lördag 23 juli 2011

Yao Ming avslutar NBA-karriären


Fredrik Hären gjorde under sin intressanta föreläsning 2008 påståendet att när den 2.29 meter långa Kinesiska basketspelaren Yao Ming 姚明 spelar basket i NBA i USA så är det fler Kineser som ser honom på TV än det finns Amerikaner. Om detta är sant eller inte har jag inte forskat i, men eventuellt är Yao Ming Kinas mest kända idrottsman. Möjligen slagen av gymnasten Li Ning 李宁. (som tände den olympiska elden 2008)

När man "blir stor" i Kina så blir man jättestor, och Yao Ming är definitivt känd långt utanför den basketintresserade gruppen. Jag vågar påstå att varje Kines med acceptabel mediakontakt känner till honom. Kanske lite som Ingmar Stenmark var på sin tid i Sverige. Ordet "jättestor" passar in med två betydelser för 2,29 meter Yao Ming.

Yao Ming har varit en framstående spelare i NBA i 10 år. Nu i veckan meddelade Yao Ming att han slutar sin basketkarriär för att ta det lugnt och för att kurera sin kropp som dragits med ganska mycket skador. Detta har uppmärksammats stort i Kinesisk media, och det har inte gått att missa honom vilken kanal man än har igång på TV'n dessa dagar.

Yao Ming som under öppningsceremonin till de olympiska spelen 2008 i Beijing bar den Kinesiska fanan.

Till vänster: Frankensteins monster
Till höger: Yao Ming från presskonferensen i veckan där han meddelade sitt avhopp från NBA.
Yao Ming har en betydligt mjukare personlighet än hans utseende kanske ger sken av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar