onsdag 14 april 2010

Möjligen effektivt - men Äckligt!


Jag var på en lite större restaurang i någon mellanklass nivå. I alla fall en kvalitetsnivå några steg över de små gatuhaken. Allt var frid och fröjd tills jag hör ett vidrigt ljud bakom mig. Det lät ungefär som när någon spyr kraftig rakt ner i vattnet i en toalett, och man får känslan av att nu stänkte det något på mig.

Det som lät så vidrigt var från restaurangens "smarta" ut-dukningsvagn där det finns en stor tunna där personalen häller ner alla halvätna soppskålar och matrester ner i någon vätska. Varje gång en halväten nudelsoppa från en meters höjd hälls ner i tunnan så blir det ett mycket obehagligt stänkande ljud, och när vagnen placeras precis jämte mig för att duka av grannbordet så är det på gränsen att jag sprang ut ur restaurangen.

Den obehagliga diskvagen, med ett hål i skivan ner till den äckliga slaskhinken.

4 kommentarer:

  1. Du som är lite insatt i restaurangbranschen,är detta tillåtet i Sverige?

    SvaraRadera
  2. Det finns betydligt värre saker...
    Som att både oljan och ätpinnarna i regel är giftiga:

    http://www.thebeijinger.com/blog/2010/03/22/Diners-Beware-Toxic-Chopsticks-and-Recycled-Oil

    SvaraRadera
  3. från en annan sajt om oljan:
    http://www.cityweekend.com.cn/beijing/articles/blogs-beijing/the-dish-bj/toxic-oil-in-chinese-food/

    So, uh, not to make you guys lose your dinner, but this headline just caught our eye: "Chinese consumed millions of gallons of toxic sewage oil". According to a report from He Dongping, a professor of food science engeineering at Wuhan Polytechnic University, approximately 10% of all cooking oil used in China is swill--oil that's been used, pulled out of the gutter, "purified" and reused. Numerically speaking, that's 2-3 million tons of the estimated 22.5 million tons of cooking oil that's used annually.

    10%. That's one in 10 meals. Or once every three days.

    The cheap stuff doesn't look much different than the real stuff, but there are two huge differences. For one, the swill is about half the price of the clean oil. And for two, the swill contains some pretty toxic stuff, including a scary-sounding toxic agent called 'aflatoxin'. Aflatoxin can cause liver disease, and it's a B1-level, Probable Human Carcinogen. However, according to soshiok.com, it's "100 times more poisonous than the forbidding white arsenic".

    There's also currently no way for authorities to tell the difference between the two types of oil, and part of that is because, guess what, swill oil producers sometimes mix the two together.

    If this all sounds horrible to you, well, it is. But it's not going away; it's amazingly profitable. Apparently an "oil fisher" can fish out enough oil every night to make four barrels, or about RMB300. That's RMB10,000 a month. Accordingly, Professor He estimates that "it might take about 10 years before China could get rid of the swill-oil completely." But even that sounds optimistic to us.

    SvaraRadera
  4. Jag har ibland haft "förmånen" att besöka olika restaurangkök här i Kina, och....Ja - det ser inte alltid ut som jag är van att se ett restaurangkök i Sverige.

    SvaraRadera