lördag 16 juli 2011

Lyxigt Supermarket


För ett drygt år sedan hade jag en ide om att i Beijing öppna ett 贵极了的超市, vilket betyder "Extremt Dyrt Snabbköp". Iden var att de rika skulle ha ett snabbköp där det är riktig status att handla. Nu blev det inget med den iden, men nyss hittade jag en motsvarighet - nästan.

I ambassadområdet i norra Sanlitun har nyligen nya Frendship Supermarket 友谊超级商场 öppnat. På långt håll ser man att det är något extra. Det ser ut som ett extremt diskotek eller KTV-bar. När man kommer nära och läser skylten ser man att det bara är ett "Supermarket".

Nästan en hel våning är för vin, och det finns en stor provsmakningsavdelning. De håller även på att bygga en motsvarande avdelning för te.
På våning 2 är det mat, och utbudet är ungefär som på ett vanligt snabbköp fast det är förpackat betydligt tjusigare. Varorna står alla i mycket prydliga rader på trähyllor eller i glashyllor och det är behagligt luftigt. Här kan man bli stammis!

Vad är det då som gör att detta snabbköp bara nästan är som min ide?
Jo, det högst förvånande faktumet att priserna inte är höga! Det är nära på vanliga priser på varorna. Detta var ju ytterst förvånande, men svaret på gåtan kom när jag insåg att butiken är statlig. Det är helt enkelt en lyxförpackad service till ambassaderna.

Frendship Supermarket, Sanlitun Rd. 7, Chaoyang District
友谊超级商场,朝阳区三里屯路7号

Den ganska hårt designade fasaden till Frendship Supermarket.

Luftigt med ordning och reda och varorna på trä eller glashyllor.

En liten del av den riktigt stora vinavdelningen som nästan tar upp hela första våningen.

Provsmakningsavdelingen för vin omringad av de finare sorterna. Ganska trevligt snabbköp.2 kommentarer:

  1. Tänk att de förverkligat din idé och med statliga pengar dessutom. Ha dé!

    SvaraRadera
  2. Ja, man kan inte utesluta att det har handlat om industrispionage. ;-)

    SvaraRadera