onsdag 6 juli 2011

The Hong Kong Jockey Club 香港賽馬會


Att Kineser är spelgalna har nog gått få förbi, och det tycks sitta i deras gener. Även på Casino'na i västvärlden upplever jag att det är en Kinesisk dominans bland spelarna, iallafall vid de borden som har de högsta insatsgränserna.

På fastlands-Kina är dock spelandet nära på helt förbjudet. De stora undantagen är Hongkong och framförallt Macao (som numera är världens spelcentrum).

I Hongkong finns The Hong Kong Jockey Club 香港賽馬會 som huvudsakligen driver de två stora hästkapplöpningsbanorna Sha Tin Racecourse 沙田馬場 och Happy Valley Racecourse 快活谷馬場, och utöver detta även footbolls-gambling, men det är hästkapplöpningen som är den största rörelsen.

Det som gör The Hong Kong Jockey Club värd att nämna extra är den helt bisarra omsättningen. För bara spelet på hästarna på dess två banor är omsättningen 65 000 000 000 SEK. Alltså 65 miljarder SEK. Lägger man därtill fotbollsintäkterna så hamnar man på 100 miljarder SEK. Bara intäkterna från de båda hästkapplöpningsbanorna motsvara nära på 10% av hela den Svenska statsbudgeten.
Det är svårt att ta till sig hur två hästkapplöpningsbanor kan omsätta sådan extrema belopp, men förklaringen är att det finns så många speltokiga multimijionärer i Kina.

Man kan också tillägga att dessa två hästkapplöpningsbanor genererar 12% av hela Hongkongs skatteintäkter.

I Beijing har The Hong Kong Jockey Club en "filial"-klubblokal där man kan bli medlem för ynka 150 000 RMB för den billigaste medlemsnivån.

Happy Valley Racecourse 快活谷馬場 i Hongkong som omsätter ungefär lika mycket som hela Svenska hälso och sjukvårdsbudgeten.

Sha Tin Racecourse 沙田馬場 i Hongkong som omsätter ungefär lika mycket som hela den Svenska försvarsbudgeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar