måndag 14 mars 2011

Konsten att skära upp en Mango


Mangosäsongen är här igen!
Det betyder att det börjar dyka upp Mango 芒果 (mángguǒ) överallt till låga priser och jag överkonsumerar som vanligt.

Nu till något mycket allvarligare.
Det har nämligen kommit till min kännedom att det finns stora kunskapsluckor i Sverige angående hur man elegant skär upp en Mango, så jag tar mitt ansvar och publicerar en instruktion.
Om ni följer instruktionen noga kan ni imponera nästa gång ni har fest och servera Mango på ett värdigt sätt som dessert.

(Nästa vecka i min matlagningsserie ska vi lära oss hur man grillar hund.)

Så här skär man upp en Mango på ett värdigt vis:

❏1. Du behöver minst en Mango och en vass kniv.
❏2. Börja klyv Mangon från "långsidan" längs med den mycket platta men stora kärnan som kommer att styra kniven rätt.

❏3. Skär likadant på andra sidan om kärnan så du får två "halvor".
❏4. Skär nu ett rutmönster på insidan av de båda "halvorna". Skär hela vägen ner till skalet - men inte helt genom.

❏5. Nu kränger du "halvan" ut-och-in och du får ett sköldpaddeliknade skal.
❏6. Servera!
(Den platta mittendelen som till största delen innehåller kärnan går även att gnaga lite på. Dock utan värdighet. Servera den inte till dina gäster, utan ät den själv i köket)


7 kommentarer:

  1. Häftigt, mer sånt här :) !

    SvaraRadera
  2. "...utan ät den själv i köket". Tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Underbart! Tror du att det fortfarande är mangosäsong sista veckan i april? För då kommer det att ätas mango i Beijing!

    SvaraRadera
  4. Säsongen håller precis på att rampa upp och I slutet av april är det definitivt peaksäsong, och jag kan glädja dig åt en Mango köpt här i Kina är betydligt godare än den du hittar i de svenska varuhusen.
    Köp en hel påse full med Mango och kladda i dig på hotellrummet. ;-)
    (ett kilo kostar ca 10 RMB)

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset! Jag har precis hittat hit till din blogg... ska åka till Peking i juni, så jag läser och lär!

    SvaraRadera
  6. Här missbrukas en hel del mango också (6 st för 20 kr på CityGross ;) Nästa gång provar vi den här varianten även om käre maken som är förste mangoskärare här tyckte lite väl mycket fruktkött verkar gå till spillo runt kärnan på detta vis.

    SvaraRadera
  7. LeiaMia
    Välkommen hit!

    Familjen Laurin
    Din kära förste mangoskärare kommer att bli omvänd efter att ha provat. ;-)

    SvaraRadera