måndag 7 mars 2011

Vad är farligt i Beijing?


Som rubriken lyder - Vad är farligt i Beijing?
Nu menar jag huvudsakligen ut ett turistperspektiv.

❏ Våld, Bråk
Fram till nyligen så har jag nära på inte sett något våld alls värt att nämna i Beijing. Jag har tidigare skrivit om hur säkra gatorna är här med avseende på våld etc.
Dock träffade jag nyss en Svensk som precis blivit skuren i handen på en bar i Sanlitun. I december (2010) annonserade den Amerikanska ambassaden här i Beijing att flera Amerikaner har blivit utsatta för våld i Sanlitun-området. Det finns med andra ord anledning att se upp för hotfulla situationer i nattlivet.

❏ Sjukdomar
Enligt vaccination.nu är det bara vaccin för Hepatit A som man behöver inför en Kinaresa om man har det normala Svenska grundskyddet (Difteri, Stelkramp och Polio). Ska man vara borta länge rekommenderas även att man kompletterar med vaccin för Kolera.
Rabies har jag den hårda vägen lärt mig är på frammarsch i Kina, men man behöver inte vaccinera sig förebyggande, men ska absolut uppsöka sjukhus för behandling om man blir hundbiten.
Kortvarig "magsjuka" drabbar många, och det är inte så lätt att skydda sig ifrån även om man kan dämpa det med diverse tabletter.

❏ Stölder
På de turistintensiva platserna förekommer det ficktjuvar. Utöver det uppfattar jag stöldrisken som mycket lågt. Jag vågar t ex lämna min dator på restaurangbordet när jag går på toaletten. Rån av det mer dramatiska slaget där hot är inblandat är extremt ovanligt.

❏ Trafiken
Jag tror trafiken är det absolut farligaste man utsätts för i Beijing. Dels är det inte ovanligt att det saknas säkerhetsbälte i taxibilarna, och dels är det lätt hänt att man som gångtrafikant följer Beijing-kulturen att helt strunta i "Röd gubbe" när man korsar de ofta mycket breda gatorna.

❏ Gå vilse
Det ständiga grundtipset är "Ha ALLTID ditt hotell's visitkor i fickan". Om du inte har det och springer vilse kan det bli problem.
Kan man inte Engelska kan problemet bli riktigt allvarligt om du inte vet var du bor. Fundera på hur ni tar er tillbaka till ert hotell i det läget.

❏ Te-tricket (och andra "scam")
Promenerar du ensam längs Wangfujing eller kring Himmelska fridens torg så kommer det strax en eller två små gulliga damer och börjar prata med dig. Högst sannolikt kommer de snart att föreslå att ni ska dricka lite te tillsammans. Går du med på detta så kommer du snart att druckit ditt livs dyraste te, och du har fått erfarenhet av "Det Kinesiska Te-tricket". En harmlösare variant är alla "Art-studenst" som gärna vill via er deras alster, och det kommer att bli svårt att låta bli att handla något då han/hon snabbt skrivit ert namn på Kinesiska på ett "dyrt" sidentyg och gärna iallafall skulle vilja ha 3 EUR för materialet.

Vad har jag glömt?

På väg över en korsning i Beijing kryssande mellan alla bilar. Troligen det farligaste man utsätter sig för i Beijing.

9 kommentarer:

 1. Ja du glömde faktiskt det farligaste av allt - föroreningarna.

  Luftkvalitén här går ibland upp emot nivåer som WHO associerar med hjärnskador och hjärtattacker..

  https://inbj.wordpress.com/2010/11/20/pekings-fororeningar-crazy-bad/

  SvaraRadera
 2. Angående Stölder så ska man bara för att det känns tryggt inte sluta vara "street smart" :) Jag har en god vän här som blivit av med 2 mobiler och 1 plånbok genom att lämna dem på bordet på internetcafé vid toabesök.

  SvaraRadera
 3. Hur farligt är det att kritisera överheten?

  SvaraRadera
 4. @Malaga55 o Jojje
  Ja, jag borde nog nämn luftföroreningarna, även om jag gissar att den är betydligt mer farlig på ett långt perspektiv än ur ett turistperspektiv.

  @Daniel
  Kanske blir man(jag) lite oförsiktig med tiden. Kanske har jag bara haft tur. ;-)

  @Anonym
  Det krävs ganska extrema handlingar för att det skulle kunna räknas som farligt, dvs inget man behöver fundera över i det normala livet här, och definitivt inte som turist.
  Är man journalist i dessa dagar så är det dock en förhöjd risk för visum-probem om man är alltför aktiv på söndagarna på Wangfujing.

  SvaraRadera
 5. Hej och tack för en bra blogg!

  Jag har en fråga rörande ett tidigare inlägg: När du var ner till Xiamen vilket flygbolag flög du med? och vad kostade biljetten? Håller på att titta på resor dit ifrån Beijing och hittar inget lägre än 550 USD. Känns dyrt tycker jag.

  Mvh Björn

  SvaraRadera
 6. @Björn

  Jag kommer faktiskt inte säkert ihåg vilket bolag det var, men det kan ha varit Air China. Jag köpte en "paketresa" genom en lokal resebyrå och priset för flyg och tre hotellnätter var ca 2 400 RMB.

  Priser på inrikes flygbiljetter i Kina varierar extremt, ibland även stora skillnader från dag till dag. Jag brukar leta flygbiljetter på Ctrip:
  http://english.ctrip.com/

  SvaraRadera
 7. Det är kul om man frågar västlänningar så säger dom att Beijing är den säkraste staden dom levt i. Frågar man istället kineser så säger dom att man alltid ska vara försiktig och på sin vakt för det händer en massa brott. Jag tror att det kan vara för att om man gör något mot en västlänning får man oftast högre straff. Det är bara en tanke jag haft.

  Om man ska resa mer ut i Kina, från dom stora städerna skulle jag tipsa om att vara mer på sin vakt. Folk tror att västlänningar tjänar ENORMA summor med pengar och i städer där det är mer ont om pengar kan folk göra vad som helst för att få pengar från en västlänning.. T.ex. i staden jag senast bodde i Siping, enormt mycket gängvåld och gangsters uppehåller sig där... Man tipsas om att inte gå ut efter klockan 20 i den staden... Men som normal turist i städer som ofta ingår i turist-resor ser jag Kina som enormt säkert jämfört med andra länder. :D

  Och haha, förlåt att jag kommenterar så mycket. Men din blogg är jättebra! :D

  SvaraRadera
 8. Anna,
  Tack, dina kommentarer är alltid välkomna.

  SvaraRadera