fredag 30 april 2010

Lokal Beijing-Pizza


Första gången jag såg en Pizza som avvek från "standardlistan" var 1993 då jag hittade något så dramatiskt som "Kebab-Pizzza" (i Sverige). Efter det så började det ta fart i Pizza-menyerna och vart och vartannat ställe har sin egen "specialare" som ofta har något lokalt inslag.

I Beijing är Pizza-menyerna ganska traditionella, men nyligen hittade jag det som naturligtvis platsar som Beijing's lokala variant - hur konstigt de än låter.
烤鸭批萨, dvs "Peking-Anka-Pizza"

Det är ingen revolutionerande smak - mest lite kul.

Jag hittat denna Pizza på:
Scott's Family Italian Cuisine & Bar
41 Xingfucun road
幸福二村41号
tel. 6416-0600

"Peking-Anka-Pizza". Dessvärre hann jag börja gnaga på den innan jag fotade.

Anka är en mycket vanlig "ingrediens" i många rätter här. En ny favorit som jag hittat är något som kan liknas vid Taco eller "Kebab" fast med Anka-kött. Det äter jag nästan alltid till frukost nu för tiden. Lite dyrt dock - kostar ca 4 RMB (=SEK)

Här steks Anka-köttet tillsammans med bröd med ägg i. Brödet dubbelviks med sallad och kött inuti. Mycket gott!

onsdag 28 april 2010

...men vem f..n bryr sig? #2


Detta är en fristående uppföljare till en tidigare "...men vem f..n bryr sig?". Poängen är att på vissa håll är respekten för förbudsskyltar lite begränsad.

Några blandade exempel:

Går det att missuppfatta skylten? Möjligen skulle man kunna få det till att man inte får gå BARFOTA på gräset om man vill misstolka. Hur som helst så är det långt ifrån alla som bryr sig om den, utan många trippar oberört in på gräset för att fotografera persika-blommorna.

Att sätta upp skyltar om "Rökning Förbjudet" i Kina är något av det mest meningslösa man kan göra. MYCKET få bryr sig! Tankebubblan jag ritade dit ger en felaktig bild - Han funderar sannolikt INTE på rökförbudet.

Och vem är det som inte kan respektera denna skylten?

tisdag 27 april 2010

Sommarpalatset


Sommarpalatset, 颐和园, (Yíhéyuán) är en av de tyngre "måsten" när man turistar i Beijing.
Jag placerade Sommarpalatset på 8:e plats på min "Beijing-10-i-top lista", men jag tror nog att ganska många skulle placera den högre - kanske t o m på 3:e plats.

Sommarpalatset är en stor park med en mängd trädgårdar, tempel, palats och andra speciella byggnadsverk. Det dominerande inslaget är den stora HAND-GRÄVDA(!) sjön (Kunming-sjön) som är en avbild av Västra sjön i Hangzhou. Flera olika platser i Kina finns avbildade i parken, te x Suzhou's kanaler och broar i parkens norra del. Andra kända attraktioner är "Marmorbåten", den "Långa Korridoren", och "17-valvs bron".

Det tar lång tid att ta sig runt hela området och man får planera lite hur man går för det är lätt att missa "viktiga" sevärdheter annars. Det kan till och med vara värt några RMB att köpa en karta över området om du inte redan har det i någon turistbok.

Sommarpalatset är verkligen att fint område med mycket klassiskt Kinesisk arkitektur att se. Parken är inte så väldigt gammal, utan från 1700-talet. Den har förstörts en del under Européernas invasioner, men har renoverats, och är nu i bra skick igen sedan hundra år tillbaka.

Parken ligger utanför nord-västra hörnet av 4:e ringvägen, och nu kan man åka tunnelbana (linje 4) hela vägen till norra entrén, så man behöver inte kosta på sig någon "paket-resa" hit om man är inte vill. Skulle du vilja ha en guide så finns det massor på plats som väntar på dig.

Den högsta byggnaden i Sommarpalatset är "Tower of Buddhist incense", 佛香阁 (Fóxiānggé). som syns i toppen på bilden. Hela området är betydligt större än vad som syns på denna bilden.

