måndag 4 oktober 2010

Xidan 西单


Xidan 西单 är ett av de tyngre shoppingdistrikten i Beijing. När man säger Xidan så menar man idag vanligen alla varuhusen kring Xidan North Rd. 西单北大街. Här ligger de stora shoppingvaruhusen vägg i vägg längst gatan och utbudet är brett även om klädaffärer överväger.

Mest kända varuhusen är nog 北京图书大厦 Beijing Books Building som är en riktigt stor bokhandel på massor av våningar och 大悦城, Joy City där t ex Apple Store just flyttade in och där även H&M och Zara huserar.

Inklämt mellan de stora varuhusen finns även 民族大世界 (fritt översatt "Folkets stora Värld") som är en lågprismarknad med en massa småplock av billiga prylar i stil med de vanliga turistmarknaderna men ett steg mer Kinesiskt då det inte är så mycket turister här.

Är du shopping-typen kan du lätt göra en heldag här. Själv blir jag trött efter en eller två timmar.

Man tar sig till Xidan med tunnelbana linje 1 eller 4 och hoppar av vid just XIDAN. Eller så tar man en 2 km promenad rakt väster ut från Himmelska fridens torg längs den stora gatan 长安街 (Chángānjiē)
.
De stora varuhusen längs Xidan North Rd. 西单北大街. Till vänster efter bron syns 大悦城, Joy City.

北京图书大厦 Beijing Books Building som har ALLT inom böcker, bilder, kartor, kalligrafi, pennor...

2 kommentarer:

  1. Vi gick omkring här en hel förmiddag utan att se en enda västerlänning, känns konstigt när det bara var några stationer bort.

    SvaraRadera
  2. Ååå, Xidan var ju dotterns (20 då vi var där 2007) o mitt favvo-ställe, speciellt det där med blandning av marknad o shoppingmall relativt "i början" från T-banan. Många av affärerna hade färdigprutade grejer kändes det som.. Det var dit vi återvände flera gånger under vår vecka där, rekommenderas!
    Missade Yashow, får vi ta vid nästa besök?

    SvaraRadera