tisdag 1 mars 2011

Svastika, Hakkors


Hakkorset (eller mera korrekt Svastika) har inte samma betydelse i hela världen som den har fått i västvärlden efter att den prytt Tysklands flagga mellan 1933 och 1945.

I stora delar av den övriga världen (framför allt i Asien) är dock Svastika en mycket positiv symbol. T ex så är både 卍 (wàn) och 卐 (wàn) Kinesiska skrivtecken för en buddistisk symbol. Den vanligaste grundbetydelsen är nog att ett hakkors symboliserar solen, men den kan även symbolisera t ex kraft och vara en allmän lyckosymbol.

Man hittar hakkors på många ställen i Asien när man minst anar det. I Korea reagerade man ibland på att det hängde hakkors i backspegeln i taxibilarna. På en Tibetanska restauranger kan man få in mat utsmyckad med ett hakkors.

Ibland påstås det att alla de positiva hakkorsen är spegelvända mot den variant som Hitler använde men det är absolut inte sant. Det Nazistiska hakkorset är av Indisk variant (卐) och även av samma typ som vårt Svenska ASEA hade i sin logotyp fram till 1933 då de plötsligt ändrade logga. I tex Kina är den spegelvända varianten (卍) vanligare

Många västerländska resenärer reagerar dramatiskt de första gångerna de springer på hakkors i Asien. Dock vänjer man sig ganska fort för här borta är det absolut inte ovanligt. Det som händer i Europa påverkar inte världen i sin helhet så mycket som många vill tro.

En mycket mycket vanlig buddistisk symbol i Kina.

Porten till templet Nanputuo i Xiamen. Nej, det är inte ett Nazisthögkvater.

En Tibetansk maträtt.

En ASEA skyllt. Dock ändrades logotypen efter 1933. En av betydelserna för 卐 är "kraft", vilket är den troliga anledningen att ASEA valde den som logotyp.

1 kommentar:

  1. Ofta jag lär mig något nytt, när jag är inne på din sida. härligt!!

    SvaraRadera