Denna bild är tagen uppifrån "Tower of Buddhist incense". Den stora hand grävda sjön syns i överkant med alla båtar som man kan hyra om man vill koppla av en stund.

måndag 26 april 2010

Inner Painting Arts, 內画艺术


I slutet av 1700-talet kom snuset till Kina. Det var i början att betrakta som ett läkemendel men blev senare någon for av "staus-drog" för överklassen. Snuset var i pulverform och förvarades i flaskor, och det började snart tillverkas mycket vackra snus-flaskor. Den i dag mest kända varianten av snusflaskor är av glas, och är målad på INSIDAN av flaskan.

Tekniken kallas Inner Painting Arts, 內画艺术, (nèi huà yìshù) och började utvecklas i början på 1800-talet. Detta är ett mycket avancerat hantverk, och utförs med en smal pensel genom halsen på flaskan.

Dessa snusflaskor hittar man till försäljning lite överallt i Kina. Dessvärre är en stor del av de flaskor man ser på turistmarknaderna fejk. Är de handmålade "på riktigt" så är de dyra. De flaskorna som man kan köpa för några tior på marknaderna är massproducerade. Ibland förbättras illusionen genom att det sitter en konstnär och målar en flaska, men det betyder nödvändigtvis inte att de flaskorna som står jämte till försäljning är äkta.

Exempel på riktigt fina Kinesiska snus-flaskor som är målade på insidan.

söndag 25 april 2010

Banker - Stora och Många


Beijing är helt tjockfull av Banker. Jag upplever det som helt oproportionerligt många, men jag antar att de behövs eftersom de finns. Man får ju inte glömma att man befinner sig i huvudstaden för världens tredje största ekonomi. I varje kvarter finns det minst några stycken olika, och en av dem brukat alltid vara Bank of China, 中国银行. Vill man växla pengar så är det definitivt till Bank of China man ska gå då de andra oftast inte accepterar Svenska pengar.

Om man blir "riktig" kund på någon av bankerna så har de flesta någon variant av "VIP-system". Tex om dina konton överstiget ett visst saldo så behöver du inte st i kö, utan får gå direkt till ett enskilt kontor och få personlig service i trevlig miljö.

En del av bankerna är också väldigt stora. Både fysiskt och vad det gäller ekonomiska värden. Min "kvartersbank" är tex 22 våningar hög, och har en reception med fem våningars takhöjd.

Min 22 våningar höga kvartersbank. Ligger vid 朝阳门桥. (Chaoyangmen-bron)

Kundmottagningen i min närmaste bank med fem våningars takhöjd. Jag blev snabbt infångad när jag tog denna bilden. Det var inte populärt att jag fotograferade här inne.

fredag 23 april 2010

Uppmuntrande ord


Jag har nu pluggat Kinesiska i (typ) heltid i snart ett år, så min språkliga nivå är i alla fall inte helt kass. Ur vissa ögon så kan jag prata Kinesiska nu, men jag är långt ifrån nöjd själv ännu.

I bland har jag dåliga dagar i skolan, som min lärare då brutalt påpekar. I bland är Kineser mycket finkänsliga, men i andra situationer väldigt raka i sina uttalande. Nedan finns några "hårda" kommentarer jag nyligan fått av min lärare, som (ryckta ur sitt sammanhang) inte är speciellt uppmuntrande:

- "Today, not ALL of your words are bad."

- "I am glad that you at least you can say 我 ("Jag")"

- "Maybe you at lest can try to learn the 2:nd and 4:th tone?"

(Det är inte riktigt så illa som det låter)

Min brutalt raka, (men duktiga), lärare 许丽丽 (Xu Lili)

torsdag 22 april 2010

Vårtecken - äntligen


Drygt två månader har gått efter vårfestivalen, men den längsta vintern i Beijing på mannaminne har envist bitit sig kvar. Dock har vi den senaste veckan anat lite ljusglimtar i vintermörkret. Det har faktiskt varit en och annan behagligt varm dag, även om det är sällsynt. Viss behaglig vårkänsla i luften!

Vissa träd har nu börjat få gröna fina löv, men framför allt har persika-blommorna, 桃花 (táohuā) slagit ut. Dessa rosa blommorna är riktigt fina - och särskilt när de är i stora mängder.

