanför Italien är nog alla överens om att pastan är ett Kinesiskt påfund. Ett högst besvärande faktum för Italienarna är att tiden för när pastan "uppfanns" i Italien sammanfaller ganska väl med tiden då Marco Polo kom hem från Kina (1295) och han hade som bekant med sig en hel del Kinesiska varor. Italienarna hävdar med bestämdhet att deras lands paradrätt inte kommer från Kina, men det finns många utanför Italien som tror på Marco Polo-teorin.

Kinesisk pasta kallas vanligen Nudlar. Det finns en uppsjö varianter av nudlar, och jag har inte kompetens att korrekt reda ut skillnaderna. Den variant som jag tycker bäst om brukar kallas 面条 (miàntiáo) och är vete-baserad och liknar ganska mycket den spaghetti vi äter i Europa.

En skål med nudlar i buljong, 面条 (miàntiáo). En perfekt frukost.

6 kommentarer:

 1. hej
  Ja försök att säga till en Italienare att pastan inte är italiensk, de får definitivt ett slaganfall!! Jag som bor här i landet tror aldrig de kommer att erkänna detta påstående :)
  Men jag hade hört om detta förr och tror helt klart att det kan vara så det ligger till, det finns ju inget som motsäger påståendet..snarare tvärtom, kineserna har ju uppfunnit många saker så varför inte även pastan..?

  SvaraRadera
 2. Kul med en röst från Italien.

  Om du provar att vid lägligt tillfälle lägga fram "Marco Polo-teorin" för en nationalistisk italienare så får du gärna skiva ett gästinlägg här om den efterföljande konversationen.

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Att pastan skulle ha kommit med Marco Polo är en seglivad lögn utan verklig förankring.
  Man åt pasta i Italien innan år noll, långt innan kontakten med kineserna. Även spaghetti (som liknar nudlar) åt man minst 400 år innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är naturligtvis inte så lätt att säga vad som är sanning i fråga, och Marco Polo var ju långt ifrån den första från Europa att besöka Kina. Sidenvägen användes ju innan Kristi födelse.
   Vad man än tror om transporten av pastan från Kina till Europa, så finns det nog ingen som på allvar kan hävda att italienarna skulle vara de första att koka pasta. Däremot så har Italien definitivt lyckas få pastan förknippad med Italien. I alla fall för oss i västvärlden.

   Mvh

   Radera
  2. Självklart kan den pastan de åt i Italien innan år noll ursprungligen ha kommit från kineserna (Eller något annat folkslag, nordafrikaner kanske?)

   Men du uttrycker dig felaktigt med:
   "Ett högst besvärande faktum för Italienarna är att tiden för när pastan "uppfanns" i Italien sammanfaller ganska väl med tiden då Marco Polo kom hem från Kina (1295) och han hade som bekant med sig en hel del Kinesiska varor."

   Detta är INTE ett faktum utan en faktoid.
   Man har hittat bevis för att både spaghetti och pasta "uppfanns" (tillreddes och åts) i Italien långt innan Marco Polo ens existerade.

   Radera
  3. Ja, att det just var Marco Polo som introducerade pastan i Italien är sannolikt inte sanningen även om det skulle kunna vara möjligt.
   (Dock är det många uppgifter som pekar på att det var på ca 1200-talet som pasta gjorde entre på riktigt i Italien, så skillnaden är inte så stor)
   Huvudpoängen i min artikel inte exakt vilket årtal pastan nådde Italien, utan att kineserna var flera tusen år före hur man än räknar.

   Mvh

   Radera