fredag 9 april 2010

Beijing vs Shanghai


Striden har pågått i årtionden, och nu kan jag äntligen en gång för alla presentera svaret på den tunga frågan:

Vilken stad är bäst? Beijing eller Shanghai?

För att hålla spänningen uppe lite till så presenterar jag de olika bedömningsområdena ett i taget:

Restauranger/Nattliv
Båda städerna har tunga meriter med o-överskådliga listor på restauranger/barer/klubbar, men Shanghai är nog ett steg värre med många vackra restauranggator och ett rejält utbud av barer. Framför allt fler restauranger som har imponerande utsikt.
Poängen går med liten marginal till Shanghai.
Ställningen nu: Beijing - Shanghai 0-1

Historiska/Kulturella sevärdheter
Förnedringsseger till Beijing. Shanghai har inte mycket av denna varan. YuYuan och ett och annat litet tempel är försumbart mot ett Beijing som är helt överfullt av historiska turistmål, men den Kinesiska Muren i spetsen.
Poängen går utan tvekan till Beijing
Ställningen nu: Beijing - Shanghai 1-1

Arkitektur
Även om Beijing kanske har det enskilt tyngsta objektet (CCTV Building) och även massor andra fantastiska byggen så är Shanghai ett klart steg före vid en samlad bedömning. Hela Shanghai är full av extrema byggnader. Massor av skyskrapor i världsklass, och då inte bara på Pudong-halvön, och en skyline som möjligen bara Hongkong kan mäta sig mot. Ett paradis om man älska modern arkitektur.
Säker poäng till Shanghai
Ställningen nu: Beijing - Shanghai 1-2

Infrastruktur
Shanghai har sitt magnettåg till flygplatsen, och ett ganska stort tunnelbanenät. Tex stationen vid People's Square har 20(!) utgångar och upplevs lika stor som Arlanda. Shanghai's vägnätet är en "virrvarr" av hoptrasslade smala smågator, och fågelbon av påfartsleder kort och tvärs. Dessbättre står inte trafiken helt still särskilt ofta.
Beijing har en mycket föredömlig väg-struktur med ringvägar och många rejäla, raka, fler-filiga vägar i ett vackert rutnät. Många tågstationer, ganska bra tunnelbanan som är under snabb expansion, och en fantastisk flygplats.
Poäng till Beijing
Ställningen nu: Beijing - Shanghai 2-2 ...och nu är det verkligen mycket spännande.

Shopping (sista bedömningspunkten)
Beijing har mer "turist shopping", dvs försäljning av märkeskopior och Kinesiska souvenirer. Shanghai är tyngre på Fashion i stort. Kanske lite förvånande så har faktiskt Beijing fler butiker av de europeiska "High End"-märkena än Shanghai, men Shanghai har ett mycket brett utbud av "övre mellanklass". Överlag blir det lite löja att utse en vinnare i denna klassen då båda städerna har så ofantligt stort utbud att ingen kommer att sakna något var man än är.
Poäng till båda lagen
Ställningen nu, dvs slutställning: Beijing - Shanghai 3-3

Men - Va trist! Inte ens en riktigt vetenskaplig utredning kunde ge ett klart besked, så debatten lär fortsätta...

Seriös "slutkläm":
Båda städerna är verkligen fantastiska extrema storstäder som har "allt". Ingen kommer att bli besviken vilket ställe man än åker till - men de är definitivt olika. Beijing är mer "Kinesiskt" och har en mycket lång historia. Shanghai är i många avseende mer västerländskt, inte minst bebyggelsen, som i vissa kvarter är helt Europeiska. Shanghai är en större stad, och enligt vissa sätt att räkna världens största stad.
För förstagångsturisten är definitivt Beijing det givna resmålet om man bara ska välja en stad. Detta på grund av alla sina "måste"-sevärdheter. För den som liksom jag bor lite längre tid i Kina så är definitivt Shanghai en het kandidat. Jag kanske seriöst ska överväga att flytta...men då måste jag ju byta namn på bloggen ;-)

Historiska sevärdheter eller extrem storstadsmetropol. Beijing vs Shanghai

6 kommentarer:

 1. Om man kan räkna in Kinesiska muren till Beijing så kan man räkna Hangzhou till Shanghai, och då stiger sevärdhetspoängen där, även om Beijing fortfarande vinner.

  Infrastruktur: där tycker jag du har fel. Shanghai har tunnelbanenät, Beijing har ett försök till tunnelbana. Helt klart lättare att ta sig fram i Shanghai.

  Håller med dig om slutsatsen. Beijing är ett betydligt bättre turistmål men jag skulle hellre bo i Shanghai, fast Tokyo slår ju båda två på alla fronter. ;)

  SvaraRadera
 2. Min känsla av dessa städer var att Peking känns som kusinen från landet jämfört med Shanghai. Jag gillade inte alls Shanghai när jag var där men jag tror det är värt en andra chans.

  Det som ska nämnas är att det är mycket mer folk överallt i Shanghai, Peking känns folktomt i jämförelse.

  Så Christer, när ska du bege dig hemåt? Är det inte tungt att vara borta från din familj, särskilt som du har en dotter?

  SvaraRadera
 3. Shopping går helt klart till Peking.
  Har på kul provat att köpa samma sak som jag redan köpt i Peking i Shanghai men har märkt att utgångspriset oftast är högre och det är näst intill omöjligt att pruta ner det till mindre än det dubbla jag betalt i Peking.

  SvaraRadera
 4. Håller med Henrik på första två punkterna, i stort sett. Från Shanghai tar men sig ännu lättare till trädgårdsstaden Suzhou och "österns Venedig" Zhouzhuang. Lika nära som muren.

  Peking är något bättre än tidigare, men så enormt utspritt att det tar mycket tid att färdas från ett ställe till ett annat. Shanghai är mycket mer centrerat kring ett centrum och därför mycket mer överskådligt.

  Turism? Inte alls säker på att Peking är så överlägset. Beror helt och hållet på vad man är intresserad av.

  Tror att folk tenderar att romantisera Peking eftersom det för de flesta är det allra första mötet med Kina. När man kommer till Shanghai efter Peking uteblir därför ofta den där första wow-känslan.

  Vill man shoppa bättre, äta bättre, uppleva schyssta jazzklubbar, modern konst och moderna sub-kulturer är Shanghai överlägset. Visst Peking är ett självklart turistmål. Men för mig skulle två, tre besök ha räckt alldeles utmärkt. Shanghai är mycket mer spännande att utforska, på alla plan.

  Well, what can I say? - No doubt, I'm a Shanghai man!

  SvaraRadera
 5. @Daniel
  När jag kommer till Sverige är fortfarande en helt öppen fråga. Jag har ingen returbiljett. Det beror ganska mycket på olika saker. Jag kommer att återkomma i detta ämne i ett framtida inlägg.

  Visst är det mycket tungt att vara borta från min fantastiska dotter. En sak som gör henne ännu mera fantastisk är att hon stödjer mig i mitt projekt. Hon har varit och hälsat på mig här och jag tar en runda till Sverige varannan månad ungefär och försöker ha kvalitetstid med henne.

  SvaraRadera
 6. Vart hittar man bäst boende? Där har du den avgörande faktorn :)

  SvaraRadera