Nu är det dessvärre så att "vår-värme-glädjen" troligtvis blir kortvarig. Om bara några veckor kommer det att vara tok-varm och jag kommer att gå och plågas i hettan. För mig är faktiskt hettan på sommaren svårare att uthärda än kylan på vintern.

Persika-blommorna, 桃花 (táohuā), som är i maximal blomning just nu i Beijing

onsdag 21 april 2010

Nattåg i Kina


Kina är världens tredje storsta land till ytan, så det är ordentliga avstånd mellan många städer. Ett intressant alternativ till att flyga inrikes är att ta nattåg mellan städerna. Jämför man med flyget finns faktiskt en hel del fördelar.

Framför allt är det tidseffektivt. En två timmars flygresa kräver typ sex timmar från "dörr till dörr" vilket i praktiken blir nästan hela dagen. Nattågen går normalt ganska sent på kvällen, och kommer fram i gryningen. Tågstationerna ligger ofta mycket centralt i respektive stad, så det krävs inte så tidsödande "transfer", och man förlorar minimalt av dag-tid.

Själva biljettpriset är dock inte särskilt billigt. I samma storleksordning som flygbiljetterna om man köper den lyxigaste tågbiljetten, vilket jag rekommenderar. Dock tjänar man lite "sekundära" kostnader. Efter som du sover på tåget så spara man kostnaden för en hotellnatt. Transporten till och från tågstationen är också billigare än till flygplatser som normalt ligger en bit från centrum.

Det finns lite olika klasser på tågbiljetter, och är du inte en äventyrlig "backpacker" så lär du vilja ha den finaste. Normalt är "soft sleeper", 软卧 (ruǎnwò) det bästa, men på de lite längre sträckorna finns även ännu lyxigare alternativ. I soft sleeper-klassen så sover man fyra pesoner i samma rum, och standarden är ganska bra. Nu för tiden har man sin egen TV/radio, och en relativt mjuk säng. Det fungerar alldeles utmärkt att sova i denna miljön.

Ett sista argument för att ta nattågen är att det är lite roligt att göra något annorlunda. Det är en lite speciell miljö, och det kommer att bli en extra upplevelse till resan som man inte får på en "vanlig" flygtur. Har man inte varit på en Kinesisk tågstation så är även det en intressant erfarenhet. Många tågstationer är mycket stora. Väl i klass med flygplatser, och ett mycket intressant folkliv.

Softsleeper-kupe i ett Kinesiskt nattåg. Jag har inte vidvikel nog i min mobil-kamera för att ta bra bilder, men det ger i iallafall en "hint" av hur det ser ut.

måndag 19 april 2010

Var finns mest Skyskrapor?


Var i världen finns det mest Skyskrapor? Ett för mig mycket intressant ämne som är galen i skyskrapor. Jag har besökt de flesta av världens skyskraps-täta städer, med ett pinsamt undantag.

Hur definierar man detta?
Det finns inget standardsvar, så jag har hittat på min egen definition. Jag tar befintlig statistik, vrider och vinklar den på olika sätt. "Deltagarna" är i form av världens städer. (ett annat alternativ skulle kunna vara att jämföra de olika länderna.) I vanlig ordning här på bloggen så har jag "deltävlingar" som jag presenterar steg för steg:

Jag fördrar att rangordna efter Takhöjd av "bebodda" utrymmen, dvs jag räknar inte "Spiror" som ibland gör underverk på höjdsiffrorna. Ska nämnas att det som brukar kallas för Officiell höjd inkluderar Spiror (men inte antenner), men det finns för många dumma missvisande exempel för att jag ska tycka om denna definition.

Låt tävlingen börja:

Den enskilt HÖGSTA SKYSKRAPAN
Den mest prestigefyllda titeln
Guld - Dubai, 643m* (Burj Khalifa)
Silver - Shanghai, 492m (Shanghai World Financial Center)
Brons - Hongkong, 482m (International Commerce Center)
*) Här är det värt att kommentera varför det inte står 828m på Dubai's "Burj Khalifa". De översta 185m är nämligen inte "bebodda", utan är att betrakta som "spira".

Antal skyskrapor på VÄRLDENS 20-i-TOP-lista
Naturligtvis tungt att ha många positioner på topplistan
Guld - Chicago, 4st
Silver - Dubai / Hongkong, 3st (delad silver medalj, inget brons delas ut)

Höjden på STADENS 20:e HÖGSTA skyskrapa
För att belöna när det finns höga byggnader även längre ner på listan.
Guld - Dubai, 230m (Chelsea Tower)
Silver - New York, 229m (1251 Avenue of the Americas)
Brons - Hongkong, 219m (Grand Promenade)

MEDELHÖJD på stadens 10 HÖGSTA skyskrapor
Liknar föregående deltävling, fast lite mer toppad.
Guld - Dubai, 321m
Silver - Hongkong, 313m
Brons - Chicago, 312m

ANTAL skyskrapor ÖVER 200 meter
Visar vilken stad som veklingen har många höga skyskrapor. (Den vanligaste definitionen på "skyskrapa" är en höjd på >150m)
Guld - New York, 49 st
Silver - Hongkong, 35 st
Brons - Dubai, 33st

Det blev tråkigt nog aldrig riktigt spännande eftersom det ganska fort blev uppenbart vem som kommer att vinna medaljstriden:

Dubai är segrare i kampen om "Var finns det mest Skyskrapor?". Sedan kan man diskutera andraplatsen. Det finns olika åsikter om hur man ska värdera medaljer. "Ett Guld är värt mer än 1000 Silver" säger man ibland - men i detta fall anser jag att Hongkong's 5 medaljer väger tungt trots avsaknad av Guldmedaljer.

Slutkommentar:
Dubai vinner på grund av den mycket extrema, världens högsta byggnad, "Burj Khalifa" (Tidigare känd under projektnamnet "Burj Dubai"), och utöver det en otrolig mängd byggnader i spannet 200-250m. Jag är ledsen att berätta att jag aldrig varit i vinnarstaden. Definitivt en plats på min "att besöka"-lista.
Hongkong klassas ibland som världens skyskraps-tätaste stad, och det stämmer säkert, så det är en värdig 2:a. Ute på Hongkong-ön står skraporna så tätt att de bokstavligen skymmer varandra, och flera av världens högsta byggnader finns här på samma ställe.
Det som förvånade mig mest i denna "utvärdering" är Chicago's 4:e plats. Chicago är välförtjänt gynnat av att att jag jämför takhöjd, då det inte förekommer så mycket (tramsiga) spiror där.
Europa är helt på läktaren i en tävling som denna. Det finns ingenting i Europa som är ens i närheten av städerna på listan. Det är inte utan att man skäms lite för "utvecklings-rädda" Sverige där det är en stor lands-nyhet att det tagits beslut om att bygga Tors Torn (145m) i Stockholm, som inte ens är hög nog för att kallas Skyskrapa enligt den vanligaste definitionen. Man kan se det i proportion mot tex Hongkong som har 150 skyskrapor som är högre än 150 meter.

Världens 8 högsta skyskrapor ordnade efter takhöjd. Dubai har ett ganska rejält försprång mot 2:an.

söndag 18 april 2010

Hilton eller Sheraton


När jag och Ping (som är Kines) är ute och reser så har det några gånger hänt att vi totalt missförstått varandra när vi pratar om olika hotell, och framför allt då om Sheraton och Hilton. Flera gånger så hör jag Ping prata om Sheraton, men så visar det sig senare att hon menat Hilton. Nu har jag äntligen knäckt denna gåta

Liksom alla större företag som etablerar sig i Kina så har naturligtvis även hotellkedjorna Hilton och Sheraton skaffat sig Kinesiska namn.

Hilton heter 希尔顿, (Xī'ěrdùn), och Sheraton heter 喜来登, (Xǐláidēng). "X"-ljudet i inledningen på båda namnen uttalas som tj-ljudet i "tjock", "kjol" eller "Kina".

Det som är extra speciellt här är uttalet av Hiltons Kinesiska namn. När en Kines säger 希尔顿 (Hilton) så låter det ungefär "Shiörton", dvs mycket farligt nära "Sheraton". När man hör det uttalas är man övertygad om att det är västvärldens uttal på "Sheraton" man hör. En grov tabbe vid val av Kinesiskt namn, om ni frågar mig.

Uttalet av 喜来登 (Sheraton) är lite mer "neutralt" men låter faktiskt som något mellanting mellan "Sheraton" och "Hilton".

Hilton, som har lyckats med det roliga konststycket att skaffa ett Kinesiskt namn som uttalas ungefär "Sheraton".

lördag 17 april 2010

Snabb trappa


En liten återkommande följetång här i bloggen är roliga översättningar av Kinesiska skyltar. Trots att det idag är mycket bättre än bara för några år sedan så hittar man ständigt nya roliga exempel.

Skylten nedan hittade jag på en av alla McDonalds i Beijing. Det känns rimligt att en extremt internationell koncern som denna borde kunna ha resurser för översättning.

下楼梯请慢行 (xià lóutī qǐng mànxíng) betyder "Var vänlig gå sakta ner för trappan", för den som inte kunde gissa detta.

Hur ska man få stopp på denna snabba trappa?

torsdag 15 april 2010

Kinesiska Fraser som verkligen behövs


De flesta turist-guide-böcker brukar ha en lista av värdelösa(?) Kinesiska fraser i stil med:
"Ursäkta, Var ligger postkontoret?"
Hur ofta används dessa uttryck i praktiken? Har man lite otur kan det även gå riktigt fel när man använder dem.

Jag presenterar i stället nedan Kinesiska fraser som man verkligen behöver dagligen när man turistar (eller bor) i Kina.

När du står i en kö t ex till tunnelbanan eller till en hiss så kommer det strax någon och tränger sig in framför dig.
Då säger du: Qǐng bùyào chāduì, wǒ shì pái zài nǐ qiánmiàn de. (请不要插队,我是排再你前面的。)
("Träng dig inte, jag stod före dig")

När du promenerar på gatan så dröjer det inte länge förrän någon kommer att spotta mitt framför dig.
Då säger du: Xiǎoxīn, nǐ chàdiǎnr tǔ zài wǒde xié shàng. (小心,你差点儿吐在我的鞋上。)
("Se upp, då spottade nästan på min sko")

Vid Tiananmen eller Wangfujing så kommer det snart fram någon trevlig ung dam och börjar prata med dig. Efter en stund kommer hon att fråga om du vill dricka lite te med henne. Detta är en dyr turistfälla som jag kallar "Det Kinesiska te-tricket"
Då säger du: Rúguǒ nǐ qǐngkè, wǒ jiù qù. (如果你请客,我就去。)
("Om ni bjuder, då följer jag gärna med")

Du har beställt en flaska rött vin, och konstaterar till din fasa att den är is-kall när den serveras.
Då säger du: Hóngjiǔ bù yīnggāi shì bīngzhèn de (红酒不应该是冰镇的。)
("Rött vin ska absolut inte vara iskallt")

När du efter några dagar tröttnat på Kina-maten och går på en västerländsk restaurang, och är halvvägs genom förrätten, kommer de in med varmrätten och rycker den halvätna förätten ur händerna på dig.
Då säger du: Qǐng děng wǒ chīwán yǐhòu, zài názǒu pánzi, kěyǐ ba? (请等我吃完以后,再拿走盘子,可以吧?)
("Ursäkta, är det OK om jag äter färdigt innan du tar ut tallriken?")

Du sitter på en restaurang som har skyltar med "rökning förbjuden" på borden men ändå så röker alla omkring dig。
Då säger du: Nǐ bùshízì ma? (你不识字吗?)
("Är du analfabet?")

När du på turistmarknaden får ett helt orimligt utgångspris.
Då säger du: Nín de jiàqian gāo de lípǔ! (您的价钱高得离谱!)
("Ditt pris är utanför all rimlighet")

På restaurangen så är folket runt omkring dig så skräniga att det är omöjligt att föra ett samtal med ditt middagssällskap.
Då reser du dig upp och SKRIKER: Bìzuǐ! Tīng gòu le! (闭嘴! 听够了!)
("Håll käften! Jag har hört nog!")

onsdag 14 april 2010

Möjligen effektivt - men Äckligt!


Jag var på en lite större restaurang i någon mellanklass nivå. I alla fall en kvalitetsnivå några steg över de små gatuhaken. Allt var frid och fröjd tills jag hör ett vidrigt ljud bakom mig. Det lät ungefär som när någon spyr kraftig rakt ner i vattnet i en toalett, och man får känslan av att nu stänkte det något på mig.

Det som lät så vidrigt var från restaurangens "smarta" ut-dukningsvagn där det finns en stor tunna där personalen häller ner alla halvätna soppskålar och matrester ner i någon vätska. Varje gång en halväten nudelsoppa från en meters höjd hälls ner i tunnan så blir det ett mycket obehagligt stänkande ljud, och när vagnen placeras precis jämte mig för att duka av grannbordet så är det på gränsen att jag sprang ut ur restaurangen.

Den obehagliga diskvagen, med ett hål i skivan ner till den äckliga slaskhinken.

tisdag 13 april 2010

Planning Exhibition i Beijing och Shanghai


Både Beijing och Shanghai har två motsvarande museum på temat hur dessa städer är uppbyggda och hur de har utvecklats.

北京规划展览馆, Beijing Planning Exhibition Hall
上海城市规划展览馆, Shanghai Urban Planning Exhibition Center

Båda museerna är maximalt centralt placerade i respektive städer. I Beijing ligger museet i sydöstra hörnet av Tiananmen Square och i Shanghai ligger det mitt i People's Square.

Det som jag tycket är klart intressantast i båda dessa museerna är att de har stora skalenliga och mycket detaljerade modeller, likt gigantiska tågbanor, av de båda städerna. Har man liksom jag ett stort intresse för städernas uppbyggnad kan man gå mycket länge och titta på alla detaljerna i modellerna. Det är ett mycket imponerande detaljarbete. Det finns även mer daterade modeller i större skala för tex CBD-området i Beijing, och Pudong i Shanghai.

Båda museerna håller motsvarande riktigt höga klass, och man kan beskåda modellerna både från samma våning, och från våningen över.

Utöver dessa modeller så finns det en massa andra utställningar, om tex hur olika stadsdelar utvecklats historiskt och tekniska djupdykningar inom infrastruktur. I skrivandets stund så är det mycket fokus på World Expo 2010 i Shanghai.

Är du storstadsintresserad så är dessa museum väl värda ett besök.

北京规划展览馆, Beijing Planning Exhibition Hall. Den stora modellen av Beijing sett från "marknivå"

Motsvarande modell i 上海城市规划展览馆, Shanghai Urban Planning Exhibition Center, fast sedd från våningen över.

måndag 12 april 2010

Säsong för Mango


I Sverige är vi vana vid att butikerna alltid har alla typer av frukt alltid. Vi märker inte av säsongerna så dramatiskt beroende på att stor del av vår frukt är växthusodlad eller importerad.

I många andra länder, tex Kina, är det betydligt mer påtagligt vilken säsong man befinner sig i. Fruktdiskens utseende (och prislappar) i matbutikerna varierar kraftigt efter säsong. Den mest uppenbara liknelsen vi har i Sverige skulle möjligen kunna vara Jordgubbar, där vi tydligt ser hur säsongen påverkar pris/utbud.

Liksom vi Svenskar har ganska bra koll på när Jordgubbarna har sin säsongstopp, så tyck de flesta Kineser kunna rabbla upp vilka månader som gäller för de flesta frukter. Pratar man om någon speciell frukt, så brukar det automatiskt komma en kommentar i stil med "...men du kan inte köpa den förrän i maj".

Just nu har tex Mango sin peak-säsong. Det betyder följaktligen att den är som godast nu, finns i stora kvantiteter och är billig. Dagspriset är ca 5 RMB/斤 i min butik, vilket motsvara ca 10 SEK/kg. Mango-säsongen här är från mars till maj/juni med sin topp just nu. Jag handlar mycket sällan matvaror annat än på restaurang, men Mango är så tok-gott så det händer att jag köper en hel påse och sitter med en kniv och slafsar i mig massor.

(Det går även att alltid hitta "allt" i butikerna här, med i betydligt mindre kvantiteter och till "Sverigepriser" när det inte är rätt säsong.)

Kina är den näst största Mango-producenten i världen efter totaldominerande Indien.

Delikata Mango, som har sin peak-säsong just nu.